A gazdagok jóval nagyobb mértékben károsítják a klímát, mint a szegények

szén-dioxid-kibocsátás

A Föld népességének leggazdagabbjai több mint kétszer annyi klímakárosító szén-dioxidot bocsátanak a légkörbe, mint az emberiség szegényebb része – állapította meg az Oxfam nemzetközi civil szervezet jelentésében, melyet az ENSZ-közgyűlés 75. ülésszakának kedden kezdődő általános vitája előtt mutatott be.

Az Oxfam ezért követeli a jólétben élők széndioxid-kibocsátásának korlátozását. Emellett úgy vélik, többet kell invesztálni az infrastruktúrába és klímabarát módon kell átalakítani a gazdaságot.

A jelentés a klímapolitikai szempontból fontos, 1990 és 2015 közötti évekre koncentrál, amikor az emisszió világszerte megduplázódott.

A világ lakosságának leggazdagabb 10 százaléka (630 millióan) számlájára írható ebben az időszakban a szén-dioxid kibocsátás több mint fele (52 százaléka) az Oxfam adatai szerint. A leggazdagabb egy százalék (63 millió fő) pedig 15 százalékért felelős, miközben a világ lakossága szegényebbik felének csupán a károsanyag-kibocsátás 7 százaléka róható fel.

A klímaválság katasztrofális következményei már ma is több helyen érezhetőek. „Ezért felelős az a politika is, amely a fogyasztási ingerekre alapoz, egyre nagyobb növekedést ígér, a világot pedig ökonómiai győztesekre és vesztesekre osztja” – mondta Ellen Ehmke, az Oxfam Németország társadalmi egyenlőtlenségekkel foglalkozó szakértője.

„A gazdag kisebbség fogyasztási lázának árát a legszegényebbek fizetik meg” – tette hozzá.

Ehmke szerint a klímakrízist és az egyenlőtlenség problémáját együtt kell megoldani. Véleménye szerint az első lépés a klímakárosító városi terepjárók és a gyakori repülés megadóztatása lehetne.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?