Fiatalok is kerülhetnek súlyos állapotba

Kassa
Kassa |

A koronavírussal megfertőződött betegek állapotáról és a gyógyulás folyamatáról Ladislava Šustová, a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház (UNLP) szóvivője tájékoztatta lapunkat. Elmondta, már több betegnek lélegeztetőgépre van szüksége. 

„A kórház infektológiai osztályán már egy húszéves, külföldi származású fiatal lányt és egy 98 éves hölgyet is kezeltünk koronavírussal. Lélegeztetőgépre legutóbb egy 38 éves férfi szorult, meg kell említeni, hogy a vírusfertőzésen kívül más egészségügyi problémája nem voltˮ – tájékoztatott az UNLP szóvivője, aki úgy véli, a statisztikai adatok továbbra is azt mutatják, hogy a kórházi ellátásra szoruló fertőzöttek átlagéletkora 65 év felett van. A betegek életkorát tekintve az elhalálozás veszélye a 18 és 29 évesek között közel 80 százalékkal kisebb, mint a 85 vagy annál idősebbeknél. 

Változó prognózis 

A szóvivő állítása szerint az orvosok eddigi tapasztalatait figyelembe véve szinte minden egyes fertőzött páciens kezelése egyéni hozzáállást igényel, és azt sem lehet előre megmondani, kit mennyi ideig kell kórházban tartani. Ez egyebek mellett attól is függ, hogy az adott páciensnél mikor jelentkeztek a koronavírus első tünetei. „A komplikációmentes betegek általában 10–12 napos kórházi ellátásra szorulnak. Ha a 15 perc alatt kiértékelhető antigénteszt eredménye negatív, a pácienst hazaengedjük, mert ilyenkor már nem áll fenn a fertőzés továbbadásának a veszélyeˮ – részletezte Martin Novotný, az UNLP infektológiai osztályának főorvosa. Hozzátette, ha egy onkológiai beteg légzési nehézséggel küzd, azt kell eldönteni, hogy melyik diagnózis a veszélyesebb. 

Életmentő lélegeztetőgép

A kritikus állapotba került betegeket a kórház intenzív osztályára szállítják át, ahol azonnal lélegeztetőgépekre kapcsolják őket. 

A kórház tegnap délelőtt közzétett adatai szerint összesen 59 koronavírussal fertőzött pácienst ápolnak, közülük kilencen voltak lélegeztetőgépen. Az ilyen és hasonló állapotban lévő betegeket a szóvivő szerint akár egy hónapig is a kórházban tartják, és általában néhány hét leforgása alatt az állapotuk is javul. „Némelyik páciensnek olyan alacsony a vérben található oxigénszintje, hogy a lélegeztetőgépek segítsége nélkül valószínűleg nem élnék túl a folyamatot. Az intenzív osztály szakembereinek nemrég sikerült megmenteniük egy koronavírussal fertőzött rákos beteg, illetve egy 75 éves férfi életét isˮ – zárta Novotný. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?