Ételek – történetek: A rétes

rétes

Amikor otthon vagy egy vendéglőben jóízűen elfogyasztunk egy finom fogást, nem gondolkozunk azon, honnan származik. Sorozatunkban annak járunk utána, hogyan születtek és terjedtek el legismertebb ételeink.

Ki ne szeretné ezt a rafináltan tekeredő, meggyes, mákos, túrós, diós, káposztás, almás, zöldséges édes vagy sós süteményt, melynek igazi különlegessége a tölteléket rejtő, hajszálvékonyra nyújtott, ropogósra sült tészta. Gondolták volna, hogy már a 16. században is ismerték elődeink? Igaz, akkor a vékonyra nyújtott lapokat még nem tekerték fel, egyszerűen csak egymásra rakták akár tíz-tizenkét rétegben is, aztán kemencében megsütötték, és pirított cukorral, porcukorral megszórva fogyasztották. A régi készítési módra utal az ételkülönlegesség magyar neve is: réteges, rétes. Valószínűleg török hatásra terjedt el nálunk, közvetlen elődje a Balkánon ma is közkedvelt baklava lehetett, mely dióval, pisztáciával, sziruppal, mézzel töltött egymásra rakott réteslapokból áll.

A felcsavart változatot csak később, a 17. században ismertük meg. Germán hatásra terjedhetett el Európa nagy részén, s igazi népszerűségre a Habsburg-korban tett szert nálunk. A német elnevezés – strudel, magyarul örvény – a csavarásra, tekerésre utal.

Elterjedése a gabonaipar fejlődésével párhuzamosan történt, a nagy sikértartalmú liszt, a (félgrízes) rétesliszt előállításával az egyszerű emberek, parasztok is gyakran sütötték: hétköznapi ebédhez parasztrétest, lakodalmakba, gyermekágyasoknak, keresztelőkre, szilveszterkor, farsangkor, búcsúkor pedig tisztességesen kinyújtott, és mindenféle finomsággal megtöltött, kígyószerűen tekeredő rétest sütöttek.

Az eredeti parasztrétes

Hozzávalók: 12 ek. víz, 12 ek. olaj (eredetileg olvasztott zsír), 2 tojás, csipetnyi só, 1 kk. szódabikarbóna, liszt, amennyit felvesz, porcukor a tálaláshoz.

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, és a ruganyos tésztát vékonyra kinyújtjuk (30 percig pihentethetjük). A téglalapra nyújtott tésztát feltekerjük, és 4-5 cm-es darabokra vágjuk. Egy-egy darabot a vágott felére állítunk, a tenyerünkkel ellapítjuk, és vékonyra nyújtjuk. Kevés forró olajban vagy zsírban mindkét oldalát megsütjük (2-3 perc), s porcukorral megszórva tálaljuk.

A rétestészta

A rétes nyújtására ma már csak kevesen vállalkoznak, pedig nem nagy ördöngösség. Kell hozzá egy nagy, körbejárható asztal, rétesliszt, asztalterítő, olaj, só és víz, no és persze finom töltelék.

A hagyományos rétestészta összetevői: 60 dkg liszt, 8 dkg zsír, 1 dkg só, 10 ml ecet (20 százalékos), 1 tojás, 2,5 dl víz. Készítéséhez tej, tejföl, vaj is használható. A húzhatóságát néhány csepp citromlével vagy ecettel lehet javítani.

Érdekesség

Újévkor sokfelé azért sütöttek rétest, hogy hosszúra nyúljon az esztendő, és sokáig éljenek. Úgy tartották, hogy ha jól nyúlik a rétes, akkor a család szerencsés lesz a következő évben.

A teljes írás az Okos Konyha mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?