Új erőre kapott a kényszerpihenőn

sport

Richard Nagy, a legjobb hazai úszó négy hónapig nem látott medencét. Erről az élményről, a kényszerpihenőről is beszélgettünk vele, és persze a tokiói olimpia elhalasztásáról, jelenlegi formájáról.

Megbeszéltük, hogy ha megjön Sheffieldből, ahol három-négy éve él és edz, elbeszélgetünk. Videóhívással, mert a koronavírus miatti karantén számára is kötelező. Amíg nem kapta meg a teszt eredményeit, nem mozdult ki Pozsonyból, Zselízen sem járt, ahol apai nagymamája annak idején ismert nőgyógyász volt, s a család most is ott él (a nagyszülők és az édesapja kitűnően beszélnek magyarul). Csak miután megtudta, minden rendben, indult el Szvitbe, két volt válogatott, Ľuboš Križko és Rastislav Kaňuk úszótáborába. A 27 éves Richard Nagy nemcsak vendégként kapott meghívást: edzőként is számítottak rá. A táborban pedig az úszás mellett kerékpároznak is a gyerekek – most értettem meg, miért szállt nyeregbe hazaérkezése után mindjárt a legjobb hazai úszó. Elvégre, nem vallhat szégyent. Annak idején, amikor arról faggatták, nem pártol-e át a triatlonhoz, arra panaszkodott, hogy a kerékpárral és a futással nincs túl jó barátságban. A koronavírus ezt is megváltoztatta, hiszen nem lehetett úszni. „Már nem olyan katasztrófa, de a profi teljesítménytől még messzire vagyok” – ismerte el.

A járvány alatt sem tért vissza Szlovákiába, Sheffieldben maradt, de mivel áprilistól ott is bezárták a medencéket, a tavakban is tilos volt az úszás, nem tudott edzeni. Sikerült póttevékenységet találni?

Néhány nappal a Szlovák Nagydíjat követően tértem vissza Angliába, ott három héttel később léptek érvénybe az intézkedések, mint nálunk. Bár akkor már a kijárást is korlátozták, egyre több volt a fertőzött, apokaliptikus hírek keringtek. Ott kezdetben individuálisan sportolhattak az emberek, én is biciklizhettem, futhattam, ez jó volt, s ahogy enyhültek a megszorítások, már társakkal, kisebb csoportokban is nekivághattunk, de a medencék továbbra is zárva maradtak. A fedetteket július végén, a kintieket július közepén nyitották meg. Azáltal, hogy az idén minden nagyobb úszórendezvényt, olimpiát, vb-t, Eb-t elhalasztottak vagy töröltek, nem lett volna értelme, hogy ezeket az intézkedéseket megvétózzuk, s ezzel veszélybe sodorjuk magunkat. Ráadásul nekem egész jól jött a kényszerszünet.

Több sportoló épp az ellenkezőjét állítja: formavesztésre, motivációhiányra panaszkodnak.

Az úszóformámat én is elveszítettem, ez nem kétséges. Négy hónapig nem láttam medencét, eltart egy ideig, amíg újra belejövök. A motivációt, lévén, hogy előtte nem tengett túl bennem, épp most találtam meg. A kihagyás után újra kezdtem élvezni a sportot, egy ilyen hosszabb szünetre szükségem volt.

A március első hétvégéjén rendezett Szlovák Nagydíj volt az utolsó versenyrajtja?

Igen. S medencében négy hónapig nem voltam.

Ilyet azóta, hogy gyerekkorban úszni kezdett, gondolom, soha nem élt meg.

Nem ám! Soha. Az utóbbi tíz évben csak két hét nyári pihenőm volt, télen másfél hét.

Hány éve úszik?

Négyévesen vittek el a szüleim egy klubba, hetente egyszer-kétszer jártam oda. Később fokozatosan több lett az edzés, és nagyobb szünet nélkül úszom mindmáig.

Mit jelent egy élsportolónak, aki ráadásul olimpiára készül, ha egyszeriben nem versenyezhet? Hogyan tudja elrendezni ezt fejben anélkül, hogy frusztrált legyen?

Sportoló- és helyzetfüggő. Mint mondtam, nekem kimondottan jól jött mindez – az utóbbi években nem ment valami fényesen a versenyzés, elegem volt mindenből, s már az is megfordult a fejemben, hogy abbahagyom. Azáltal, hogy kipihenhettem magam, új erőre kaptam, és hogy időközben semmiről nem maradtam le, az mindehhez bónusz. Sok sportoló lendületben volt, olimpiai formában, motivációval tele, a járvány miatti kényszerpihenő számukra óriási sokkot jelentett.

Az emberek próbálnak valami pozitívat felfedezni a koronavírus-helyzetben, jó hallani, hogy önnek is sikerült. Arról van híre, hogy érvényben maradnak-e az elmúlt évben elért olimpiai szintek? Az eddigi információk elég zavarosak. Ha jól tudom, önt egy tized választja el az A-szinttől.

Úgy értesültem, hogy a kvalifikációs időpontot 2021-ig kitolják, s hogy a tavaly Stockholmban elért szintidőm érvényes. Megnyugodtam, hogy nem kell a téli szezonban sehová rohannom, lesz időm alaposan felkészülni a jövő nyárra. Meglátjuk, hogy így lesz-e, nem kaptam írásban hivatalos állásfoglalást, hogy hogyan is fog zajlani a selejtező.

Fő versenyszáma a 400 méteres vegyesúszás, ebben 2016-ban a londoni Eb-n ezüstérmet szerzett, egy évre rá a budapesti vb-n döntős volt. Továbbra is ez a legerősebb száma? A feletáv nem vonzza?

Ahhoz lassú vagyok, nem elég robbanékony és erős, nincs meg bennem az a drive, ami ehhez kell. A hosszabb távon abból élek, hogy jó az állóképességem, s képes vagyok tartani a tempót. Lévén, hogy ennyi idő után kezdek újra úszni, az a fontos, hogy bele ne fúljak a vízbe.

Azért ennek a veszélye csak nem áll fenn?

Csak vicc volt.

Tavaly a koreai vb-n nagyon készült arra, hogy megússza a tokiói olimpia A-szintjét. Végül a fordulónál elkövetett iskolás hiba miatt nem sikerült.

Dühös voltam, de a kizárás nem annyira bántott, mint a gyenge időeredmény. Ha nagyon jó időt úsztam volna, és akkor diszkvalifikálnak, szomorúbb lettem volna.

Ha ilyen történik, sokáig nem tudja elfelejteni, hordozza fejben? Mi a teendő, hogy megszabaduljon a kínzó gondolatoktól?

A rövid memória. A sikerekből és a balsikerekből is okulni kell, és elfelejteni. Én a sikereket hamar elfelejtem, de a balsiker sokáig kínoz. Próbálom megtanulni, hogy ne vegyem túlzottan a szívemre, ha egyszer megtörtént, már úgyse lehet rajta változtatni, de soha többé nem kellene elkövetni hasonló hibát.

Nagy sztárok, nagy bajnokok is kikérik a sportpszichológusok segítségét. Ez nem jutott eszébe?

Sokáig nem, tavaly viszont kapcsolatba léptem Peter Bielikkel, aki pszichológus és mentális coachként élsportolóknak segít. Találkozni nem tudunk, de telefonon értekezünk, úgy érzem, hogy a döntés helyes volt. Én magam is pszichológiát tanultam, illetve elvégeztem az alapképzést a pozsonyi egyetemen.

Az előbb azt mondta, hogy a koreai vb-n baj volt a formával. Ennek ellenére 200 méter pillangón javította Marcel Géry 1986-ban felállított szakállas országos csúcsát. Ez az 1:59,29 tokiói B-szintet jelent.

Kellemes érzés, hogy végre 2 perc alatti időt értem el, de ez még mindig nem nagy dicsőség, nincs miért ujjongani. Jól jön ugyan a vegyeshez a javulás, de még jóval előbbre kell jutnom.

A pillangó volt a mumus, az a leggyengébb száma?

Mikor hogy. Most éppen a hát, kiskoromban nem ment jól a mellúszás, mostanra megtanultam, a gyors a legerősebb.

Állóképességben is erős, mondta, no meg gyorson. Nem lenne jó kihasználni a hosszabb távokon, 800-on és 1500-on?

Valamikor azok voltak a fő számaim. Meglátjuk az edzések alapján, ezek a számok is nagyon felgyorsultak. A 15:04-es egyéni csúcsom négy éve nyugodtan elég volt az A-szintre, mostanra ez 15 perc alatt van, ami nagyon gyors.

Mennyi a heti úszóadag?

Hetven-nyolcvan kilométer, s ez elég monoton. Néha alig várjuk, hogy leússzuk a napi adagot, és mehessünk haza egy jót aludni, máskor meg érdekesnek találjuk, így tudjuk folytatni. Az úszás szép sport, lehet szeretni, még akkor is, ha sok a holtteher. A versenyek, ha jók az eredmények és jönnek a sikerek, mindent pótolnak.

Ehhez meg kell találni a módot, az utat, legyőznünk önmagunkat. Ez nehezebb, mint az ellenfelet.

Így van. Az ellenfelet vagy legyőzzük, vagy nem, de eljutni odáig, míg megmérkőzhetek vele, rengeteg erőbe kerül.

A budapesti Eb-t jövő májusra halasztották, az Emirátusokban tervezett vb is elmarad, világkupa-verseny az idén állítólag lesz, hacsak nem változik a helyzet. Mit tervez, mi jöhet számításba?

Egy-két világkupa-viadalon jó lenne rajthoz állni, de ez az idény elején van, nem várok magamtól kiugró eredményt. Talán majd a téli szlovák bajnokságon, ahol az utóbbi tíz évben a szezon végeztével versenyeztem, fáradtan. Nemcsak nekem, Tomáš Klobučníknak is érdekes lehet a verseny, akinek hozzám hasonlóan főleg saját maga lesz a legnagyobb ellenfele. Remélem, kifacsarunk magunkból valamit. Jövőre meg, őszintén hiszem, végre visszatér normális kerékvágásba az életünk. Lesz olimpia, Eb…

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 39. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?