Váltok, hozzákorrigálok

Kép Shutterstock

Becsülendő, ha a környezettudatos átállás az újévi fogadalom, de érdemes szem előtt tartani, hogy ezt is, mint annyi mindent, könnyebb megszokni és beiktatni apró lépésenként

Egy aprócska tett a természetért és a bolygóért már több, mintha semmit nem tettünk volna, és sok apró meg nagyobb tett már egész komoly hatást válthat ki. Ezt mindenképp tartsa szem előtt az, aki akár az új év beköszöntekor, akár máskor elhatározta, hogy csökkenti az utána maradó lábnyomot. Nem kell feltétlenül tökéletességre törekedni ebben sem, elég megtenni a tőlünk telhető legjobbat.

Semmi teendő

Az átállás során bizonyos esetekben még aprócska tettekre sincs szükség, sőt a változatlanság a jó döntés. Ha figyelmesen körülnézünk, egyrészt észrevehetjük, hogy mit teszünk máris jól (pl. szelektáljuk a szemetet – pipa), és mi az, amiből a meglevő használata jobb, mint az új beszerzése (pl. attól, hogy ökotermékként reklámozzák, egy ilyen újratölthető vizes flakon még ugyanazt tudja, mint az, ami már megvan otthon – megvan, pipa).

Rend a lelke

Miután körülnéztünk, rakjunk rendet (elég akár csak fejben) a dolgaink között: mi az, amit nem használunk, de új életet tudunk neki kölcsönözni, minek kereshetnénk új gazdát, esetleg mi termel felesleges szemetet vagy szennyeződést.

És ha egyszer rend van, legyen rendszer is: jó példa lehet a hűtőszekrény, amelyben hiába rakunk rendet egyszer, ha utána az újonnan bekerülő élelmiszerek csak hátratolnak mindent. Meg lehet próbálkozni egy olyan polc vagy rekesz kijelölésével is, ahová a lejáráshoz, megromláshoz legközelebb álló ételek kerülnek, így azok kiemelt figyelmet kapnak.

Odafigyelj!

Amikor pótolni akarjuk, ami otthon van, gyakran elég egy kissé odafigyelni, hogy mit is emelünk le a bolti vagy a virtuális polcról. Itt visszaköszön, hogy nem muszáj végletekben gondolkodni: ha szükségünk van valamire, és az mondjuk csak műanyag csomagolásban kapható, akkor ne menjünk a papírosért a világ végére. Ha viszont egymás mellett díszeleg a műanyagszálas és a lebomlóanyagú teafilter, netán a filter nélküli tea, akkor ez fordított sorrendbe jöhet. És ennyivel is kevesebb az örök életű hulladék!

Toljuk ki idén is!

A világjárványnak annyit azért megköszönhetünk, hogy tavaly szinte három héttel sikerült elhalasztani a túlfogyasztás napját, azt a napot tehát, amikor az elhasznált erőforrások mértéke meghaladja azt, amit a bolygó képes újratermelni. Most pedig rajtunk a sor: az emberiség megmutathatja, hogy járvány ide vagy oda, 2021-ben is képes lesz kitolni ezt a dátumot legalább a 2019-eshez képest (akkor július 29-e volt, tavaly augusztus 22.). Tegyünk érte mi is!

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/2. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?