Integrált diák- és pedagógiai asszisztens

koronavírus iskola

Évről évre nő azon gyermekek száma, akik valamilyen tanulási zavarral küszködnek. A problémákat tanácsos azonnal oldani, szakemberhez kell fordulni. Szükség esetén igényelhető, hogy gyermekünket az iskolában integrálják, illetve asszisztenst is lehet intézni számára.

Egyes gyerekek számára az iskola gyerekjáték, mások pedig eredménytelenül ülnek órák hosszat a könyvek fölött. Az utóbbiak nem feltétlenül lusták vagy rosszak, hanem olyan fejlődési rendellenességük lehet, ami tanulási zavart okozhat, és speciális segítségre szorulhatnak. Szakemberek szerint manapság már több a problémás gyermek, mint a probléma nélküli. A tananyag mennyisége és tempója, a rossz családi körülmények, illetve a modern világunkra jellemző gyors életvitel egyre gyakrabban okoz viselkedési és tanulási zavarokat, valamint hiperaktivitást.

Amikor tesztelik az óvodások iskolaérettségét, nem feltétlenül derül fény az esetleges fejlődési rendellenességekre. Sokszor csak az iskolában, menet közben derül ki, hogy egy-egy gyermek valamilyen problémával küszködik. Ilyenkor lehet utólagos halasztást kérni, illetve ha arra már nincs lehetőség, vagy magasabb évfolyamban észlelünk valamilyen problémát, tanácsos azonnal szakemberhez fordulni.

Kihez forduljunk?

Első lépésként felkereshetjük az iskolai pszichológust vagy speciális pedagógust, aki útba igazíthat, konkrét szakembert javasolhat, orvosi kivizsgálást tanácsolhat. Például az olvasási nehézségek esetenként visszavezethetőek hallás- és látásproblémákra. Mindezt alaposan ki kell vizsgálni, hogy nincs-e valamilyen szervi rendellenesség, mert lehet, hogy csak szemüvegre van szüksége a gyereknek. Ha időben felismerik a problémát, azonnal el lehet kezdeni korrigálni, és nem kell évekig elhúzódó iskolai nehézségekkel küszködni.

„A mai világban minden megoldható, minden fejleszthető. Akkor is, ha esetleg mentális sérülésről van szó, ami szerencsére elég ritka, de manapság már sokszor hallani autizmusról, különböző fejlődési rendellenességről, és itt vannak az ADHD-s gyerekek is. A statisztikák szerint minden hatodik gyermek figyelemzavaros – mondta lapunknak Kása Ildikó speciális pedagógus. – Ha úgy tűnik, gyermekünkkel valami nincs rendben, ne féljünk szakemberhez fordulni! Nem érdemes arra várni, hogy majd elmúlik, bár vannak problémák, melyek megoldódnak maguktól. Néha a természet elintézi a dolgot, és a gyerek szépen lassan megérik, mint egy gyümölcs. De ha észlelünk valamilyen lemaradást, azzal biztosan nem rontunk el semmit, ha egy kicsit segítjük a természetet, és kikérjük valamilyen szakember véleményét. Ő majd megmondja, szükséges-e terápiát alkalmazni, vagy elég csak pár fejlesztő gyakorlatot beiktatni az otthoni napirendbe.”

Integrált tanuló

Ha a gyermeknél olyan komoly betegséget vagy fejlődési rendellenességet diagnosztizálnak, mely miatt speciális intézményt is látogathatna, illetve az egészséges kortársaihoz képest speciális segítségre szorul, nem feltétlenül kell speciális iskolába járatni, hanem a szülők kérhetik, hogy integrálják egy normális osztályba. Az „integrált tanuló” státusz nem szégyen, hanem azt jelenti, hogy ugyanabba az osztályba fog járni, mint a többi egészséges társa, ám a betegségére vagy tanulási problémájára való tekintettel bizonyos enyhítéseket kap, más tempóban és eltérő módszerekkel fog tanulni. Például a diszgráfiás diáknál nem értékelik a szépírást és a nyelvi hibákat, a diszlexiásnak pedig több időt adnak a felkészülésre vagy az írásbelire, nem fog hagyományos tollbamondást írni, a gyengénlátó nagyítót használhat, a hagyományos érdemjegyek helyett szóbeli értékelést kaphat stb. Az integrált tanulónak individuális oktatási-nevelési tervvel kell rendelkeznie, melyben leszögezik, rá konkrétan milyen feltételek vonatkoznak.

Hivatalos diagnózis

Ahhoz, hogy valakit integráltnak minősítsenek, nem elég az iskolai pszichológus vagy speciális pedagógus véleménye, azt csakis hivatalos pedagógiai-pszichológiai tanácsadók szakvéleménye alapján lehet kérni, illetve minden eset egyedi, így előfordulhat, hogy külön speciális szakorvosi véleményre is szükség lehet.

A pontos diagnózis megfogalmazása előtt a gyereket alapos pszichológiai vizsgálatnak kell alávetni. Ha a pszichológus megállapítja, hogy valami nincs rendben, a gyereket további tesztelésre küldik a speciális pedagógushoz, aki részletesen megvizsgálja, mely konkrét részkészségek okoznak problémát. Utána felállítják a diagnózist, és a speciális pedagógus összeállítja a tréningtervet, illetve kidolgozhatja a testre szabott oktatási-nevelési programot. Bebizonyosodott, hogy bármilyen tanulási zavar esetében a leghatékonyabb módszer a mozgásterápia.

Speciális iskola

Ha később kiderül, hogy a normális iskolában vagy osztályban zajló oktatási-nevelési folyamat nem válik az integrált gyermek hasznára, az iskola javasolhatja, hogy tegyék át speciális osztályba (amennyiben ilyen az adott intézményben létezik), vagy vigyék át az igényeinek megfelelő speciális iskolába. Ha a szülő ebbe nem egyezik bele, az iskola viszont nem képes kezelni a gyermek problémáját, végső soron a kérdésben bíróság dönthet, mely a szülő beleegyezése nélkül is elrendelheti a gyermek áthelyezését.

Pedagógiai asszisztens

A speciális igényű gyermekek integrálását elősegíthetik a pedagógiai asszisztensek, akik a speciális pedagógussal és a pszichológussal együttműködve aktívan segítenek a hátrányos helyzetű tanulóknak. A segítségnyújtás mindig testre szabott, a konkrét gyermek igényeitől függ. Az asszisztens ott lehet a tanórákon, vagy bizonyos órákról kiviszi őt az osztályból, s külön foglalkozik vele, délután pedig együtt írhatják a leckét, elkísérheti őt szakkörre, tanulmányi versenyekre. Együttműködik és folyamatosan konzultál az osztályfőnökkel, a szakos tanárokkal és a szülőkkel. A speciális pedagógiai asszisztensekre vonatkozó kérvényeket az oktatási tárcához a járási hivatalok nyújtják be, vagyis a szaktanácsadó javaslatára a szülő az alapiskola együttműködésével az illetékes járási hivatalhoz fordulhat.

Az oktatási minisztérium évente több száz pedagógiai asszisztenst finanszíroz, akik valamilyen egészségügyi hátránnyal küszködő vagy különösen tehetséges gyermekeket segítenek. Havonta e célból több mint egymillió eurót különítenek el. Idén egy uniós projektnek köszönhetően az iskolák 3011 új munkaerőt – speciális pedagógusokat, pszichológusokat, asszisztenseket – vehettek fel. A projektbe 260 óvoda, 645 alap- és 78 középiskola kapcsolódott be. A 3011 új alkalmazottból 2133 pedagógiai asszisztens. A szaktárca 82 millió eurót különített el e célra.

„2020 végén átnézzük, mennyi pénz fogyott el, és az eredmény alapján eldől, utólag még lehet-e további iskolákat bekapcsolni a projektbe”

– tájékoztatott az oktatási minisztérium.

A pedagógiai asszisztensen kívül a speciális igényű, egészségkárosodott gyermekek számára létezik személyi asszisztens is – ezt a lakhely szerint illetékes szociális ügyi hivatalban kell intézni. A személyi asszisztens a mindennapi tevékenységekben segíthet, az iskolában a tanórákon rendszerint nem szokott ott lenni.

(sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?