Járvány idején imádkozzunk Szent Rozáliához. GALÉRIA

A Szent Rozália tiszteletére épített kápolna Istvánkirályfalván. Fotó: TASR

A Bazin (Pezinok) melletti Štefanován, szép magyar nevén Istvánkirályfalván található az a Szent Rozália tiszteletére 1885-ben épített kápolna, amelyet Rozália-napon, szeptember 4-én zarándokok százai látogatnak.

Szent Rozália a katolikus barokk népéletnek egyik legjellegzetesebb alakja, a járványos betegségek kiemelkedő hazai védőszentje, ez teszi mai tiszteletét is aktuálissá.

Életéről keveset tudunk, azt is teljesen átszövi a legenda. Szicíliában született 1130-ban, az előkelő Sinibaldi grófi családba. Már tizenévesen visszavonult a világtól, Palermo mellett a Monte Pellegrino egyik barlangjának mélyén húzódott meg és 1166 táján ott is halt meg. A barlang földjére feküdt, bal karját tette vánkosul a feje alá, jobbjával a feszületet tartotta. Csaknem ötszáz év múlva, 1614-ben ott találták meg barlangja padlóján fekve, a palermói pestisjárvány idején egy csodálatos útmutatás nyomán. A legenda szerint Palermóban azonnal megszűnt a mirigyes döghalál, azaz a pestis. Járványos betegségek ellen azóta is sokan érezték hathatós közbenjárását. Palermo védőszentje lett 1927-ben, XI. Piusz pápa rendeletére.

Szent Rozália

Magyarországi tiszteletét Esterházy Pál nádor honosította meg, amikor a Fraknó vára mellett húzódó hegység legmagasabb csúcsára építtetett 1666-ban Rozáliának szentelt kápolnát. Később az egész hegységet Szent Rozáliáról nevezték el. Járványok idején Európa szerte ma is sokan Szent Rozáliához imádkoznak, az ő közbenjárásét kérik.

Galéria

Teleki József, a híres franciskánus népszónok szerint „mindenütt a kerek ég alatt – ahol keresztény országok vannak, csakhamar elterjede Szent Rosáliának tisztelete. Szenteltettek az ő tiszteletére egyházak, állíttattak oltárok, képeire függesztettek hálaadó jelek: és közönségesen minden renden lévő hívektől. Oltári áldozatokban, solosmákban és különös ájtatosságokban, mint mirigy ellen Istentül rendeltetett hathatós erejű Patróna segétségül kezde hívattatni. Oly előmenetellel, hogy ez mái napig is alig találkozott valaki, aki akár mirigyben, akár más testi vagy lelki veszedelmes nyavalyákban Szent Rosáliát méltóképpen tudta segétségül híjni és meg nem hallgattatott. ...Építettek sok helységek Szent Rosália tiszteletére mezei kápolnákat. Erős fogadással kötelezték magokat esztendőbéli közönséges bulcsújárásokra, hogy ezen szent szűznek esedezése által oltalmazza Isten a népet mirigyes döghaláltúl, házi nyavalyáktúl és más eféle Isten ostorátúl.”

*

Dögletesség és mirigy ellen szüz Szent Rosáliához való imádság

Tövis nélkül nyilt szép Rósa
Mirigyesek új orvosa,
Herczegeknek Unokája,
Üdvöz légy Szent Rosalia.

Kristus példáját követted,
Világtól ügyed ki vötted,
Atyád udvarát nem nézted,
'S-igiretit meg vetetted.

Kö-sziklák közt nagy Havasban,
Ember rettentö Barlangban,
Szolgáltál nagy buzgóságban,
Jegyesednek ez világban.

Szent Angyalok oktatának,
Uj módokat mutatának,
Mint könyörgésid jussanak,
Istenhez 's-illatozzanak.

A' Barlang mennyé változott,
Midön JESUS ott lakozott,
Szent Annyával mulatozott,
Veled szemben nyájaskodott.

Hiva téged házasságra,
A' mennyei koronára,
Hajlál Jesusnak szavára,
'S bé-jutál bóldogságára.

Tested nem téteték sirban,
De a' kö szikla folyásban,
Indúla 's mint koporsóban,
Bé zárá maga gyomrában.

Sok üdök 's esztendök után,
Tested éppen találtatván,
Dög ellen nékünk adatván,
Aldunk segétséget várván.

Hálá mennyei Felségnek,
Szent Háromság egy Istennek,
Ki érdeméért e' Szüznek,
Végét adgya a' mirigynek, Amen.

 

 

Vrabec Mária munkája is támogatást nyert a Facebook Covid-alapjából
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?