Befejeződött a Tiszti pavilon felújítása

Komárom
Komárom |

A napokban lebontották az egyik bástya köré épített állványzatot, így újra teljes pompájában ragyoghat az egyik legnevezetesebb komáromi épület északi homlokzata.

Több mint egy évig tartott a Renon cég által végzett felújítás, amely még 2019 őszén kezdődött. A munkálatok a Tiszti pavilon talán legszembetűnőbb részén, a Klapka tér felé eső fő homlokzaton zajlottak, amelynek két bástyája, valamint az ezek által közrefogott központi része újult meg. Utóbbin szerepel a komáromi eseményeken sokszor emlgetett Ferenc Józsefi latin jelmondat: Egységben az erő (Viribus Unitis). Precíz restaurátori munkavégzést igényeltek az épület tetején lévő díszek, amelyek közül több egyedi darabnak számít. A fejlesztést az önkormányzati költségvetésből fedezték, s mintegy 200 ezer euróba került.

Keszegh Béla (független) polgármester az Új Szó megkeresésére elmondta, a jövőben szeretnék folytatni az impozáns és hatalmas épület renovációját. Megbízta a Városi Hivatal illetékes osztályvezetőjét azzal, hogy készítsen egy árkalkulációt a felújítási folyamat esetleges folytatására. Ha minden jól megy, már 2021-ben rendbe tennének egy újabb szakaszt, amelyet saját, vagy akár pályázati forrásból is lehetne finanszírozni. A polgármester szerint több kritikus rész is van a Tiszti pavilonon, ilyen például a Rév bejáratánál húzódó szakasz, de volna munka bőven a rakpart felé néző déli homlokzaton, vagy akár a belső udvaron is.

Komárom

Mint ismeretes, a Tiszti pavilon eredetileg katonai épület volt, ugyanis az 1863-as befejezését követően a császári hadsereg tisztjei, illetve azok családjai laktak benne. Manapság elsősorban közfunkciókat lát el, a roppant méretű egyemeletes ingatlanban számos szervezet működik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?