Kezdődik a webshopok karácsonya

gb

Mivel sejtelmünk sincs arról, hogy a következő hetekben mi meddig tart nyitva, és melyik boltot milyen feltételekkel látogathatjuk, idén még többen fogják a karácsonyi bevásárlást az interneten intézni. Tudják ezt a csalók is.

Ezért sokan pont ebben az időszakban nyitnak hamis webshopokat, vagy próbálják megszerezni a bankkártyánk adatait. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tanácsot, mire érdemes figyelni, mielőtt fizetnénk.

Árulkodó jelek

A gyakorlott online-vásárlók már tudják, a kezdőknek pedig nem lehet elégszer ismételni, hogy az alap a hiteles, minden szükséges tartozékkal rendelkező honlap. Vagyis a böngésző címsávja előtt ott kell, hogy legyen a https:// és a kis zöld lakat ikonja, ami azt jelenti, hogy az ügyfél és a szolgáltató közötti adatforgalom titkosított. Ez ugyan nem feltétlenül véd meg, ha maga a webáruház is csaló, de ha hiányzik, akkor más sincs rendben, figyelmeztet Martin Krajmer számítógép-biztonsági szakember. „Figyelni kell arra, feltüntetik-e jól látható helyen, ki az eladó, kivel, milyen elérhetőségen lehet kapcsolatba lépni, ha bármi gond van a megrendeléssel. Ahol nincs telefonszám, csak e-mailcím, ott inkább ne vásároljunk, mert szinte biztos, hogy a leveleinkre nem válaszolnak. Ugyancsak intő jel, ha hiányoznak az általános szerződési feltételek és az adatvédelmi nyilatkozat, azaz a Privacy policy, holott az oldal európai domaincímen, azaz EU-állampolgárokat megcélozva működik” – magyarázza Krajmer.

Minden interneten vásárolt árut 14 napon belül vissza lehet küldeni, sok webáruház a visszaküldés költségét is állja, sőt előre megcímzett vignettát küld, hogy az árut becsomagolva csak átadhassuk a futárnak. Azt a webshopot, ahol nem találjuk a reklamálási és visszaküldési feltételeket, esetleg nem teszi lehetővé a két héten belüli költségtérítést, gyorsan felejtsük el.

Olcsó vagy biztonságos?

Persze a legtöbb vásárló nem azzal kezdi, hogy a webshopok törvényes tartozékait vizsgálja, inkább csak a kínálat érdekli. Az az oldal, ahol szinte minden kapható, az is, ami a márka hivatalos webshopján rég nem, ráadásul lényegesen olcsóbban, eleve gyanús. Árulkodó jel, ha egy honlapon szinte minden márkából minden kapható, vagy többféle termékből is gyanúsan nagy az áruválaszték. Ma már a webshopok is szakosodnak, az ismert márkák pedig különösen adnak arra, hogy saját webshopjuk legyen.

Bármit keresünk, mindig nézzük meg az adott márka hivatalos webshopját, és az ott feltüntetett árból induljunk ki, javasolja Martin Krajmer. „Itt is legyünk rendkívül óvatosak, érdemes betűről betűre ellenőrizni az oldal webcímét, mert a csalók gyakran csak egyetlen betűt változtatnak meg, amin gyakran átsiklik a tekintetünk. Ilyen webshopokra leggyakrabban a közösségi oldalakon közzétett reklámok vezetnek – egyenesen a fizetésig. A www.hugoboss.com például a márka hivatalos honlapja, de a www.hugo.boss.com címen már vagy hamisítványokat árulnak, nem küldik el a kifizetett árut, vagy ami még rosszabb, megszerzik a bankkártyánk adatait, és leveszik róla a napi limitnek megfelelő összeget. Nyilvános wifihálózatra csatlakozva pedig soha ne vásároljunk, mert így hatványozottan nagyobb a veszélye, hogy ellopják az adatainkat” – tanácsolja a szakember.

Ingyen csomag Kínából?

Érdemes utánanézni a weboldalt működtető cég címének is. Előfordul, hogy a hamis oldal telephelyként egy garázs vagy hajléktalanszálló címét adja meg, ez ellenőrizhető a Google Mapsen. A weboldalak hitelességéről a https://www.scamadviser.com/, vagy a Whois.net szolgáltat információkat, elég csak bemásolni a weboldal címét. Bármily csábító, hogy Kínából vagy Dubajból ingyen küldenék nekünk az árut, ne dőljünk be a trükknek, mert ilyen nincs. Nem, hogy a szállítást meg kell fizetnünk, de az áru még vámkötelezettség alá is esik, vagyis ezzel is emelkednek a költségek. Ha erre nem figyelmeztetnek, csak csalásról lehet szó. Ráadásul az Európai Unión kívüli bankkártyás fizetésekre nem vonatkozik a többszörös adatvédelem, amellyel visszaigazolhatjuk, hogy valóban mi fizettünk, így sokkal nagyobb a visszaélés kockázata. Még korrekt weboldalak esetében is megfontolandó, érdemes-e a világ másik feléről rendelnünk valamit, mert ha nem jó a ruha mérete, vagy elromlik a műszaki cikk, sokkal bonyolultabb és költségesebb Hongkongba visszaküldeni, mint mondjuk Csehországba.

Ha olyan ismeretlen honlapról vásárolunk, amellyel még nincs tapasztalatunk, válasszuk inkább az utánvétel lehetőségét. Ha ilyen opció nincs, kártyával és ne banki átutalással fizessünk, mert ha nem érkezik meg az áru, csak a kártyás fizetés esetében reklamálhatunk. Ilyen esetben van rá esély, hogy a bankjától visszakapja a pénzt a pórul járt ügyfél, mert a pénzintézetek számára fontos bevételi forrás az online forgalom, és ezért nem érdekük, hogy meginogjon az online vásárlás iránti bizalom. Az ügyfél, akit becsaptak, és levették a számlájáról a pénzt, de nem kapta meg a megrendelt árut, vagy nem azt kapta, amit rendelt, reklamálhat a bankjánál. A bank az adott webshop üzemeltetőjénél reklamálja a jogtalan pénzlevonást, és az összeget visszautalja az ügyfél számlájára – már ha megtalálja az üzemeltetőt. Ezek a csalók ugyanis gyakran azért lenyomozhatatlanok, mert miután bezsebelnek egy tetemes összeget, el is tűnnek a virtuális térből.

Vigyázzunk a kártyánkra

A legbiztosabb, ha a bankkártyánkon beállítjuk az online vásárlásokra érvényes felső határt, vagy külön kártyánk van erre a célra, amelyen csak meghatározott összeget tartunk. Némely pénzintézetekben az összeg szükség szerint internetbanking vagy mobilbanking segítségével is változtatható, sőt kialakítható olyan egyedi bankkártyaszám, amely csak egy vásárlásra érvényes. Ez esetben az ügyfél a bankkártyáján alkalomról alkalomra változtathatja az internetes limitet. Ez a szolgáltatás azonnali, a limit lehet nulla, és elég csak az adott vásárláskor a konkrét összegre változtatni. Arra is van lehetőség, hogy az ügyfél zárolja a fizetéseket olyan országokba, ahol sosem szokott vásárolni.

Ha valaki azt tapasztalja, hogy visszaélnek a bankkártyája adataival, haladéktalanul értesítse a bankját. Erre most is van lehetőség, a bankok a járványügyi intézkedések közepette is működnek, és telefonon is sok mindent el lehet intézni. De főként mindig minden vásárláskor tartsuk szem előtt, hogy a saját biztonságunkért elsősorban mi vagyunk felelősek. Ügyelni kell a bankkártyánkra és arra, hogy a biztonsági adatainkat ne osszuk meg illetéktelen személyekkel. Ez ma már nem csak a bankkártyára vonatkozik, hanem a mobiltelefonunk számára és PIN-kódjára is, hiszen a bank itt kér visszaigazolást. Ha visszaélés esetén kiderül, hogy az ügyfél felelőtlen volt, a kárt 50 euróig ő állja. Ennyi pénzből pedig már elég komoly karácsonyi ajándékot lehet venni. 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 48. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Webshopok
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?