Veteránautók: Mozgassuk meg az öreg vasat, de ne nagyon!

veterán autó

Ha naponta használjuk a veteránt, állapota romlik; de akkor is, ha alig indítjuk be. Mi a megoldás?

A veteránautók arany középútját a hétvégi veterános rendezvények jelentik, amelyek átmozgatják a régi járművet, miközben a komótos autózás-motorozás által új tájakat is megismerhetünk – írja Ivkovič Péter.

A tavaszi és nyári hónapokban több tucat veterántalálkozóból válogathatnak az érdeklődők, s ha a közvetlen közelünkben nem zajlik is ilyen rendezvény, a határt átlépve a magyar, cseh vagy osztrák veterános élet gazdag kínálatából szemezgethetünk. A rendezvények jellege, mérete, célcsoportja, anyagi vonzatai és nívója változó.Az átlagos veterántalálkozó egynapos, a regisztrációt követően a résztvevők néhány tucat kilométeres körutat tesznek meg több megállóval, ahol ügyességi feladatokat teljesítenek, vagy a helyi nevezetességekkel ismerkednek meg. Rendszerint a kiindulási helyszínre visszatérve történik a kiértékelés.

 

A veterántalálkozók

A legtöbb találkozó típus- és márkafüggetlen, az egyetlen megkötés a járművek minimálisan elvárt kora lehet. A találkozók időzítése gyakran egybeesik a rendezvénynek otthont adó település évfordulójával vagy ünnepségével, így sokkal több érdeklődő gyönyörködhet a régi járművekben.

A színvonalasabb, többnapos rendezvényeket általában átlagtartó versenyek formájában bonyolítják le. A cél itt nem az adott táv leggyorsabb megtétele, hanem meghatározott idő alatt egy bizonyos távolság teljesítése, egymás után percenként rajtolva. A mért szakaszok hossza néhány bója megkerülésétől több kilométerig is terjedhet. A verseny tartalmazhat ún. 1/100-as szakaszokat is, ahol a megadott idő ezredmásodperc pontosságú betartása a cél. A meghatározott időtől való eltérés ezredmásodpercenként egy büntetőponttal jár, a versenyt a legkevesebb hibapontot összegyűjtő páros nyeri. Az efféle átlagtartó versenyek résztvevői többségében tapasztalt, az évek során profi szintre lépő veteránosok. A siker kulcsa a pontos itinerolvasás, az analóg stopperórával történő mérés ismerete és természetesen sok-sok gyakorlás. A szervezés bonyolultságából és műszaki követelményeiből adódóan a részvételi díj magasabb, ám magában foglalja a teljes ellátást. A résztvevők, akik elit közösségben érezhetik magukat, értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.

 

Ivkovič Péter teljes szövege az alábbi linken olvasható:

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Fotógalériánk egy veterántalálkozóról:

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?