Most van a sütőtök szezonja!

tök

A tél közeledtével egyik legkedveltebb csemegénk a sütőtök. Édes, zamatos, s bár a leggyakrabban sütve fogyasztjuk, felhasználható levesekbe, salátákba és süteményekbe is. Ráadásul rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz.

Honnan ered?

Minden tökféle közös, vad őse egy keserű, emberi fogyasztásra alkalmatlan növény volt. Keserű ízét a mérgező cucurbitacin vegyületcsaládnak köszönhette. Az emberi fogyasztásra kinemesített tökfajtákban ezek az anyagok csak minimális mennyiségben találhatók meg. Ha egy tököt mégis keserűnek éreznénk, inkább ne fogyasszuk el; a dísztököket sem szabad megenni, mivel ezeket nem emberi fogyasztásra nemesítették ki.

Indiánok ajándéka

Az első ehető tökfajták legalább nyolcezer évvel ezelőtt, Közép-Amerikában jelentek meg. Az ott élő indián népek konyhájába előbb épült be a tök, mint a kukorica vagy például a bab. Európába Amerika felfedezése után került. Magyarországon nagyon hamar megjelent, a burgonyát, kukoricát, padlizsánt, paprikát, paradicsomot is megelőzte. A szegényebbek étrendjében különösen a téli időszakban foglalt el fontos helyet.

Fajták, variánsok

  •  Igen közkedvelt a kanadai sütőtök vagy sonkatök – kis mérete, vékony héja, könnyű feldolgozhatósága ideálissá teszi otthoni felhasználásra.
  •  A nagy fehér sütőtök (a magyar nagydobosi) nagy méretű, kissé lapos, kerek, kékesszürke héjú. Húsa nyersen kemény, megsütve krémes, íze karakteres.
  •  A Hokkaidó-tök a japán Hokkaidó-szigetről származik. Nálunk a pirosas héjú, kis méretű változat terjedt el, kitűnő leves vagy püré készíthető belőle.
  •  A butternut-tök igazán különleges fajta, őshazája Mexikó. Narancssárga, gerezdelt héjú, óriási méretű, akár százkilósra is megnő. Húsa zamatos, édes.

Mire használjuk?

A sütőtököt, mint a neve is mutatja, leggyakrabban sütve fogyasztjuk. Ezenkívül felhasználható levesek, pürék, köretek készítésére, egyes válfajait – például a Hokkaidó-tököt – pedig meg is tölthetjük. Édes íze miatt sütemények, desszertek is készíthetők vele, kuglóf, rétes, torta is süthető belőle. Magja is fogyasztható, kiemelkedően jó mangán-, magnézium-, foszfor-, réz-, cink-, vas- és káliumforrás.

Miért együk?

A sütőtök magas karotin- és C-vitamin-tartalommal rendelkezik, ezenkívül jelentős kalcium- és foszforforrás. Fogyasztása szebbé teszi a bőrt, a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Jó hatással van az emésztésre, serkenti a máj működését, segít a szív- és koszorúér-problémák megelőzésében, csökkenti a prosztatabajok és a szürkületi vakság kialakulásának kockázatát.

Erre figyeljünk vásárláskor

Vásárláskor kemény, vastag húsú, rövid, vastag, de száraz kocsányú tököt válasszunk. Szeletelt töknél is vastag húsú, narancssárga, kemény húsú darabokat keressünk. Hideg helyen, pincében vagy kamrában hónapokig eláll. Ha felbontottuk, becsomagolva a hűtőben még pár napig eltartható. Adagonként le is fagyaszthatjuk.

A teljes írás az Okos Konyha mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?