Országos tesztelés – Továbbra is várják az egészségügyi dolgozók jelentkezését

Jaroslav Naď
Pozsony |

Még mindig szükség van olyan egészségügyi dolgozókra, akik részt tudnak venni az országos tesztelés lebonyolításban. A szombati és a vasárnapi tesztelésre is egyenként 2-3 ezer további egészségügyi dolgozó jelentkezése szükséges.

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján arra kérte az egészségügyi dolgokat, hogy jelentkezzenek a szombaton és vasárnap megvalósított országos tesztelés lebonyolítására. „Kérem önöket, jelentkezzenek!” – mondta a tárcavezető.

Olyan egészségügyi dolgozók jelentkezését várják, akik tudnak a felső légutakból törletet venni. Jelentkezni a somzodpovedny.sk honlapon lehet, ahol az egyes régiókra bontva megtalálhatóak azok a telefonszámok, amelyeken az egészségügyi dolgozók felvehetik a kapcsolatot a területileg illetékes parancsnoksággal. A tesztelésben részt vevő egészségügyi dolgozók megbízási szerződés alapján óránként 7 eurót és minden megtalált pozitív esetért további 20 eurót kapnak.

Naď elmondta, a jelentkezések csütörtök délutáni száma alapján döntenek arról, hogy elrendelik-e bizonyos régiókban az egészségügyi személyzet vezényelhetőségét. Ez azt jelentené, hogy egyes helyeken a kormányzat kötelezné az egészségügyi dolgozókat arra, hogy részt vegyenek az országos tesztelés lebonyolításában. „Egyelőre az ehhez szükséges dokumentumokat készítettük elő, a politikai döntést a kormány a csütörtök délutáni számok alapján hozza meg” – mondta.

„Azt mindenki tudatosítsa, hogy ha nem teszünk valamit, akkor nemsokára a tűzoltók és az orvosok is fertőzötten járnak majd dolgozni”

– jelentette ki.

Naď szerint a többi európai ország példáján látszik, mekkora probléma előtt állhat Szlovákia is.

„Két lehetőségünk van: vagy csak enyhe intézkedéseket hozunk, és akkor a járványgörbe nálunk még rosszabb lesz mint Csehországban, vagy egy olyan megoldást választunk, amely alapvetően változtatja meg a helyzetet” – véli a miniszter. Arról beszélt, az országos tesztelést nem az eszközök és erőforrások pazarlásának tartja, hanem éppen ellenkezőleg, a fertőzöttek azonosítása két hetes távlatban nagymértékben tehermentesítheti a kórházakat.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az országos teszteléshez szükséges minden eszközt sikerült már bebiztosítaniuk. „Ebben a pillanatban az eszközöket, vagyis a teszteket, illetve az azok alapján kiállított igazolások nyomtatványait hordjuk szét a régiókba” – mondta azzal, hogy ez egészen szombat reggelig fog tartani. A miniszter megköszönte az önkormányzatok közreműködését. Elmondta, nagy segítséget jelent az is, hogy a nagyvállalatok és az állami és a magánkórházak, a hadsereg, a rendőrség, a pénzügyőrség, a tűzoltó- és mentőszolgálat saját maga biztosítja az alkalmazottaik számára a tesztelési pontokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?