Adventi mesekalendárium 5.: Az indulás

Adventi mesekalendárium 5.: Az indulás

Advent 5. napja december 3. CSÜTÖRTÖK

Fedor ébredt fel elsőnek. Csendben odalopódzott a ruhásszekrényhez, kitapogatta a legmelegebb csíkos kezeslábasát a sötétben, zoknit húzott, aztán odalopakodott Hanna ágyához. Megsimogatta nővére göndör feje búbját és halkan a fülébe súgta:

Hanna, ébredj fel! Reményke már az udvaron vár ránk, láttam az agancsát az ablakon keresztül.

Hanna szótlanul pislogott a sötétbe, beletelt néhány másodpercbe, mire minden az eszébe jutott: rénszarvaslány, szánkóépítés, kalandos út, hófelhőkutatás. De amint beugrottak a kulcsszavak, rögvest céltudatosan ledobta magáról a Minnie Mouse-os takaróját, és ő is a szekrényhez somfordált, nehogy más is felébredjen a zajra. Vakon kitapogatott egy vastag sínadrágot, hozzá illő pólót meg kötött pulcsit keresett. Két zoknit is gyömöszölt a zsebébe. Aztán irány az előszoba, ott magára kapkodta a ruháit, a vízhatlan csizmácskáját, és segített Fedornak is belebújni a hosszú szárú, tépőzáras cipőjébe.

Reményke tényleg ott várt rájuk az udvar közepén, sokkal jobban érezte magát, de még bicegett egy kicsit. Fedor kihúzta a szánkójukat a fűre, Hanna pedig egy ugrálókötéllel ügyesen felkantározta Reménykét. Kihozták a garázsból a görkorcsolyát is, amit Dédimama kötözőspárgájával erősítettek a szánkó talpaihoz. Már éppen indultak volna, amikor meglátták a kilincsen lógó kockás tarisznyát.

Nézzétek, Dédimama tudta, hogy mire készülünk! – állapította meg meglepetten Hanna.

Tudta, mire készülünk – ismételte elkerekedett szemmel Fedor is.

Sejtettem, hogy csakis egy jótündér lehet a ti dédikétek – mondta cseppet sem megilletődve Reményke. – Tegnap a kapuból rám kacsintott. Csak egy jótündér ismerheti fel ránézésre az olyan varázslényeket, amilyen én is vagyok. Vigyük el a tarisznyát, biztosan segítségünkre lesz majd az úton – biztatta a szarvaslány a gyerekeket, akik tarisznyástól felkapaszkodtak a görszánkóra, és Reménykével az élen lassan kigurultak a nagykapun.

Menj egy kicsit odébb! – szólt rá Hanna Fedorra, és közben nagyot csípett kisöccse combjába, mire ő durr, belebokszolt nővére vállába. Reményke dühösen rázta meg a sörényét:

Ezzel nem segítetek nekem, még nem gyógyult meg a bokám, ti pedig úgy ficánkoltok, hogy inkább egy részeg bálnavadász bandát vinnék a hátamon a sivatagban, mint benneteket, amikor így veszekedtek.

Szánom-bánom – viccelte el Hanna a dolgot.

Szánom-bánom – nevetett Fedor is.

Reményke rosszallóan prüszkölt egyet, aztán szótlanul vontatta az imbolygó szánt az északi határ irányába. A Halasi úton alig egy-két teherautó hátsó lámpája világított csak a sötét hajnalban. A rénszarvasfogat észrevétlenül haladt előre a ködben. Már csaknem elérték a határt, amikor Fedor álmélkodva megszólalt:

Az micsoda? – kérdezte a fenyőerdő legmagasabb pontjára szegezve álmos kék tekintetét.

Már megint mi az, ami micsoda? – mérgelődött öccse kíváncsiságán Hanna.

Hát az! – mutatott egy hatalmas gomolygó ködfelhőre Fedor, amit immár mindhárman földbe gyökerezett lábbal és elkerekedett szemmel bámultak.

A nemjóját! – lódult meg hirtelen Reményke a felhő felé – Hiszen ez az én gomolyfelhőm, Gorgiás. Azt hittem, már rég a Balkán-hegység fölött prüszköli magából a jégkristályokat meg a hódarát. A csibész, megállj, Gorgiás! – kiáltotta Reményke, és úgy nekiiramodott a szánnal, hogy a két testvér alig tudott megkapaszkodni, hogy le ne forduljanak a fakutyáról a nagy rohanásban.

 

Basity Gréta

Adventi mesekalendáriummal kedveskedünk Olvasóinknak, kizárólag itt, a Vasárnap online felületén. Kövessék figyelemmel a történet alakulását napról napra, bontogassák velünk minden nap a mesekalendáriumot egészen karácsonyig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?