Adventi mesekalendárium 1.: Hanna és Fedor jók lesznek

Adventi mesekalendárium 1.

Advent 1. napja – november 29. – VASÁRNAP

November 29-e van. A régi gyerekek ilyenkor felkötötték a pionírkendőt és pajtási fogadalmat tettek, hogy szorgalmas és jó pionírok lesznek, meséli csillogó szemmel Hanna a kisöccsének.

Szinte látja maga előtt, ahogy ott áll a dobogón: száz meg száz másik béke- és szabadságszerető gyerek között, nyakában a piros kendő, szalmaboglya frizuráján hetykén áll a kék pionyérsapesz.

Hanna, pionírok pionírja, mától te vezeted a hős Pinki őrsöt. Gratulálok!” – rázza meg a kezét könnyes szemmel Tito bácsi. És valóban: valaki szörnyen erősen rázza Hanna kezét:

Hanna, a Pionír az egy csokoládé, ami az ovis csomagban is volt. Hazai csoki, nem olyan, mint a Milka, sokkal csokisabb – magyarázza Fedor a nővérének, és rázza tovább a karját, hogy végre lerázza azt a furcsa ábrázatot Hanna arcáról.

Csoki is meg gyerek is! – jelenti ki Hanna – A Dida is százszor elmondta, hogy micsoda pionírok voltak annak idején.

Minek az idején?

Hát nem ennek az idején, amikor tablet van meg menő elektromos kisautók, hanem annak az idején, amikor még nem volt, csak kukoricapuska meg ugróiskola.

Most is van ugróiskola, te rajzoltad zöld aszfaltkrétával a betonra – kötözködik tovább Fedor.

Veled nem lehet beszélni, Öcsi! – szegi fel a fejét Hanna, bár így is egy egész fejjel magasabb Fedornál, és célirányosan vonszolja maga után kisöccsét a kiserdő felé.

Most kelnek át a homoksivatagon és a kavicshegységen – egy nagy ház előtt hónapok óta folyik az építkezés. Még nyáron nevezték el a gyerekek a járdára szórt homokot és kavicsot homoksivatagnak és kavicshegységnek, azóta is ott áll az épületanyag a gyalogúton, jó nagyot kell mászni rajta, hogy folytathassák az utat az erdőbe.

Fedor egyszerre csak fényes csillogásra lesz figyelmes a kavicsok között. Hét apró csengettyű – zsebreteszi és szó nélkül lohol tovább Hanna után.

Én már látom a kiserdő fáit! – mondja Hanna.

Én is látom a kiserdő fáit! – ismétli Fedor nővére szavait, így napról napra egyre több kifejezést tanul meg. Mire hároméves lesz, már oda-vissza tudja majd a Magyar Értelmező Szótárt meg a Gőgös Gúnár Gedeont.

A gyerekek kézen fogva kelnek át az úttesten, alig van forgalom, vasárnap van. Ádvent első vasárnapja. Reggel különleges naptárt kaptak ajándékba, csupa izgalmas feladatot kell teljesíteniük karácsonyig – mondta Anya.

És okosan kell viselkedni – tette hozzá Apa, akinek az volt a legfontosabb, hogy a gyerekek jól viselkedjenek, ne legyen veszekedés, feleselés, hiszti, de sajnos azért néha az ilyesmi is előfordult otthon, a Csikós Béla utcában.

Hanna és Fedor idén megfogadták, hogy karácsonyig nagyon okosan fognak viselkedni, egy percig sem veszekednek egymással, elvégzik a feladataikat, sőt, meg is lepik Anyáékat egy különleges karácsonyi meglepetéssel, ami olyan csodálatos, hogy el sem hinnék, ha nem a saját szemükkel látnák. Azon mesterkedtek, hogy saját adventi koszorút készítsenek mindenféle bogyóból meg ágakból, amit az erdőben gyűjtenek.

Hát nem sült el olyan jól a dolog, gondolta később Fedor.

Azért lehettünk volna okosabbak, gondolta Hanna is, amikor 200 kilométer/órával száguldottak az éjszakában száz emelet magasan egy sugárhajtású luxusszánkó hátsó ülésén.

De ne szaladjunk a mese végére, lássuk szépen sorban, mikor kellett volna okosabban döntenie a két testvérnek, sikerült-e végül megmenteniük a karácsonyt és helyreállítani a családi békét.

 

Basity Gréta

 

Adventi mesekalendáriummal kedveskedünk Olvasóinknak, kizárólag itt, a Vasárnap online felületén. Kövessék figyelemmel a történet alakulását napról napra, bontogassák velünk minden nap a mesekalendáriumot egészen karácsonyig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?