Általános szűrés helyett már az országos lezárás sem kizárt

Igor Matovič
Pozsony |

Ismét rekordot döntött a napi fertőzöttek száma. Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök elmondta: ebben a helyzetben az sem kizárt, hogy mégsem lesz országos tesztelés, hanem jön az ország teljes lezárása. 

Kedden 13 832 mintavételt végeztek és 2202 fertőzöttet azonosítottak (az eddigi rekordot október 15-én jegyezték, akkor 2075 fertőzöttet találtak).

„A számok továbbra is rémisztőek”

– mondta Igor Matovič a kormány szerdai ülése után. Szavai szerint az október elején bevezetett szigorítások láthatóan még nem hozták meg a várt eredményt, és könnyen elképzelhető, hogy a hét végére már napi 3 ezer, majd a következő héten 4 ezer, utána pedig napi 5 ezer fertőzött lesz.

További aggasztó adat, hogy a kormányfő szerint a kórházakban 4 hét múlva már akár 5 ezer koronavírusos fertőzöttet kell ápolni (jelenleg 844 személyt tartanak bent).

„Nézzük meg Csehországot! Szép példa arra, hogy lássuk, mi merre tartunk”

– mondta Matovič, aki szerint a szlovákiai járványgörbe két hét lemaradással szinte tökéletesen másolja a csehekét. 

A cseh lockdown

Csehországban szintén rekordszámú fertőzöttet találtak kedden, közel 12 ezret. Emiatt Andrej Babiš cseh miniszterelnök mától országos lezárást (úgynevezett „lockdown”) rendelt el.

Matovič kijelentette: nem kizárt, hogy nálunk is be kell vezetni a teljes karantént, bár ezt mindenki szeretné elkerülni. Mint mondta, ő a tesztelést szorgalmazza, de ha a járványügyi szakértők úgy gondolják, hogy az már kevés, akkor kénytelen lesz hallgatni rájuk.

Tehát akár az is előfordulhat, hogy a napok óta emlegetett országos tesztelés meg sem valósul, és jön az lezárás. Erről fog tárgyalni csütörtökön a központi válságstáb, az ülésezés várhatóan délutánig elhúzódik. Ekkor dőlhet el véglegesen, hogy melyik lehetőségre kell készülnünk.

katonság

Három hétig lezárva

Matovič elmondta: ha végül mégis az országos lezárás mellett döntenek, az várhatóan szigorúbb lesz, mint amilyet a járvány első hulláma alatt bevezettek. A miniszterelnök Spanyolországot említette példaként, ahol tavasszal szinte teljes kijárási tilalom volt érvényben, az emberek csak a legszükségesebb esetben hagyhatták el lakhelyüket (például vásárláskor, vagy kutyasétáltatáskor). A lezárások idején csak azok cégek és gyárak maradhatnának nyitva, amelyek elengedhetetlenek az ország működése szempontjából.

A kormányfő úgy véli, az országos karantén három hétig tartana.

Azt maga Matovič is elismerte, hogy a teljes karantén hatalmas gazdasági károkat okozna az országnak. Napi 80–100 millió eurós kiesésről van szó, de a miniszterelnök elmondása szerint ebben a helyzetben az emberek egészsége a legfontosabb.

A teljes lezárás lehetőségét Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke is megemlítette.

„Ha a fertőzöttek száma eléri a kritikus határt, a tesztelésnek már nincs értelme”

– közölte a házelnök.

Sulík egyelőre hallgat

Akadtak azonban olyan politikusok is, akik nem értettek egyet ezzel a lehetőséggel. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter – aki köztudottan ellenzi az országos lezárásokat – állítólag idő előtt elhagyta a kormányülést, és nem is vett részt a karanténről szóló tárgyaláson. A témával kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott.

Peter Pellegrini, a Hlas elnöke úgy fogalmazott, hogy a lezárásokkal a kormány ismét csak meg akarja félemlíteni az embereket, és így próbálja rávenni őket, hogy vegyenek részt az országos tesztelésen.

Peter Pellegrini

Határellenőrzés

Bár még mindig kérdéses, hogy végül lezárás vagy országos mintavétel következik-e, Matovič szerint viszont egy biztos: ezen a hétvégén mindenképpen letesztelik az embereket azokban a járásokban, ahol a legkritikusabb a járványhelyzet (elsősorban a Turdossini, a Námesztói, az Alsókubini és a Bártfai járásról van szó).

Ezzel összefüggésben Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter elmondta, hogy a projekt hatásos működéséhez a határátkelőkön is tesztelni kell az embereket. A tárcavezető szerint erre már jövő héten hétfőn sor kerülhet. A tesztelést a határon is az antigéntesztek segítségével végeznék, amelyek rövid időn belül kimutatják a fertőzés jelenlétét. Naď szerint akár az is elképzelhető, hogy mind a 60 határátkelőn ellenőriznék az embereket, a kamionsofőrök és az ingázók esetében viszont erre csak kéthetenként egyszer kerülne sor. A védelmi miniszter egyelőre nem árult el további részleteket, elmondása szerint még semmi sem biztos.

Jaroslav Naď

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter megjegyezte: a határellenőrzés ismét dugókhoz vezethet, de inkább legyen várakozás, minthogy az emberek egészségét tegyék kockára. 

Érdekes

A legújabb vírusadatok

  • Kedden 13 832 tesztet végeztek, és 2 202 koronavírussal fertőzött személyt azonosítottak.
  • Jelenleg 844-en vannak kórházban, közülük 680-nál már bebizonyosodott, hogy elkapta a vírust. 18-an fekszenek intenzív osztályon, 58 beteg szorul lélegeztetőgépre.
  • 400 újabb személy gyógyult ki a betegségből, így 25 100 aktív fertőzöttről tudunk.
  • Az egészségügyi minisztérium egyelőre nem jelentett új halálesetet, az elhunytak száma így hivatalosan 98 fő.
  • A fertőzöttek számának heti középértéke 1929. Legalább 500-ra kellene csökkenteni ahhoz, hogy enyhítsenek a jelenleg érvényben lévő szigorításokon.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?