Érvek és ellenérvek a hulladéktárolásról

Szenc
Szenc |

A hulladékgazdálkodásról tartottak találkozót a napokban az AVE SK vállalat szervezésében. A résztvevők a környezetvédelmi minisztériumot kérik a hulladéklerakóval kapcsolatos problémák megoldására.

 Somorja, valamint 33 környékbeli település polgármestere vett részt azon a találkozón, amelyet az AVE SK hulladékgazdálkodó vállalat szervezett. A megbeszélés célja az volt, hogy a résztvevők megoldást találjanak arra a problémára, hogy augusztus végével lejárt a vállalatnak a hulladékgazdálkodásra kiadott engedélye a vörösmajori lerakatnál. A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet felfüggesztette a hulladéklerakó üzemeltetését addig, amíg a vállalat módosítást nem dolgoz ki a lerakat bővítéséről. 

„A találkozón a vállalat vezérigazgatója tájékoztatta a résztvevőket a hulladéklerakó helyzetéről, valamint a hulladék elszállításáról Szencről és a többi érintett településről. A jelen lévő polgármesterek tapasztalatot cseréltek a hulladékgazdálkodás működéséről a saját településeiken. A résztvevők megegyeztek abban, hogy felhívást küldenek a környezetvédelmi minisztériumba, segítsen megoldani a problémát” – tájékoztatta lapunkat Martina Ostatníková, Szenc város szóvivője.

A közösségi hálón több helyi lakos bírálta a város vezetését, mert szerintük nem eléggé hatékony a szelektív hulladékgyűjtés. Az egyik hozzászóló úgy véli, öko-hulladékégetőt kellene létesíteni, amelynek segítségével elektromos áramot lehetne termelni. Emellett szükségszerű lenne a lakosok tájékoztatása a hulladék feldolgozásáról. Más vélemény szerint az AVE SK céggel való együttműködés inkább látszik személyes üzletnek, mint felelősségteljes hulladékgazdálkodásnak. A városi szóvivőtől megtudtuk, 2020 első nyolc hónapjában 5001,95 tonna hulladék került a lerakóra és közel 1800 tonna hulladékot sikerült feldolgozni. A városi képviselő-testület néhány tagja körül csoportosuló aktivisták ugyancsak bírálták Szenc város és a találkozón részt vevő polgármesterek azon lépését, hogy aláírták a környezetvédelmi minisztériumnak címzett felhívást. Mint fogalmaztak, ezzel azt bizonyítják, hogy az aktivistákat teszik felelőssé azért, mert jelenleg nem lehet szemetet elhelyezni a hulladéklerakóban. „Azokat az aktivistákat, akik csupán az Európai Unió és az állam törvényeinek betartását követelték. A hulladék tárolásából keletkezett gázok mérése során kiderült, hogy többszörösére növekedett a mennyiségük összehasonlítva a 2018-ban és 2019-ben mért adatokkal” – olvasható a Mária Hudáková városi képviselő által üzemeltetett közösségi oldalon. 

Martina Ostatníková városi szóvivő hozzátette, addig, amíg nem rendeződik a probléma, az AVE SK vállalatnak kell megoldania a hulladék elhordását a városból. Szerettük volna megtudni, melyik hulladéklerakóra kerül a városban összegyűjtött szemét ebben az átmeneti időszakban, lapzártáig azonban nem tudtuk elérni a vállalatot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?