Vágsellyén a sétányon drive, autós koronavírus tesztelés is lesz

Önkénteseket toboroznak
Érsekújvár/Vágsellye/Tardoskedd/Udvard/Andód |

A legtöbb településen továbbra is várják az önkéntesek jelentkezését, elsősorban egészségügyi dolgozókra van szükségük az önkormányzatoknak. Vágsellyén autós tesztelésre várják a lakosokat a sétányon.

Nem tesztelnek iskolákban

Az érsekújvári járásbeli Tardoskedden a hétvégi országos tesztelést négy helyszínen bonyolítják le, tájékoztatott Tóth Marián polgármester. „A termálfürdő területén és a közeli Juhász kúriában, valamint a Faluház földszinti és emeleti termében zajlik majd a tesztelés. A tardoskeddi lakosok szabadon eldönthetik, melyik helyszínt választják. Ha valaki a kúriánál sorakozik, de úgy látja, hogy a termálfürdőnél lévő tesztelőhelyen rövidebb a sor, akkor átmehet oda. Ugyanez a helyzet a Faluházban, bármelyik tesztelő helyiséget választhatják” – mondta Tóth Marián. A község önkormányzata nem szerette volna, ha az iskolákban folyik a tesztelés. Mintegy húsz önkéntesük van, akadnak tartalékosaik is, de azt sem szerették volna, ha a helyi iskolák pedagógusai részt vesznek a hétvégi munkában, mert hét elején vissza kell térniük a gyerekek közé. Az önkéntes tűzoltók és a helyi egészségügyi nővérek is besegítenek a tesztelés lebonyolításába, szervezésébe. Tardoskedden a válságstáb keddi ülésén szó volt arról, hogy ki-ki a lakhelyéhez közeli tesztelő helyiséget válassza, de senkit sem fognak elküldeni más tesztelő központból sem. Az idős embereknek nem javasolják a tesztelésen való részvételt. Az idősek nappali foglalkoztató központja jelenleg nem működik, ám a magányosan élő ügyfelek számíthatnak a központ alkalmazottainak a segítségére.

 

Kultúrházban és tornateremben

Branislav Becík, Udvard polgármestere arról tájékoztatta lapunkat, hogy a négy tesztelő helyre több mint harminc önkéntesük van, és vannak tartalékosaik. Valamennyi jelentkezőt tesztelik, csak ezt követően, negatív teszttel végezhetik az önkéntes munkát. Az Érsekújvári járás másik legnagyobb településén sem tartották jó ötletnek, hogy iskolák épületében teszteljenek. Két tesztelő helyiséget nyitnak a kultúrházban, és további kettőt az iskolák különbejáratú és kijáratú tornatermeiben. Branislav Becík elmondta, az önkormányzatokat nyugtalansággal tölti el, hogy folyamatosan újabb módosítások, változtatások lépnek érvénybe az országos tesztelés kapcsán. Ezért úgy döntöttek, hogy csütörtöktől már semmilyen változtatást nem fogadnak el, a teszteléssel kapcsolatos információkról a helyi televízió adásában és az önkormányzat közösségi oldalán is tájékoztatják a lakosokat. Udvardon nem zárkóznak el attól a megoldástól, hogy a lakosok a lakhelyükhöz közeli tesztelő helyiséget keressék fel, de nyitottak arra is, hogy a hadseregtől érkező erősítés átveszi a logisztikai szervezést. Andódon a szombati napra találtak elegendő egészségügyi dolgozót és az adminisztrációs munkát vállaló önkéntest, de vasárnapra még várják a jelentkezőket, akik segítenék az önkormányzat munkáját. Puss Péter polgármester elmondta továbbá, hogy a községben élő idősek többsége nem kíván részt venni a tesztelésen, a családtagok, rokonok, szomszédok segítik majd őket a karantén idején.

 

Mégis lesz autós tesztelés

Vágsellyén ismét ülésezett a válságstáb, a járási székhelyen úgy döntöttek tizennyolc tesztelő helyiséget nyitnak meg, tizenkettőt Vágsellyén, hatot a Vágvecse városrészben. Jozef Belický, Vágsellye polgármestere kérte a drive-in, autós jellegű tesztelés lehetőségét, amit először az országos válságstáb nem javasolt mondván, hogy ilyen módon nem kívántak tesztelni. Később mégis engedélyt kaptak az autós tesztelésre, így az eredetileg a művészeti alapiskolában tervezett tesztelő helyiség helyett a városi sétányon lesz ilyen rendhagyó tesztelés. Arról, hogy mennyien sorakoznak az egyes tesztelési helyeken, a város vezetése folyamatosan tájékoztatja a lakosokat szombaton és vasárnap az önkormányzat honlapján és közösségi oldalán.

 

Folyamatos tájékoztatás

Érsekújvárban arra kérik a lakosokat, hogy a lakóhelyükhöz legközelebb eső tesztelési helyet válasszák. A tesztelés ideje alatt az egyes helyszíneket figyelni fogják, és ha hosszabb lesz a várakozási idő, akkor a hadsereg és a városi rendőrség tagjai átirányítják a lakosokat egy másik helyszínre. Az önkormányzat a hivatalos honlapján, a közösségi oldalán és a városi televízióban folyamatosan tájékoztatja a lakosokat. Huszonegy helyen végeznek tesztelést Érsekújvárban, alapiskolákban, középiskolákban, a nyugdíjasok nappali központjában, továbbá a Millennium Sportcsarnokban, a császári-királyi lovardában, a Matica-székházban, a Béke mozi csarnokaiban és az Érsekújvári Járási Hivatalban.


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?