Matovič: A hazai járványhelyzet a brit vírusmutáció miatt nem javul, újabb országos tesztelésre van szükség

Igor Matovič
Pozsony |

Legkésőbb a jövő hétvégén újabb országos tesztelést tartanak Szlovákiában. A tömeges vizsgálat első köre valamennyi járásra kiterjed majd. A tesztelés addig ismétlődik, amíg a fertőzöttség aránya az egyes járásokban legalább 0,5 százalékra nem csökken – jelentette ki Igor Matovič (OĽaNO) a kormány hétfői, rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök úgy véli, a járvány megfékezéséhez újabb, többfordulós országos tesztelésre van szükség, ezt pedig szeretné mihamarabb, már a jövő hétvégén megkezdeni. Mivel azonban jelenleg nem áll rendelkezésre elég antigénteszt, először a járvány által leginkább sújtott járásokban tartanának tömeges tesztelést. Matovič ezért még ma találkozik a szakértőkkel és az önkormányzatok képviselőivel, hogy az egyes járások teszteléséről tárgyaljanak. A tesztelést addig ismételnék, amíg a fertőzöttség aránya az egyes járásokban legalább 0,5 százalékra nem csökken – jelentette ki Matovič. Arról, hogy melyik minisztérium szerezheti be az újabb antigénteszteket, még nem döntöttek.

A kormányfő szerint már az egész országban elterjedhetett a koronavírus Nagy-Britanniából származó új, sokkal fertőzőbb változata. Az átlagosnál agresszívebb vírustörzs miatt 5–6 héten belül a vírus reprodukciós száma Szlovákiában a jelenlegi 1-ről 1,33-ra emelkedhet – jelentette ki a szigetország adataira hivatkozva. 

Matovič most is bírálta a koalíciós partnerét, Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztert, aki szerinte felelős azért, hogy hetekkel ezelőtt nem lehetett elkezdeni az országos tesztelést. Matovič szerint Sulík több ezer halálesetért és milliárdos gazdasági kárért felelős, de leváltani ennek ellenére nem tervezi őt. A kormányfő szerint a tesztelésen kívül csak a még szigorúbb lezárás, a gyárak bezárása kínálkozik lehetőségként. „Ez azonban nem jöhet szóba” – tette hozzá

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy-miniszter ismét emlékeztetett, a hazai járványhelyzet kritikus: a megbetegedéssel összefüggésben jelenleg 3 292 személyt kezelnek kórházban, 251-en pedig mesterséges lélegeztetésre szorulnak.

Az, hogy a járványhelyzet nem mutat javulást, Krajčí szerint részben a szabályok nem betartásának, részben pedig a koronavírus Nagy-Britanniából származó új, sokkal fertőzőbb változatának terjedéséből fakad. Állítása szerint olyan PCR-tesztek fejlesztésén dolgoznak, amelyek kifejezetten ezt a variánst tudják kimutatni. A tárcavezető hozzátette, a jelenleg érvényben lévő korlátozások hatása az elkövetkezendő napokban mutatkozik meg, feltehetően azonban ez sem lesz elegendő a járvány megfékezéséhez.

A jelenleg érvényben lévő lockdown miatt milliárdos veszteséget szenved el Szlovákia – jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter, aki szintén az országos tesztelést szorgalmazza. Hozzátette: a pénzügyminisztérium olyan forgatókönyvvel számolt, mely szerint Szlovákia az új típusú koronavírus-fertőzés szempontjából idén március 1-re kerülhet „biztonságos zónába”.

(mr, czg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?