Praktikus tárolás

tárolás

A praktikusság elvét követve megmutatjuk, miképp lehet szert tenni olyan tárolási trükkökre, amelyek a hasznosság elvét követik.

A kényelmetlen megoldások helyett az átgondolt, előre megtervezett lehetőségeket ismertetjük olvasóinkkal, hiszen úgy véljük, a tárolást is lehet mesterfokon űzni, függetlenül attól, hogy a gyűjtögetők vagy a kidobálók csapatát erősítjük-e.

Hívjuk segítségül a technológiát!

Bevált tippként könyvelhető el az online gardrób, amit már az okoseszközünkről is kényelmesen elérünk. Bármiféle erőfeszítés, kellemetlen rakodás helyett elég rápillantanunk a telefonunkra, s tudni fogjuk, melyik szekrény, doboz stb. mit rejt. Az egyszerűbb verzió alapján csoportosítsuk évszak szerint ruhatárunk egyes részeit: készítsünk tavaszi, nyári, őszi és téli fiókokat, dobozokat. Az éppen nem használt ruhákat akár el is rejthetjük, de még mielőtt eltennénk a következő évszakra, fotózzuk le a tároló tartalmát. Ezzel a módszerrel rengeteg időt és energiát spórolunk magunknak, hiszen pár kattintással meg tudjuk nézni, melyik doboz, mit rejt. Unalmasabb perceinkben akár fejben össze is párosíthatunk egy-egy szettet.

Igazítsuk igényeinkhez a konyhát!

Már a konyha kialakítása előtt érdemes némi hangot adni konkrét igényeinknek: mielőbb belevágunk a megtervezésébe, gondoljuk át, mennyi időt, energiát szeretnénk tölteni ételkészítéssel. A modern háztartási eszközöknek köszönhetően a menetidő rövidülhet, a hagyományos elkészítési idő órák helyett percekre redukálódhat. Érdemes olyan tárolókkal felszerelni a konyhát, amelyeknek köszönhetően minden eszközt kényelmesen el tudunk érni. Az ételek gyorsabb elkészítése a konyhában gyorsabb reakcióidőt is követel, ezért jó úgy kialakítani a konyhát, hogy a látványos elemeken kívül a hasznosság elve is érvényesüljön. Divatos mostanság a nyitott felső polcsor, amely ugyan látványos, viszont megfontolandó, hiszen rengeteg munkát, katonás rendet igényel. A konyhában lévő zárt elemek, polcok sokkal hatékonyabb tárolást biztosítanak. A praktikusság elvét követve érdemes kihasználnunk a légteret is: innen cserepes fűszernövényeket lógathatunk be a konyhába. Ha kisebb élettérrel rendelkezünk, megfontolandó minden olyan konyhai tároló, amely akár minimális helyet is spórol. Régi bölcsesség, hogy sok kicsi sokra megy!

Hogyan tároljuk jól a befőttet?

A befőttek tárolásánál aranyszabály, hogy mindig légmentesen zárt üvegekben teleltessük át őket. Ez a lépés azért is különösen fontos, mert csak így tudjuk többé-kevésbé garantálni, hogy nem fog megromlani, megpenészedni a befőtt. A sérülésmentes tetőfedél használata pont olyan fontos, mint az előző szempont. Gondoljunk csak bele, mennyi elfecsérelt óránkba kerül, ha a befőzés utolsó szakaszának szabályait egy kicsit lazítjuk. A befőtteket kizárólag száraz, hűvös helyen tároljuk, így elkerülhetjük az utólagos kellemetlenségeket. Ne feledjük, a penészes pincében való tárolás az üveg, és vele együtt a befőtt penészesedését is okozhatja. Szélsőséges esetben a nem megfelelően tárolt befőtt ételmérgezést is okozhat. Vannak olyan baktériumok, amelyek kifejezetten a nedves, oxigénmentes környezetet kedvelik, ebben a közegben jól szaporodnak. A megfelelően megtisztított és feldolgozott nyersanyagok, a tartósítás, a légmentes zárás mellett is előfordulhat, hogy egy-egy befőtt nem úgy sikerül, ahogy elképzeljük. Éppen ezért, ha a romlás jelét tapasztaljuk, semmiképp se fogyasszuk el!

Gondoljuk át az irodát!

Mivel a koronavírus-járvány miatt egyre többen kényszerülnek otthoni munkavégzésre, számolnunk kell a váratlanul felgyülemlett dokumentumokkal, röpködő hivatalos iratokkal, banki kivonatokkal, munkahelyi jegyzetekkel. Az irodaként szolgáló helyiségben legyen legalább egy olyan tárolónk, amely a rendszerezést szolgálja. Nincs annál kellemetlenebb, ha egy hivatalos dokumentumot eredménytelenül hosszú percekig kell keresnünk. Az iratainkat egy erre a célra kialakított fiókban, szekrényben is tárolhatjuk, a lényeg, hogy legyen elképzelésünk arról, mit és hol találunk. A helymegtakarításon kívül számos kellemetlen perctől kímélhetjük meg magunkat, s nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a papíroktól mentes, rendezett íróasztalon sokkal szívesebben vágunk bele az aznapi munkába.

Töltők, kábelek tárolása, rendszerezése

A földön heverő, az otthonunkban mindenhol felbukkanó töltők, kábelek és egyéb elektronikai eszközök nem nyújtanak különösebben kellemes látványt. A rend kedvéért ajánlatos beszereznünk legalább egy olyan díszdobozt, amely elrejti a napi elektronikai segédeszközeinket. A rendet úgy tudjuk megőrizni, ha családunk minden tagja a töltést követően visszateszi a töltőt a helyére.

A mosdó alatti tér is felhasználható

A mosdó alatt kialakított polc izgalmas, ugyanakkor helykihasználás szempontjából remek ötlet lehet törülközőknek, tusfürdőknek, egyéb – ritkábban használt – kozmetikai cikkeknek. A mosdó alatti részt kialakíthatjuk a praktikusság vagy a játékosság jegyében. Számos ötletet, kivitelezési módot találunk a világhálón. Mielőtt átalakításba fognánk, érdemes ötletbörzét tartani!

Mit ne tároljunk a konyhapulton?

Manapság divatos a főzőedényeket is a pulton tárolni, ez a divathullám azonban minimum megfontolandó, hiszen idővel arra fogunk rájönni, hogy rádolgozunk erre a tárolási módra. Idővel zsír- és porréteg lepi majd be ugyanis az edényeinket. A kések és a bögrék is ebbe a kategóriába tartoznak: sokkal jobb helyen lesznek a fiókban vagy a polcon.

lakaskultura.hu, Récsei Noémi

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?