A Selye János Gimnázium évértékelője: „Az egyik szemem sír, a másik nevet…”

A Selye János Gimnázium évértékelője

Az elmúlt időszakban a koronavírus mindannyiunk terveit átírta. Így vannak ezzel az intézmények, iskolák is. Andruskó Imrével, a Selye János Gimnázium igazgatójával beszélgetett az idei, COVID19-es évről Králik Zsuzsanna, a Selye János Gimnázium tanára.

Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója elmondta, hogy az elmúlt időszakban a koronavírus mindannyiunk terveit átírta. „Az egyik szemem sír, a másik nevet…” Március óta rossz éve van gimnáziumunknak, hiszen a járvány miatt csak 5-6 hetet taníthattunk az iskola falai között. Márciustól vannak a különböző versenyek, aktivitások, sajnos a bezárás pont előtte történt. Fájdalmunk, hogy rengeteg verseny, rendezvény elmaradt, néhány online térben került megrendezésre, például a nemzetközi németolimpia, amely a legnagyobb német nyelven zajló rangos diákvetélkedő. A világ több mint 60 országából százhúsz diák mérte össze némettudását és kreativitását, Kovarčík Beáta, VI.N osztályos tanulónk, Szénássy Edit tanárnő diákja a döntőben képviselte Szlovákiát. Az első nemzetközi online Cyberspace Mathematical Competition matematikaversenyen pedig Csaplár Viktor (VI.N, az iskola magántanulója) 8. helyezett és a verseny győztese lett. Kiváló eredményeinek köszönhetően a legeredményesebb tagja lett a 8 fős szlovák válogatottnak; majd nyáron a nemzetközi online moszkvai matematikaolimpián képviselte iskolánkat a hatfős szlovák válogatott tagjaként, ahol bronzérmes lett. A sportversenyeket természetesen nem lehetett online megtartani, így azok teljesen elmaradtak az idei évben.

Andruskó Imre továbbá kitért arra is, hogy a megye egyik legjobb gimnáziumában nem csak a külcsínre adnak, de a belső értékekre is. Még 2005. június 17-én köttetett egy hármas együttműködési szerződés a komáromi gimnázium, a budapesti Szent István Gimnázium és a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium között, melynek részeként az iskolák kétévente találkoznak, sajnos idén ez a találkozó elmaradt, úgyszintén a nemzetközi matematikaverseny Fonód Tibor szervezésében, hozzánk az egész Kárpát-medencéből érkeztek volna diákok és felkészítő tanáraik. Talán a legfájóbb mégis az idei elmaradt szalagavató, az egyik legszebb ünnepi pillanat mindenkinek. A Gimisz a Fame – A hírnév ára című darabbal lépett volna színpadra, csak remélni tudjuk, hogy tavasszal láthatjuk.

Az élet a vírus miatt nem állt le, csak jelentősen átalakult. Ez az új helyzet sok esetben a tanároktól több munkát igényel. Kollégáim most kétszer annyit dolgoznak, de az effektivitás a fele. Nagyon nehéz ilyen formában elmagyarázni az új tananyagot.

Most, így az év vége felé már lehetett érezni a feszültséget és a fásultságot mind a tanárok, mind a diákok oldaláról. A diáknak az iskolában nem csak tanulnia kell, hanem nevelődni is, a közösségi élet a rengeteg plusz rendezvény, amit szervezni szoktunk, hiányzik nem csak a diákoknak, hanem a kollégáknak is. A szakértők szerint minél gyorsabban vissza kell juttatni a diákokat az iskolapadokba, mivel ez az állapot nagy mértékben veszélyezteti jövőjüket.

Sokat segít a diákönkormányzat is Mikulec Amina elnök vezetésével, hiszen többször megfogalmazhatták véleményüket az online oktatásról, ezzel segítséget nyújtva kollégáimnak. Az ő írásából idézünk: „Pozitívan kell hozzáállni! – legalábbis ezt halljuk mindenkitől, miközben a járvány gyökeresen megváltoztatja az életünket, előre láthatóan nem éppen a legjobb irányba. Vitathatatlan, hogy ez az időszak mindenki számára tele van idegőrlő megpróbáltatásokkal. Külső szemmel úgy tűnhet, a diákoknak most aranyéletük van, hiszen egész nap otthon lehetünk és lebzselhetünk, és ha esetleg éppen kedvünk szottyan, megcsináljuk azt a néhány feladatot, amit a tanáraink küldtek nekünk. Valójában viszont ez közel sincs így. A Selye János Gimnázium diákjainak nagy része úgy vélekedik, sokkal megterhelőbb iskolásnak lenni ilyen módon. Miért? A válasz először nem feltétlenül egyértelmű, viszont minél többet gondolkodom rajta, annál inkább látom, mennyi minden veszik el az életünkből azáltal, hogy karanténban vagyunk. Ami kifejezetten a mi iskolánkat illeti, leginkább az elsős diákjainkat sajnálom. Az ő elképzelésükben jelenleg úgy élhet a Selye János Gimnázium, mint egy dolgozatokat, feleltetéseket egymás hátára halmozó intézmény, ahol csak a tanulás körül forog minden, hisz nekik eddig még alkalmuk sem volt igazán megtapasztalni, milyen is az a bizonyos selyés diákélet. A gimibálok, az elsősök avatása, különféle ünnepségek és akciók, még az első évfolyamban abszolválandó úszótanfolyam is – mindezekről csak az idősebbek elbeszéléseiben hallhattak. Pedig ez tagadhatatlanul a gimnáziumunk egyik legnagyobb erőssége: a tarka, gazdag diákélet. Ezek mind elmaradtak, a diákokat így sok-sok potenciális élménytől megfosztva, s ami talán még hátrányosabb: a diákoknak egyszerűen nincs motivációjuk a tanulásra. Ez egy olyan probléma, melyet a diákönkormányzat jelenleg igyekszik orvosolni, interneten keresztül ötletelünk, hogyan lehetne ebben a kényes helyzetben is egy kis színt vinni az iskola életébe.”

Két végzős diáklányunk, Szarka Beáta és Kotiers Ráhel Annamária (IV.A) az érzéseiket a következőképpen fogalmazták meg: „Bár próbáljuk tartani a megszokott rutint, mégsem megy olyan könnyen. Sokkal nehezebb tanulni egy-egy órára személyes magyarázat nélkül, és még az a minimális kikapcsolódási idő se jár nekünk, amit elődjeink bőven kihasználhattak. Nagy szívfájdalmuk a szalagavató elmaradása is, bár mi bízunk benne, hogy ha nem is az eredeti időpontban, de valamikor lesz rá alkalmunk megtartani. Áldatlan állapot ez, hiszen fogalmunk sincs, hogy mégis meddig kell még így kibírnunk. Pubertás daccal haragszunk most mindenkire és sajnáltatjuk magunkat. Sokan nem értik meg és felelőtlennek tartanak minket. Mind tudatosítjuk, hogy nagy a baj, mégis úgy érezzük, mintha levágták volna a szárnyainkat mielőtt kirepülhettünk volna a fészekből. Azt, hogy miért kell egy fiatal szabadságát elvenni és irányítani őt, mint egy marionett bábut, egyik tinédzserrel se lehet elfogadtatni.”

 

Fejlesztési szempontból siker

Gazdasági-fejlesztési szempontból az év sikeres volt. Elértük, hogy a megyei önkormányzat 2017-ben és 2018-ban megszavazza a támogatást, és idén befejeződött az elmúlt száz év legnagyobb beruházása. Ez egy egymillió hétszázezres beruházás, amivel célunk az energia felhasználásának csökkentése volt. Az ablakokat és a külső díszítő elemeket lecseréltük, a fűtésrendszer és a világítás is megújult. Ezúton is szeretnénk megköszönni a megye volt és jelenlegi képviselőinek, a megye elnökének, a megyei hivatal munkatársainak, a régió volt parlamenti képviselőjének, hogy pártállástól függetlenül támogatták a Selye János Gimnázium felújítását.

A Király Püspök Alapítványunk, amelyet 1814-ben alapított az egykori jezsuita gimnázium tanulója, Király József pécsi püspök 1945-ig működött, majd a hontalanság évei alatt megszüntették, és dr. Ipóth Barnabás, néhai igazgatónk 1992-ben indította újra útjára. Az alapítvány idén a kialakult helyzet ellenére is működött, köszönjük a 2 százalékos felajánlásokat, így több mint 13 000 euró jött alapítványunk számlájára. Ebből az összegből támogatjuk tehetséges vagy szociálisan hátrányos helyzetű diákjaink tanulmányait, és fejlesztjük gimnáziumunk eszközparkját. 2021-ben is kérnénk a kedves szülőket, iskolabarátokat, hogy adójuk 2%-ával támogassák alapítványunkat.

Az év végén a Király Püspök Alapítványunkban, az oktatási minisztériumnak és a Nyitra Megyei Önkormányzatnak és Hivatalnak köszönhetően 22 000 euró értékben vásárolhattunk IKT-eszközöket. Ezen kívül is nagy mértékben segítették az iskolák működését a járvány alatt. Megkaptuk a költségvetésünk száz százalékát, így mindenkinek tudtuk garantálni a 100 százalékos alapbért – természetesen átérezve más nehéz pénzügyi helyzetbe került gazdasági ágazatokban dolgozó alkalmazottak fájdalmát, akik bérük 60 vagy 80 százalékáért dolgoznak vagy dolgoztak vagy sajnos elvesztették munkahelyüket. Az oktatási minisztériumnak és Nyitra megyének köszönhetően 8-9000 euró értékben fertőtlenítőszereket is vásárolhattunk. Szerencsére jelentős diáklétszámmal rendelkezünk, ezért év végén még jutalmat is tudtunk osztani a gimnázium tanárainak és nem pedagógus dolgozóinak. Köszönöm nekik és a kedves szülőknek, a diákoknak, hogy e nehéz helyzetben állták a sarat, tevékenységükkel és ötleteikkel segítették az iskola működését.

A Selye János Gimnázium tanári kara és diáksága nevében mindenkinek áldott karácsonyi ünnepeket és boldogabb, reméljük vírusmentes új esztendőt kívánunk.

Köszönöm a beszélgetést!

 

PaedDr. Králik Zsuzsanna, a Selye János Gimnázium tanára

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?