Benkő Géza nevét vette fel a stúdió

dd
Komárom |

Keddtől Benkő Géza színművész nevét viseli a Komáromi Jókai Színház stúdiója.

A földszinti társalgó faláról lekerült az eddigi névadó Vasmacska, a helyén Szkukálek Lajos festménye látható, amely a 2017 novemberében, 48 éves korában elhunyt színművész egyik utolsó emblematikus előadását idézi – Soóky László A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd című monodrámáját rendezőként és mesélőként is Benkő Géza vitte színpadra. 

„A szlovákiai magyar színházi közelmúltban a stúdiószínházi pódiumművészet műfajának egyik legkiválóbb képviselője a fiatalon elhunyt Benkő Géza volt. Művészi ars poeticája és életének mozgatója az útkeresés, a kísérletezés volt, épp ezért döntött úgy a Komáromi Jókai Színház vezetése, hogy a stúdió 2020 szeptemberétől az ő nevét veszi fel, kijelölve ezzel egy követendő szellemi irányt”

– emlékeztetett a névadó ünnepségen Garajszki Margit dramaturg.

A közreműködők nemcsak Benkő Gézát, a színművészt idézték meg: megzenésített verseit hallhattuk a komáromi középiskolásokból álló Entrópia zenekar, valamint Derzsi György előadásában, aki az egykori pályatárs és barát által rendezett Lehár című monodrámából is hozott egy részletet. Culka Ottó pedig Benkő Géza Apokrif című prózáját olvasta fel. Megvalósult és már soha meg nem valósuló közös tervekről mesélt rövid bevezetőjében Gál Tamás, a Jókai Színház direktora, Tóth Attila pedig Svédországból küldött videóüzenetében osztotta meg személyes hangon az immár „épületes csávóvá” vált Benkő Gézával megélt élményeit. 

Galéria

Szkukálek Lajos festményét a színművész özvegye és Gál Tamás leplezte le; közreműködött Lakatos Róbert brácsaművész. A névadó végén levetítették a Benkő Géza emlékére készült, 2018-as kisfilmet, amelyet Bárdos Ágnes szerkesztett, a szövegét Varga Emese írta, s amely a folyton új utakat kereső, kreatív káoszban létező művészt állította fókuszba. 

Az ünnepség végén a Jókai Színház használatban is felavatta a Benkő Géza Stúdiószínpadot: Matusek Attila rendezésében, a pozsonyi színművészeti magyar hallgatóinak előadásában egy izgalmas fiatal generáció színházi útkeresését jelző Hamletet láthatott a közönség. Az előadás a Jókai Színház, a Pozsonyi Színművészeti Egyetem, valamint a Symbol Polgári Társulás közös produkciójaként jött létre, s a jövőben Komáromban stúdióbérletben szerepel a műsoron.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?