Pénzügyi tudatosságra nevelés

távoktato

Folytatódik a módszertani segédanyagok megosztását célzó sorozatunk. Ezúttal a családi költségvetéssel, pontosabban a kisállattartás és a hobbik költségeivel foglalkozó, a pénzügyi tudatosságot fokozni szándékozó óratervet teszünk közzé.

A pénzügyi döntések és tudatosság a hétköznapokban című témahéthez készült az alábbi óraterv, azon belül a családi költségvetéssel foglalkozó nap része, de osztályfőnöki órákon, háztartástani képzésben is hasznosítható. A 60 perces óra tervét Nagy Noémi, a BGSZC Keleti Károly Közgazdasági Technikum magyar nyelv és irodalom szakos pedagógusa készítette, aki a digitális pedagógia terén továbbképezte magát addig, hogy ma már ő maga tart foglakozásokat. Kiemelten fontosnak tartja a tanár–tanár, tanár–diák, diák–diák együttműködéseket, ezért az online felületek, applikációk megválasztásánál is fontos szempontnak tartja, hogy mennyire támogatja az adott felület a kollaborációt.

A kiadások átlátása

Az itt közölt óraterv elsődleges célja, hogy segítse a tanulókat a gazdaság szerves részévé válás útján, hogy képesek legyenek felismerni a reklámipar trükkjeit, átgondolni valós szükségleteiket, mérlegelni pénzügyi döntéseiket. A foglalkozás résztvevői megérthetik a tervezés, a költségvetés-készítés fontosságát, szembesülnek saját költekezésükkel és spórolásukkal. A foglalkozás részeként a diák közgazdasági kifejezéseket köt a saját zsebpénzéhez, megérti a mindennapok kiadásainak összefüggéseit. Az óraterv elkészítéséhez felhasznált irodalom: Merényi Zsuzsanna–Vasné Botár Ágnes–Fritz Sepúlveda–Pablo Arnoldo: Iránytű a pénzügyekhez. Tankönyv 9–10. évfolyamos diákok számára, 1.rész.

Négy csoport

A foglalkozáson résztvevő 16 diák négy csoportba szerveződik, majd sorsolással eldől, hogy a foglalkozásra előkészített négy asztal közül melyik hol kezd. Minden munkaasztal egy-egy témához van kialakítva, egy asztalnál 12 percet tölt a család szerepeit magára öltő csoport, majd tovább halad. Az első munkaasztal témája a kisállattartás, a másodiké a sport és a hobbik, a harmadiké a smink, a haj, a köröm, a negyediké pedig a szórakozás, a kikapcsolódás és egyéb programok.

Első asztal: Itt egy szöveg várja a családot, és jegyzetpapír. A feladat az, hogy a szöveget elolvasva írásban válaszoljanak néhány kérdésre, mindegyikük egyre. A kérdések: Kisállattartás esetén mire kell költeni? Mit tanulhatunk az így felmerülő szituációkból? Hogyan kell gondozni az állatokat? Mi az ember felelőssége az állattartásban? Végül vitassák meg a válaszaikat!

A szöveg: „Egy felelős gazda, mielőtt magához venne egy állatot, jól átgondolja döntését, utánaolvas a választott állat szükségleteinek, milyen környezetre/élettérre, mennyi mozgásra, milyen ellátásra, táplálásra stb. van szüksége. Komolyan át kell gondolni ezt a döntést, mert nem egy tárgyról, hanem egy érző lényről van szó, akiről majd hosszú éveken át gondoskodnunk kell. Csak akkor vegyünk magunkhoz bármilyen állatot, ha alaposan és jól átgondoltuk a vele járó felelősséget, kötelezettséget, terheket. A felelős gazda csak olyan állatot vesz maga mellé, amelyről élete végéig gondoskodni tud, és meg tudja teremteni számára a legoptimálisabb környezetet, életfeltételeket. Tehát egy életre választunk.” (allatmentoszolgalat.com)

Második asztal: Az itteni 12 percben a sportolás költségeivel foglalkoznak. Megkapják egy kitalált edzőterem árlistáját, és a jegytípusokat abból a szempontból kell megvizsgálniuk, mintha heti három alkalommal szeretnének lejárni csoportos órákra egy éven át. Napijegy (14 óráig) 4,2 euró, napijegy (14 óra után) 4,7 euró, havi bérlet 39 euró, tíz alkalmas bérlet (45 napig érvényes) 39 euró, negyedéves bérlet 95 euró, éves bérlet 362 euró, nyugdíjas és diákbérlet egy hónapra 33,3 euró.

A diákok feladata kiszámolni, mennyibe kerül egy óra teremhasználat a különböző bérlettípusokkal. Ennek alapján meg kell mondaniuk, melyik lehetőség érné meg a legjobban, majd megvitatják, hogy egy diák a saját zsebpénzéből melyiket engedheti meg magának.

Harmadik asztal: Itt tippeléses játékot játszanak a diákok. A feladatlapon különböző termékek és szolgáltatások szerepelnek, és meg kell tippelniük egyenként, hogy ezek nagyságrendileg mennyibe kerülnek. Az egyéni tippek felírása után 2-2 tag összeveti a tippjeit, esetleg változtat rajta, majd az utolsó szakaszban az interneten utánanéznek a helyes válaszoknak, ezt összevetik a tippekkel.

A következő szolgáltatásokról, termékekről kell dönteni: havi egy mozi kukoricával, kólával egy éven át; havi egy fodrászlátogatás (mosás, vágás, szárítás) egy éven át; heti egy tábla csoki egy éven át; heti hat gombóc fagyi három hónapon át; napi egy doboz cigaretta egy éven át; napi egy energiaital egy éven át; havi egy manikűrös egy éven át; egy kiló krumpli; egy kiló narancs; egy kiló sima kenyér; tíz tojás; fél liter szénsavas üdítő; másfél liter szénsavas üdítő; egy zacskó csipsz; egy liter benzin egy éven át.

Negyedik asztal: Itt a diákok Évinek fognak segíteni beosztani a zsebpénzét. Először egyénileg teszik meg a javaslataikat, erre 5 perc jut, majd megvitatják a válaszokat, és az utolsó három percben megalkotják a csoport közös javaslatát. A történet szerint: Molnár Évit a szülei elengedték a városba péntek délután a barátnőivel. Magához vette a heti zsebpénzéből megmaradt 10 euróját, azonban még bizonytalan, hogy mire költse. A mozijegy 3,3 euróba kerül, a koncertjegy 5 euró, a görkorcsolyapálya belépődíja 1,5 euró, a pizza 2,40 euró, az üdítő 0,80 euró, a fagylalt 1,20.

A diákoknak úgy kell mérlegelniük a lehetőséget, hogy a rendelkezésre álló pénzkereten túl figyelembe veszik az alternatíva előnyeit és hátrányait, és hogy ehhez mekkora pénzügyi áldozatot kellett hoznia, megérte-e ez neki. Egy példa: Évi moziba megy és eszik egy pizzát (3,3 + 2,40 euró). Ekkor előny, hogy szórakozik a barátnőivel, és a pizza után nincs éhségérzete, viszont lemond a koncertről, a görkoriról, a fagyiról és az üdítőről, cserébe marad valamennyi a zsebpénzéből.

Ennyi? Csak ennyi?

A negyedik asztal zárófeladata mintegy összefoglalója az egész foglalkozásnak. Ekkor ugyanis mindenkinek végig kell gondolnia, mire költött az elmúlt időszakban, tehát milyen anyagi döntéseket hozott. Ekkor milyen alternatívák közül választhatott, ennek mik voltak az előnyei, hátrányai, és megismételné-e, azaz helyesnek érzi-e a döntést.

Nagy Noémi tanárnő olyan foglalkozás létrehozására törekedett, amelynek az elvégzése után a résztvevő diák belátja, hogy a kis összegű kiadások is nagy összegeket jelentenek éves szinten, ezért törekszik arra, hogy a zsebpénzének elköltése előtt átgondolja, mérlegelje a kiadásainak szükségességét.

Felhívás kreatív pedagógusoknak!

Tegye közkinccsé szaktudása egy (vagy több) darabját! Van egy jó ötlete, hogyan lehet könnyen elmagyarázni a törteket vagy a pH-értéket, bemutatni a papucsállatkát, rávilágítani Petőfi vagy épp a kortársak költészetének lényegére? Újszerű témákat újszerű módokon közelít meg? Küldje el a vasarnap@vasarnap.com címre, s mi helyet adunk neki a lapban.

Alkossa velünk a Vasárnap-tudásbázist! A beérkezett anyagokat folyamatosan közzétesszük a www.vasarnap.com oldalon is. A beküldők között Király Cseri Ilona jóvoltából kisorsoljuk Paul Ginnis Tanítási és tanulási receptkönyvét!

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 42. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?