Lépésről lépésre: így zajlik majd az országos tesztelés

teszt

A személyi igazolványt, a 15 évnél fiatalabbaknak pedig az egészségbiztosítási kártyát kell felmutatniuk az országos koronavírus-tesztelésen - pontosította a védelmi minisztérium.

A mintavételi pontra való belépéskor fertőtleníteni kell a kezet, majd a nyilvántartásba vétel és a formanyomtatvány kitöltése következik, mindenki sorszámot kap. Ezután ki kell fújni az orrot, felköhögni, majd a papír zsebkendőt a szemeteskosárba dobni. A sorszámot át kell adni egy egészségügyi alkalmazottnak, aki puha vattapálcával törletet vesz az orrgaratról. „Az eredményt egy kijelölt, fertőtlenített helyiségben kell megvárni” - tájékoztatott a védelmi minisztérium.

Az egészségügyi alkalmazott a sorszámok alapján szólítja a letesztelt személyeket, itt ismét fel kell mutatni a személyi igazolványt. Kiírják a tesztelésről szóló igazolást, melyen az eredmény is szerepel. Ezt lezárt borítékban adják át, egy útmutatóval, hogy mi a teendő, ha pozitív lett az eredmény, és mi, ha negatív. A letesztelt személy ezután elhagyja a mintavételi pontot, és ha pozitív az eredménye, akkor tíz napra házi karanténba kell vonulnia.

A tesztet az ország bármely részén el lehet végeztetni, nem kell visszautazni miatta az állandó lakhelyre. A minisztérium arra kér mindenkit, hogy az egy héttel később megismételt tesztelésen is vegyen részt.

Az országos tesztelés első fázisát október 30-tól november 1-ig tervezik, majd november 6-tól 8-ig következne a második fázis. A tesztelés önkéntes, de Igor Matovič kormányfő kijelentette, aki nem vesz részt rajta, annak karanténba kell vonulnia.

A tesztelést reggel 8.00 és 12.00, majd délután 13.00 és 20.00 óra között végzik. A helyiségek fertőtlenítve lesznek, a tesztelés lebonyolításában a hadsereg és a rendőrség is részt vesz. A mintavételt végző egészségügyi alkalmazottakat előre letesztelik, a mintákat később a törvényes előírásoknak megfelelően megsemmisítik.

Ezen a hétvégén, október 23-tól 25-ig próbatesztelés lesz a Námesztói (Námestovo), a Turdossini (Tvrdošín), az Alsókubini (Dolný Kubín) és a Bártfai (Bardejov) járásban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?