Keleten kétségbeejtő a covid-helyzet, telnek a kórházak

korhaz

A szeptember végén, október elején rendezett népes családi összejövetelek, lakodalmak utóhatása kezd megmutatkozni, pénteken ismét Kelet-Szlovákiában nőtt a legnagyobb mértékben a koronavírus-fertőzöttek száma.

A Zsolnai kerületben 679, az Eperjesi Kerületben 455, a Kassai Kerületben 177 új beteget regisztráltak, és ezek csak azok, akik elmentek a tesztelésre. Több mint száz új fertőzöttet regisztráltak Bártfán (129), Zsolnán (121), Csacán (118) és Liptószentmiklóson (108). Az összes fertőzöttet tekintve is Keleten és az Árvában a legrosszabb a helyzet, a Zsolnai Kerületben (5272) és az Eperjesi Kerületben (4887) fertőzöttet tartanak nyilván, a valóságban a számuk ennek a többszöröse lehet.

A helyzet súlyosbodása nem csak az állami kórházakban érződik, már a nagymihályi magánkórházban is kénytelenek voltak átszervezni az osztályokat. A Svet zdravia hálózathoz tartozó intézményben a geriátriarészleget és a hosszan tartó betegségek osztályát rendezték át a fertőző osztály szükségleteire. Amint Jana Fedáková, a Svet zdravia szóvivője tájékoztatott, ezzel együtt összesen 57 ágy áll rendelkezésre a COVID-betegek számára, ebből 35 a fertőző osztályon és további 22 az átalakított részlegeken. jelenleg 21 COVID-beteget ápolnak a nagymihályi kórház fertőző osztályán, további kettő pedig mesterséges lélegeztetésre szorul.

 

Szombat

Szombaton 10858 koronavírustesztet végeztek, ebből 1567 lett pozitív. Innen származnak a fertőzöttek az ujszo.com jelentése szerint:

  • Zsolnai kerület (509)
  • Eperjesi kerület (342)
  • Trencséni kassai (157)
  • Kassai kerület (142)
  • Pozsonyi kerület (136)
  • Nagyszombati kerület (123)
  • Besztercebányai kerület (91)
  • Nyitrai kerület (67)


Vasárnap

Vasárnap (október 18.) 5025 tesztet végeztek, és 860 újabb, koronavírussal fertőzött személyt találtak Szlovákiába. 177 személy gyógyult ki a COVID-19 betegségből. További négy beteg meghalt, eddig 92 áldozatot követelt a járvány – tájékoztatott a covid-19.nczisk.sk weboldalon az Országos Egészségügyi Információs Központ.

 Eperjes (Prešov - 209), Zsolnai (Žilina - 159), Kassa (Košice - 158), Trencsén (Trenčín - 104), Nagyszombat (Trnava - 84), Pozsony (Bratislava - 75), Besztercebánya (Banská Bystrica - 49) és Nyitra (Nitra - 22) megyében találták a legtöbb fertőzöttet" – tájékoztatott az egészségügyi minisztérium a közösségi hálón. 425 nő és 435 férfi van a fertőzöttek között, a legfiatalabb néhány hónapos, a legidősebb 88 éves.

 638 beteget kórházban kezelnek, közülük 532-nél igazolódott be a COVID-19 betegség. 21 pácienst intenzív osztályon kezelnek, 51 beteg van lélegeztetőgépen. További 177 ember gyógyult ki a betegségből, összesen 7536 gyógyultat regisztrálnak.

Az országban eddig összesen 30 695 fertőzöttet tartanak nyilván, a járvány kezdete óta 622 032 laboratóriumi vizsgálatot végeztek. Szlovákiában jelenleg 23 067 aktív fertőzöttet regisztrálnak, írja a TASR.


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?