GALÉRIA: A rendőrség könnygázt és gumilövedékeket vetett be a tüntetők ellen

tüntetés november 17

Pozsony belvárosában hozzávetőlegesen több mint tízezer ember tüntet a kormányhivatal és az elnöki palota előtt.

19:40

Ez a minta vajon minek indult?

19:19

Ilyen, ha a gumilövedék eltalál valakit: (Somogyi Tibor felvételei)

19:15

A demonstráció a parlamentnél de facto véget ért, csak néhány tucat tüntető lézeng már az épület előtti téren.

18:56

A tüntetés végén egy magányos tüntető a "Maďari za Dunaj" rigmusra is rákezdett, de senki nem csatlakozott hozzá.

18:50

A parlament előtti tömeg oszlani kezdett, csak néhányan maradtak az épület előtti lépcsőkön, akik az ĽSNS-es politikusokkal fotózkodnak. A rohamrendőrök sorfala továbbra is a parlament előtt áll.

Néhányan hangosan kiabálnak a felsorakozott rendőrökre.

A tüntetőt mécseseket hagytak a parlament előtti téren.

18:38

Kotleba már arról beszél, hogy a tüntetést befejezhetik. Erre több petárda is felrobbant, majd pedig a még mindig többezres tömeg elénekelte a szlovák himnuszt.

18:30

A parlament előtt a tüntetés egyik szónoka bejelentette, a ĽSNS korábban őrizetbe vett politikusát, Andrej Medveckýt elengedte a rendőrség. Kotleba bejelentette, hogy Medvecký már velük van.

18:20

A parlament lépcsőjén Milan Mazurek ĽSNS-es poltikus szónokol, aki folyamatosan tájékoztatja a tömeget arról, hogy az őrizetbe vett párttársával éppen mi történik.

18:03

A parlament lépcsőjére is feljitott a tömeg. Az egyik szónok egy hangosbemondóba beszél és azt követeli, hogy engedjék szabadon az őrizetbe vett ĽSNS-es politikust, aki szerinte politikai fogoly.

Bár már sokan hazamentek, a parlament előtt még mindig néhány ezresre tehető tömeg van.

17:45

A parlament előtt a tüntetők gyertyákat gyújtanak és petárdákat dobálnak. Az ĽSNS képviselője, Suja Roman Mikulec belügyminiszter lemondását követeli.

A kormányhivatal előtt a rendőrség ismét könnygázt vetett be.

17:16

A tömeg nagyobb része megindult a parlament felé, egy kisebb csoport a kormányhivatal felé tart.

17:06

Az utolsó szónok marian Kotleba, aki azt állítja, hogy a rendőrök úgy megverték Andrej Medveckýt, a ĽSNS képviselőjét, hogy az kórházba került. Kotleba felszólította a tömeget, hogy vonuljanak a parlament elé.

17:00

A pozsonyi Hodža téren az óriási tömeg miatt a közúti és a tömegközlekedés is szünetel. A környéken rendőrök irányítják a forgalmat. Romhamrendőröket azonban sehol sem látni, igaz, az elnöki palota hátsó, elkerített részén több busz is parkol.

16:38

Lassan besötétedik, de tüntetés még mindig tart. A tömeg a pozsonyi Hodža téren gyakorlatilag megbénította a belváros közlekedését.

16:28

A Kommunista Párt elnöke is szónokol, ő is Matovič kormánya ellen beszél. Őt azonban nehányan kifütyülték.

Pozsony egyik központi terét gyakorlatilag megtöltötte a tömeg, akár 10 ezren is lehetnek a demonstrálók.

A résztvevők többségén nincs szájmaszk.

Milan Uhrík (ĽSNS) EP-képviselő is szónokol.

16:07

A Hodzsa téren 8-9 ezer ember van. Egy improvizalt színpadon egy férfi Matovič kormányának lemondását követeli. A szónok szerint a ĽSNS és a Smer politikusai is részt vesznek a megmozduláson. Egy pap a Miatyánk elmondására szólította fel a tömeget. A tömeghez Milan Mazurek, a ĽSNS képviselője beszél.

Elsősorban a kormány ellen tüzelte a tömeget, az államfőt pedig arra szólította fel, tegyen valamit a kormány a Mazurek által elnyomónak tartott intézkedései ellen. 

"Matovič a vírus!" - skandálja a tömeg.

Ján Čarnogurský is szónokolt.

 

 

15:55

A kormányhivatal előtt lovasrendőrök sorokaztak fel.

15:47

Egy férfi egy hangosbemondoval arra szólította fel a tömeget, hogy induljanak el a városba azzal a céllal, hogy megbénítsák Pozsony közlekedését. A tömeg nagy része el is indult.

15:37

A tömeg átcsoportosult a kormányhivatal előtti térre minimum 5 ezren vannak. A rendőrség gumilövedékekkel a tömegbe lőtt. A tüntők petárdákkal, elhajított üvegekkel válaszolnak.

15:35

A rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy hagyják el a kormányhivatal előtti teret.

15:32

A tüntetők füstgránátot dobtak a rendőrökre.

15:27

A tüntetők feldöntötték a kordon egy részét, a rendőrök könnygázzal válaszoltak. Volt, aki könnyebben megsérült.

15:20

A tüntetők a kormányhivatal előtt petárdákat robbantanak.

15:17

A tömeg egy része elindult a kormányhivataltól vissza a Hodzsa térre. Az elöl menetelők szerint azzal a céllal, hogy megbénítsák a főváros közlekedését. A tüntetés ezen része nem volt előre tetvezve.

Galéria

A demonstrációt hivatalosan egy magánszemély szervezi, de a tömegben látni a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) zászlóit, de a szlovák lobogók mellett egy szovjet zászló is felbukkant. A tüntetők a kormányhivatal előtt a kormányfő, Igor Matovič (OĽaNO) távozását követelik.

Az elnöki palotához és a kormányhivatalhoz röviddel fél négy előtt is érkeztek még tüntetők. Nehéz megbecsülni az esemény résztvevőinek számát, mert a helyszínt övező tér fái kitakarják a tömeg nagy részét, a rendőrség pedig széles kordonnal vette körül a kormányhivatal épületét. A kordon szélén rohamruhába öltözött rendőrök várakoznak.

A Denník N információi szerint eközben a pozsonyi főállomáson a Slovan ultrái gyűlekeznek, akik megindultak a belváros felé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?