A házinyúl húsa nemcsak finom, egészséges is!

nyúlhús

A nyúlhús kitűnően illeszkedik a korszerű étrendekbe, kifejezetten könnyű húsnak minősül. Mégsem fogyasztunk belőle eleget!

Ennek több oka is lehet: nem könnyű hozzájutni, nem a legolcsóbb húsfajta, és talán az aranyos, szőrös kis húsvéti nyuszi révén kialakult sztereotípiák miatt is ódzkodunk a fogyasztásától – pedig ez az egyik létező legegészségesebb hús.

Egy kis történelem

A házinyulat már az ókori Egyiptomban és Rómában is fogyasztották, s a nyúlhús a középkori Angliában, Franciaországban, Spanyolországban is népszerű volt; a háziasított üregi nyúl a spanyol hódítók hajóin eljutott Amerikába is. Mára Európa számos országában az étrend szerves részét alkotja, Dél- és Észak-Amerikában, de Kínában és a Közel-Keleten is szívesen fogyasztják. Nálunk azonban csak nagy ritkán kerül az asztalra.

A magyarok is háziasították

A házinyúl az üregi nyúltól származik, s már honfoglaló őseink megkezdték háziasítását. A 16. század után várakban, várárkokban, később ketrecekben neveltek nyulakat. Húsát és prémjét is hasznosították.

Előnyös választás

A nyúlhús rendkívül gazdag fehérjében és esszenciális aminosavakban, ellenben zsír- és koleszterintartalma alacsony. Kedvező a vitamin- és ásványianyag-tartalma is. A sertés-, marha- vagy a birkahúsnál jóval kisebb az energiatartalma. Fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri betegeknek is megfelelő választás. Különösen ajánlott magas vérnyomásban szenvedők számára, hiszen nátriumtartalma is alacsony. Esszenciálisaminosav-hasznosítása 30 százalékkal jobb a csirkehúsénál.

Diétákba illeszthető

A házinyúl húsa könnyen emészthető, allergizáló hatása nem ismert. Különösen ajánlott számos diétás étrendben, sőt biztonsággal fogyaszthatják ételallergiások, gyermekek és a hiedelemmel ellentétben a várandós kismamák is (a babona szerint a baba nyúlszájú lesz, ha a kismama nyulat eszik – ami persze nem igaz, hiszen ez az elváltozás nem az elfogyasztott ételektől alakul ki). Jelentős forrása a vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitaminnak, és magas vastartalommal rendelkezik.

Mit főzzünk belőle?

Az idősebb házinyúlból célszerű levest, pörköltet vagy nyúlpaprikást főzni. A fiatalabb házinyúl húsának íze a csirkéére, illetve a borjúhúsra emlékeztet, friss (zöld)fűszerekkel és zöldségekkel a baromfihús mintájára bármilyen formában elkészíthető, és kifejezetten ízletes grillezve is. A fűszerek közül illik hozzá a fokhagyma, a fekete bors, a rozmaring, a tárkony, a kakukkfű, sőt áfonyalekvárral is megbolondíthatjuk.

Túlzott fogyasztás?

A nyúlhús túlzott fogyasztása köszvény és ízületi gyulladás kialakulásához vezethet, ami nálunk elképzelhetetlen, hiszen alig pár dekányit fogyasztunk belőle évente; az egy főre jutó nyúlfogyasztás a világ több pontján is eléri az évi 9 kilogrammot.

A teljes írás az Okos Konyha mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?