Ján Mikas dönti el, ki mehet iskolába negatív teszt nélkül is

Ján Mikas

Ján Mikas tiszti főorvosnak kell meghatároznia, hogy mely tanulók, szülők és iskolai alkalmazottak léphetnek be hétfőtől (december 7.) az újranyíló iskolákba negatív koronavírus-teszt nélkül. A kormány pénteken fogadta el azt a javaslatot, amely az alapiskolák felső tagozatainak és a középiskolák újranyitásának feltételeit tartalmazza.

A kormány lehetővé teszi, hogy hétfőtől újrainduljon a tantermi oktatás az iskolákban, ha ezzel a fenntartó is egyetért. Az újranyitás feltétele, hogy a tanulóknak, a velük egy háztartásban élő egyik szülőnek és az iskolai alkalmazottaknak is rendelkezniük kell az Európai Unió területén elismert, negatív antigén vagy RT-PCR teszttel. A szűrővizsgálatokat hetente, kéthetente vagy háromhetente kell megismételni attól függően, hogy hogyan alakul a járványhelyzet az adott régióban. A negatív koronavírusteszt felmutatásának kötelezettsége alól kivételt kaphatnak a tiszti főorvos által megjelölt személyek.

A kormány a rendeletben felhívta a figyelmet, hogy a gyerekek egymást és a felnőtteket is megfertőzhetik az új típusú koronavírussal. Mivel a gyerekeknél csak ritkán jelentkeznek a COVID-19 betegség tünetei, ezek nyomon követése és a lázmérés nem elég ahhoz, hogy megelőzhető legyen a vírus terjedése.

A kabinet szerint a tesztelésre főleg azért van szükség, hogy biztosíthassák a diákoknak a folyamatos oktatást, elkerülve az egyes osztályok gyakori bezárását.

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő és Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter pénteken bejelentették, hogy hétfőn (december 7.), illetve az azt követő napokban újranyitnak néhány olyan iskolát, amelyek korábban jelezték ezt a szándékukat a kormányhivatalnak vagy az oktatási minisztériumnak. Hozzátették: kísérleti projektről van szó.

Az alapiskolák felső tagozatos tanulói és a középiskolások október 26-tól távoktatáson vesznek részt. Az egyetemisták távoktatása a téli szemeszter végéig tart. Klasszikus formában jelenleg csak az alapiskolák alsó tagozatán és az óvodákban folyik a tanítás. A hátrányos helyzetű tanulók is bemehetnek az iskolába, de csak kis, legfeljebb hat fős (a pedagógus és öt diák) csoportokban tanulhatnak.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?