A palacsinta története

palacsinta

Amikor otthon vagy egy vendéglőben jóízűen elfogyasztunk egy finom fogást, nem gondolkozunk azon, hogy honnan származik. Sorozatunkban tényeket, legendákat tárunk fel néhány ismert étel születésének körülményeiről.

Sokféle palacsinta van a világon a mi magyaros, vékony, tejjel, tojással, szódavízzel sütött palacsintánkon kívül. Az amerikai palacsinta sütőporral puffasztott, kisebb a miénknél, az angolok vékonyra sütik ugyan, de szódavíz nélkül, és általában citromlét is tesznek a tésztájába, a kelet-ázsiaiak sósan, zöldségesen fogyasztják, s az osztrákok smarniját is ismerjük, szeretjük.

A kutatások szerint a palacsinta a római légiók nyomán terjedt el, akik a lepényszerű tésztát bronzpajzson sütötték lisztből, vízből kevés só hozzáadásával, és húsfélével töltötték. A magyarság körében is hamar közkedvelt lett, a középkorban különösen a farsangi időszakban sütötték – a zsírral, tojással készült eledelt ugyanis a húshagyó keddet követő böjtben nem fogyaszthatták. A palacsinta népszerűségét az is bizonyítja, hogy az angolok farsang utolsó napját palacsintanapnak (pancake day) nevezik, amikor palacsintasütő, -evő, -tekerő, -feldobó versenyeket rendeznek.

Mi magyarok méltán lehetünk büszkék arra, hogy a világ egyik leghíresebb palacsintájává a Gundel-palacsinta vált, és a hortobágyi palacsintát is világszerte ismerik.


 

A legendás Gundel-palacsinta

A recept állítólag Márai Sándor feleségétől, Lolától származik. Gundel tőle kapta a receptet, amely egy ideig Márai-palacsintaként szerepelt az étlapon, de a kommunizmus alatt Márai emigrálásával a desszertet át kellett nevezni, így Gundel-palacsinta lett belőle.

A diós-rumos-csokoládés palacsintát tölteléke és vajon való pirítása teszi egyedivé. A töltelékhez a darált diót nyakon öntjük forró, cukrozott tejszínnel, és rumba áztatott mazsolát keverünk hozzá. A palacsintákat megtöltjük, félbe, majd ismét félbe hajtjuk, s a háromszögeket egy serpenyőben forró vajon pár pillanat alatt átpirítjuk. Csokiöntettel tálaljuk.


 

Hortobágyi húsos palacsinta

A húsos palacsintát már hosszú ideje ismerjük, a régi szakácskönyvek (pl. Az ínyesmester szakácskönyve 1932-ből) is leírták a receptjét. Töltelékként borjú- vagy disznópörköltet, sőt paprikás csirkét is használnak hozzá. Nevét az 1958-as brüsszeli világkiállításra kreálták, tehát valójában a szocialista vendéglátás egyik reklámfogása volt, s ezen a néven terjedt el a világban. Elkészítése egyszerű: rövid lével pörköltet párolunk, a húst kiszedjük a léből, apróra vágjuk vagy ledaráljuk, a palacsintákra osztjuk, melyeket batyuszerűen összehajtunk. Tűzálló tálba rakjuk őket, meglocsoljuk tejföllel összeforralt pörköltlével, és 10 percre forró sütőbe tesszük. Tejföllel kínáljuk.


 

A teljes írás az Okos Konyha mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?