Mézeskalács illatú advent. GALÉRIA

advent

Idén november utolsó előtti napjától számítódik a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör. A keresztény kultúrában az adventi időszak a karácsonyi előkészületet, a felkészülést jelenti.

Az ünnepkörre való ráhangolódást adventi kreatív rovatunkkal szolgáljuk, ezúttal a Galántán élő Bukovszky Emesét mutatjuk be olvasóinknak. A kreativitásáról, leleményességéről és precizitásáról híres amatőr cukrászt titkos összetevőkről, trükkökről kérdezzük. Vajon mitől lesz ünnepi hangulata a készülődésnek, milyen ízzel, illattal tudjuk felidézni a letűnt karácsonyok emlékét? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Emesével.

A legapróbb részletekben a titok

Bukovszky Emese az év legkedvesebb időszakaként tartja számon az adventet. Számára ez a periódus nemcsak a várakozás, a készülődés, a felkészülés napjait jelenti, hanem egyfajta számvetést is. A januártól egészen novemberig tartó zajos és nyüzsgő időszak után tudatosan törekszik a belső elcsendesedésre, a harmóniára. Számára a kiegyensúlyozottságot a sütés hozza meg, ezért is szereti idejét a konyhában, a tűzhely körül múlatni. Mosolyogva meséli, hogy bár már rég kinőtt a gyermekkorából, még mindig egy kisgyerek izgalmával várja a szentestét. Kiemelten fontosak számára a családjából hozott szokások, rituálék. „Az alkotás öröme számomra azt jelenti, amikor minden a helyére kerül, amikor minden összetevő szimbiózisban van egymással. Szeretem, ha a torták és sütemények díszítésénél szabad kezet kapok, így igazán saját magamat adhatom vissza általuk. Mivel szeretem maximálisan kielégíteni a barátaim igényeit, sokat dolgozom a tökéletes végeredményért” – meséli lelkesen az alkotás örömeit.

Galéria

Amikor a műhelytitkokra vagyok kíváncsi, számomra is meglepő válaszokat kapok, hiszen magam sem gondoltam volna, hogy az egyszerűségben, a precizitásban rejlik a titkos összetevő. „Számos sütemény, egyéb finomság összetevőit én kísérleteztem ki. Ugyan az internet remek sorvezetőül szolgált, mégis szerettem volna olyan csavart vinni a receptekbe, amelyek a kézjegyemmé váltak. Már egészen korán megtapasztaltam, hogy a minőségi alapanyagoktól lesz olyan a sütemény, amilyennek lennie kell. Senkinek sem javaslom, hogy az alapanyagokon spóroljon, hiszen így is rengeteg időt, energiát kell belefektetnünk a sütésbe. Szomorúan végződhet, ha az alapanyagok miatt csak egy középszerű eredménnyel állunk elő karácsonykor. Talán attól leszünk hitelesek, ha az idő és energia mellett az összetevőket is legalább olyan fontosnak tartjuk” – avat be műhelytitkaiba Emese. Az alapanyagok tiszteletén túl a kreativitást emeli ki: szerinte akkor lesz tökéletes a finomság, ha merünk kísérletezni a forma és a kivitelezés tekintetében.

A környéken ő az első alkotó, aki barátainak és családtagjainak évről évre mézeskalács-koszorúkat készít. A négy gyertyával ellátott koszorú a várakozás mellett a szeretetteli meghittséget, a békét hirdeti. A részleteiben kidolgozott cukrászmű megidézi azokat a karácsonyokat, melyeket szeretnénk újra megélni, s melyek a nosztalgia kellemes hangulatát idézik fel bennünk.

Mitől lesz tökéletes az adventi mézeskalács koszorú?

1. A mézeskalácsok csillogását úgy érhetjük el könnyedén, ha sütés után lekenjük őket egész tojással. Így nemcsak szemet gyönyörködtető lesz a látvány, hanem mesteri hatást is keltünk.

2. Bukovszky Emese a mézeskalácsok díszítéséhez felhasznált mázat porcukorból és tojásfehérjéből állítja össze. Fontos, hogy a kikeverést mixerrel végezzük. Az arányokat mindig az adott körülmények fényében módosítja: a titkos összetevő abban rejlik, hogy figyeli, épp mennyi porcukorra van szüksége. Szerinte a sűrű, már nem folyó máz a legideálisabb a mézeskalácsok díszítéséhez.

3. A díszítéshez sima tízórais zacskót használ. Szerinte a siker akkor borítékolható, ha csak kis lyukat vágunk a zacskó alsó sarkában, így elkerülhetjük a túlzásokat.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 49. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?