Gond lesz a hulladék elszállításával

Szenc
Szenc |

A város vezetése, a hulladékkezelő vállalat és a helyi lakosok, illetve aktivisták között hosszú ideje fennálló nézeteltérések miatt gondok vannak a szemét elszállításával. Egyelőre megoldható, de félő, hogy komoly problémával állnak szemben. 

Augusztus végéig a városban öszszegyűjtött hulladékot az AVE SK hulladékkezelő vállalat a vörösmajori lerakatra szállította. 

Nem bővíthető

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet azonban felfüggesztette a hulladéklerakó üzemeltetését, mivel azt már nem lehet tovább bővíteni, az ugyanis csak a szomszéd erdő területének kárára lenne megvalósítható. A város vezetése és a hulladékkezelő vállalat a helyi környezetvédelmi aktivistákat hibáztatja, mert szerintük ők okozták ezt a problémát. Az aktivisták azzal érvelnek, hogy ők csupán az Európai Unió és az állam törvényeinek betartását követelték. 

Magas értékek

A hulladék tárolásából keletkezett gázok mérése során ugyanis kiderült, hogy többszörösére növekedett a mennyiségük összehasonlítva a 2018-ban és 2019-ben mért adatokkal. A másik probléma, ami miatt szót emeltek, hogy a hulladéklerakó a Márton-erdő szomszédságában található, amely természetvédelmi terület.

Nem viszik el a hulladékot

Peter Krasnec, az AVE SK vállalat igazgatója a TASR hírügynökségnek elmondta, idő kérdése, hogy Szencről nem fogják rendszeresen vagy egyáltalán elszállítani a kommunális hulladékot. A vállalat múlt pénteken értesítette a várost, hogy a kialakult helyzet miatt e hét végén már nem gyűjtik össze a szemetet a háztartásokból.

„A csukárpakai és a cserfalui lerakó már szeptember elején bezárta előttünk a kapuit, a nagyszombati, a feketenyéki és a nagyudvarnoki lerakatokba pedig csak korlátozott számú szállítmányt vihetünk. Amíg nem bővítik a vörösmajori lerakatot, addig nemcsak a Szencen, hanem a környező településeken összegyűlt hulladék elszállításával is gondok lesznek. Sajnáljuk, hogy néhány aktivista miatt mintegy 20 ezer lakosnak kell szenvednie a kialakult helyzet miatt” – fogalmazott Peter Krasnec. Szenc városa  elfogadhatatlannak tartja a jelenlegi állapotot, és intenzíven dolgozik azon, hogy megoldja a lakosok számára ezt a szolgáltatást.

„Kihasználunk minden, a szerződésbe foglalt elérhető jogi eszközt a hulladékkezelő vállalattal szemben arra, hogy megoldást találjunk a kialakult helyzet megoldására. Egyúttal kérjük a lakosság türelmét és együttműködését. A további megoldásokról a város folyamatosan tájékoztat” – olvasható a város honlapján.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?