Adventi mesekalendárium 18.: A lemmingek titkos alagútjában

 A lemmingek titkos alagútjában

Advent 18. napja – december 16. – SZERDA

Hanna és Fedor kipihenten ébredtek fel a lemmingüregben. A kedves kis rágcsálók csipkebogyóteával és mézes mandulával várták a gyerekeket a nagyüregben, ahol reggelihez készülődött a közel ötvenfős társaság.

Eleget egyetek, ezer méteres üreget kell négykézláb megtennetek – figyelmeztette őket a szőrös kis sapkára emlékeztető házigazdájuk.

Miféle szerzetek vagytok ti? – kérdezte Hanna, aki a kisegér ajándékának köszönhetően magas, cincogó hangon beszélt, így megértették őt a lemmingek.

Nem néztél még természetkönyveket? – kérdezte csodálkozva a házigazda. – Mi, lemmingek a hörcsögfélék népének részét képezzük – cincogta.

A hideg északi vidéket kedveljük – szólt közbe egy apró lemminggyerek.

Hanna, úgy hiányzik már anya meg apa. Haza akarok menni – szólalt meg nagy búsan Fedor, aki a beszélgetésből alig értett többet néhány elcincogott szónál, és már nagyon magányosnak érezte magát a lemmingüregben.

Hanna megköszörülte a torkát, és normális emberhangján vigasztalta meg kisöccsét:

Hazamegyünk, Fedor, de előbb még megkeressük Reménykét és a kutyákat, hogy tudják, nem esett bajunk. A Télapó biztosan segít abban, hogy karácsonyra otthon legyünk, el se tudom képzelni, hogy anyáék mennyire aggódhatnak miattunk.

Miről beszélnek ezek a gyerekek? – kérdezték egymástól a lemmingek, akik egy szót sem értettek az emberbeszédből.

Szerintem eleget reggeliztek, előremegyek az üregben, ellenőrzöm a terepet – jelentette be a vendéglátójuk, és sebesen elkocogott a szűk járat mélye felé. Hanna és Fedor is összeszedelőzködött, majd a lemmingektől kapott apró szentjánosbogár-lámpájukat a karjukra akasztva négykézláb mászni kezdtek az üreg mélye felé.

A nyirkos földalatti járatban semmit sem láttak volna a lámpásuk nélkül, de még így is csupán néhány centimétert világítottak meg a búra alatt röpködő szentjánosbogarak.

Vigyázz a fejedre, Fedor! – figyelmeztette öccsét Hanna egy kiálló vastag gyökérsátor előtt.

Olyan szűk és hosszú ez a járat – panaszkodott Fedor.

A hóban sem volt valami kellemes a séta – vetette ellen Hanna.

Támadt egy ötletem! – mondta Fedor. – Kössük össze magunkat a sárkánytól kapott felhősállal, hogy nehogy eltévedjünk az alagútban.

Okos ötlet, Öcsitojás – dicsérte meg Hanna, ugyanis a sötét alagútrendszerből úton-útfélen nyílt egy-egy járat vagy útelágazás.

Miután derekukra kötötték a sálat, Hanna úgy érezte, mintha kétszer olyan lassan haladnának előre. Biztosan a fáradság teszi – gondolta magában. Fedor viszont a hátára fordult, ráfeküdt a hosszú sálra, és hagyta, hogy a nővére húzza egészen a kijáratig.

Végre, látom az alagút végét, és ott a lemming is, aki befogadott bennünket – mutatott nagy boldogan egy távoli fényes pontban kirajzolódó szőrös kis sapkára Hanna. Mivel Fedor nem szólt egy szót sem, hátrafordult, hogy megnézze, ott van-e még az öccse. Erre mit lát? Fedor fekszik a sálon, és húzza a lóbőrt, Hanna pedig Fedort húzza végig a hosszú alagúton.

Öcskös, ébredj fel, nem szégyelled magad, hogy én kell, hogy cipeljelek végig az úton? Mássz előre, most te húzol engem, én pedig pihenek egyet a sálon – teremtette le öccsét Hanna. Fedornak minden erejére szüksége volt, hogy kimásszon az alagútból, Hanna pedig keresztbe tett lábakkal biztatta: – Gyí, te fakó, gyí, lovacska, így jár, aki mást becsapna!

*

Adventi mesekalendáriummal kedveskedünk Olvasóinknak, kizárólag itt, a Vasárnap online felületén. Kövessék figyelemmel a történet alakulását napról napra, bontogassák velünk minden nap a mesekalendáriumot egészen karácsonyig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?