Mit főzzek? Adventi hangulatteremtők

Mit főzzek? Adventi hangulatteremtők

Fahéjas-gyömbéres-mézes keksz. Kakaós tobozok. Illatos korongok.

Fahéjas-gyömbéres-mézes keksz

Hozzávalók: 3 dl méz, 3 tojássárgája, 20–25 dkg porcukor, 2 tk. szódabikarbóna, 3 tk. fahéj, 1 tk. gyömbérpor, 25 dkg margarin, 1 tk. zsír, kb. 1,1 kg sima (tönköly)liszt.

A mézet, a margarint és a zsírt megolvasztjuk, kihűtjük. A lisztben elkeverjük a fahéjat, a szódabikarbónát, a gyömbérport és a porcukrot. Beletesszük a tojások sárgáját, majd a kihűlt mézes keveréket is, és jól összegyúrjuk; ha kell, még lisztet adhatunk hozzá, hogy jól nyújtható legyen (pihentetni nem kell!).

A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és sütőpapíron, 170 fokon 5-6 percig sütjük. (Gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar szárad.)

Tipp: A kekszeket tetszés szerint díszíthetjük.

 

Kakaós tobozok

Hozzávalók: 25 dkg (zab)keksz, 2 csepp rumaroma, 10 dkg vaj, 4 ek. kakaópor, kevés tej, 10 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 csomag csokoládés gabonapehely.

A kekszet morzsásítjuk, elkeverjük a kakaóporral és a cukorral. A vajat kicsit megolvasztjuk, hozzáadjuk a kekszes alaphoz, pár csepp rumaromát is teszünk hozzá, és összedolgozzuk; a tejből közben annyit adagolunk hozzá, hogy gyúrható legyen.

Ha a tészta összeállt, kisebb gombócokat formázunk belőle, és a tetejüket kissé kúp alakúra formázzuk. Ha ezzel megvagyunk, akkor a gabonapelyheket beletűzdeljük, úgy, hogy toboz formákat kapjunk. Ezután a tobozokat néhány óráig hideg helyen pihentetjük, majd porcukorral megszórva tálaljuk, hogy havas hatást érjünk el.

 

Illatos korongok

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 25 dkg barna cukor (nád- vagy nyírfa-), 1 tojás, 2 tk. sütőpor, 0,5 tk. só, 2 tk őrölt gyömbér, 35 dkg liszt, 10 dkg kristálycukor.

A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a cukorral. Ha kihűlt, hozzáadjuk a felvert tojást. Megszórjuk sütőporral, sóval és gyömbérrel, majd alaposan összedolgozzuk a liszttel. Az így kapott masszát legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

A hideg tésztából nedves kézzel diónyi golyókat formázunk, ezeket megforgatjuk cukorban, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymástól 6-7 cm távolságra, és spatulával vagy a tenyerünkkel ellapítjuk őket. 190 fokra előmelegített sütőben a tallérokat 10-12 perc alatt szép pirosra sütjük.

Tipp: Narancslekvárt kínálhatunk hozzá.

(Elkészítési idő a pihentetés nélkül!)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?