A nagy csallóközi árvíz idején megmozdult az egész ország

árvíz

A napok óta hulló rengeteg csapadék miatt talán sokaknak eszébe jut az ötvenöt évvel ezelőtti nagy dunai árvíz.

Néhány éve a kerek évfordulóról Veres István emlékezett meg, akkor így írt róla:

Az 1965-ös árvíznek elsősorban a két gátszakadás miatt lett tragikus kimenetele. Az áradást különösen csapadékos tavasz előzte meg: márciusban az összes szlovákiai folyó vízszintje jelentősen megemelkedett. A legsúlyosabbnak a helyzet kezdetben az Ipoly és Garam alsó folyásánál tűnt, de Ipolyságot például június elején az új gátaknak köszönhetően sikerült megvédeni az ötméteresre duzzadt Ipolytól.

Csallóköz sorsát az egész ország döbbenten figyelte. Akkoriban terjedt el szélesebb körben a televízió és a rádió. Megmozdult az egész ország, városok, járások, üzemek vállaltak védnökséget az egyes falvak felett. Az iskolákat nem lehetett kinyitni, ezért megszervezték, hogy a Komáromi járásból több mint 3000 diák egy évig cseh- és morvaországi vagy tátrai településeken tanult. További hónapokba telt, amíg a helyzet normalizálódott, és elkezdődhetett az újjáépítés. Emberéletben nem esett kár, és ez nagy siker volt.

Hogy miként emlékeznek rá azok, aki átélték a szörnyű tragédiát, az alább írásban olvashatják.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?