A nyárból az őszbe léptünk

ősz

A szeptember a nyárból az őszbe való átmenet hónapja. Ilyenkor még inkább megszaporodnak a teendők a kertben. Ezeknek az időbeni jó elvégzése a további tennivalókat is megkönnyíti.


 

Egyik legfontosabb őszi teendő a gyomok kiszedése, összegyűjtése és elégetése, nehogy a talajba kerülő magok a következő évben kellemetlenségeket okozzanak. A növényi maradványok jelentős része fertőzött valamilyen gombás betegséggel, ezért szedjük össze a bab, az uborka, a dinnye, a paradicsom, a paprika szárát is, és égessük el.

A növények a fejlődésük során rengeteg tápanyagot vesznek föl, időről-időre kimerítve ezzel a termőtalajt. A tápanyagokat ősszel is pótolhatjuk, például nagyobb mennyiségű érett komposzt kiszórásával, földbe forgatásával.

Talajunk hőmérséklete még magas, vethetünk még spenótot vagy salátát, amiből már kora tavasszal szedhetünk. Folyamatosan terem még a paprika, paradicsom, uborka, cukkini, tök, de még szedhetünk retket, karalábét, spenótot is.

A káposztafélék érése is most van, érdemes a feleslegből savanyítanunk. A sárgarépát, zellert, céklát hagyjuk a talajban egészen az erős fagyokig.

Most van az ideje az új szamócaágyasok kialakításának. Jó előveteménye lehet a bab vagy burgonya, mivel érett talajt hagynak maguk után. Napos helyet válasszunk, komposzttal, szerves trágyával, lehetőleg érett szarvasmarha-trágyával töltsük fel a talaját. Manapság szárított trágyák is kaphatók, de speciálisan szamóca telepítéséhez is forgalmaznak trágyát. Minél hamarabb és jobban meggyökeresednek a fiatal szamócanövények, annál jobban áttelelnek majd, és bőségesebb termést hoznak. Az első szamócaágyunkhoz megfelelő szaporítóanyagot faiskolából vagy megbízható helyről szerezzük be. Vegyük figyelembe, hogy egyszer vagy több alkalommal termő növényt akarunk-e ültetni. Később saját állományunkból, indákról is szaporíthatjuk. A szamócaágyás megfelelő művelés esetén 2-3 évig is egy helyben maradhat.

Fucsek Margit kertészmérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?