KORONAVÍRUS: Ezer fölött a fertőzésszám, bírni fogja az egészségügy?

koronka

Szerdán, október 7-én első ízben lett ezer feletti az új fertőzöttek száma Szlovákiában – 9518 mintán végezték el a koronavírustesztet.

Kedden (október 6.) 877 újabb koronavírus-fertőzöttet találtak Szlovákiában, szerdán már 1037 újabb esetben diagnosztizálták az új típusú koronavírus-fertőzést, utóbbi napon a laboratóriumokban 9518 mintán végezték el a tesztet, írja a TASR.

Két újabb haláleset is történt: a COVID-19 betegség pulmonális formája által okozta ezeket, közölte Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője. Az elhalálozások száma ezzel 57-re nőtt. Egy 52 és egy 91 éves nőről van szó. Az első haláleset szeptember 12-én történt a nagymihályi (Michalovce), a másik szeptember 22-én az eperjesi (Prešov) kórházban.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az újonnan regisztrált fertőzöttek közül 516 nő és 521 férfi. A legfiatalabb fertőzött néhány hónapos, a legidősebb 89 éves. A COVID-19 betegséggel összefüggésben jelenleg 352 személyt kezelnek kórházban, 303 esetben már igazolták a koronavírus-fertőzést. 15 beteget az intenzív osztályon kezelnek, 27 páciens mesterséges lélegeztetésre szorul.

 

Az orvosok figyelmeztetnek

Az egészségügyi szolgáltatók és a páciensek képviselői azt állítják, hogy az egészségügyi minisztérium nem képes kezelni a koronavírus-pandémia miatt kialakult helyzetet.

Szerdán közösen tartottak sajtótájékoztatót a Szlovákiai Kórházszövetség (ANS), a Szlovák Magánorvosok Szövetsége (ASL), az egészségügyi szállítási szolgáltatókat tömörítő szövetség (ADZS), a poliklinikák és egészségügyi intézmények szövetsége, az egészségügyi szakközépiskolák szövetsége és a páciensek jogait védő szövetség (AOPP) képviselői.

A sajtótájékoztató résztvevői a problémák között a védőfelszerelések hiányát, a pandémiaterv be nem tartását, az intézkedések kaotikus bevezetését említették, továbbá azt, hogy az egészségügyi alkalmazottak nem kapták meg az ígért jutalmat.

„Senki nem kommunikál velünk ez ügyben, így nem is tudunk többet mondani”

– jegyezte meg Marián Petko, az ANS elnöke.

 

A szaktárca replikázik

A Szlovák Egészségügy-minisztérium maximális erőbedobással készül arra az eshetőségre, hogy jelentősen növekedni fog a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma. Ezen a téren szakértők segítségét is igénybe veszi. A tárca ezzel a kijelentéssel az egészségügyi szolgáltatók és a páciensek képviselőinek szerdai nyilatkozatára reagált, mely szerint az egészségügy-minisztérium nem képes kezelni a koronavírus-pandémia miatt kialakult helyzetet. A tárca felhívta a figyelmet, hogy a vádaskodás és a támadás nem segíti elő a helyzet békés rendezését.

 „Az egészségügy rossz állapotban van, és ha nem egyesítjük az erőinket, hanem helyette egymást fogjuk támadni, a páciens, az állampolgár fog ráfizetni”

– figyelmeztetett Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője.

 A minisztérium cáfolta azt az állítást, miszerint nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű védőfelszerelés.

„A kórházak bebiztosították magukat, ha még többre lesz szükség, az Állami Tartalékalappal együttműködve tudunk segíteni”

– közölte a szóvivő, hozzátéve: a félmillió megrendelt antigén teszt egy részét is az egészségügyi alkalmazottaknak szánják.

 

75 iskolát zártak be eddig

Szlovákiában keddig (október 6.) 75 iskolát zártak be teljesen a COVID-19 betegség miatt, vagyis az ország összes (6898) tanintézetének kicsivel több mint 1 százalékát. A bezárt iskolák száma nőtt. Múlt szerdán (szeptember 30.) 54 tanintézetben szünetelt a tanítás. Erről a Szlovák Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium sajtóosztálya tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

(TASR)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?