Akik megmozgatják a gyerekeket

torna

A mai gyerekek kedvenc sportja a számítógépes játék. Keveset mozognak, nem akarnak egy csapatban lelkesedni. Vagy csak kellőképpen kell motiválni őket?

Rusznák Ádám

Nem célja profi sportolókat nevelni. Célja, hogy minden gyerek megtalálja az utat a sporthoz, a mozgáshoz, és örömét lelje benne. Foglalkozásain a labdajátékoké a főszerep, így tanítja a mozgáskultúra alapjaira az óvodásokat és iskolásokat. Vágsellyén nyolc oviban és öt iskolában tart heti rendszerességgel játékos edzéseket, jó időben kint a szabadban, rossz időben bent a tornateremben.

„A Pázmány Péter Alapiskola elvégzése után a Galántai Kodály Zoltán Gimnáziumban érettségiztem, ami nagyon jó iskola, saját atlétikai pályával, uszodával, fantasztikus tanárokkal – mondja. – Torna–etika szakon szereztem diplomát Nyitrán, mellette Vágsellyén védtem a 2. ligában. Molnár Laci edzett, ő csehszlovák válogatott volt, védett a Manchester, Juventus ellen is, őáltala kerültem a Felvidéki válogatottba. Nagyon jó szívvel emlékszem vissza az egész projektre, csapattársaimra. Első meccsünkön a DAC-stadionban Székelyföldet rögtön megvertük 1:0-ra.” Ezáltal is szívügye lett a sport. A csapattal eljutott a debreceni és olaszországi Európa-bajnokságra, a szarvasi vb-selejtezőre, ahol megszerezte élete első gólját. „Az elődöntőben tizenegyesekkel dőlt el, ki jut tovább. Senki nem akart ötödik rúgó lenni, az edző már eléggé ingerült volt, hát bevállaltam. Ha belövöm, továbbjutunk. Belőttem” – nevet. Sokat. Alapból pozitívan szemléli a világot.

Bár pedagógiát végzett, nem tanít. „A tanítói szakma nagyon nehéz, a kezdőfizetés viszont lehetetlen. Amikor megkeresett az egykori kapusedzőm a Felvidék válogatottból, és javasolta, hogy gyerekeket eddzek, ezen az úton indultam. Két év után önállósodtam, megalapítottam a saját akadémiámat, ahol három további edzőt foglalkoztatok.”

Egy éve megszületett a fia, már nem a foci lett a prioritás, dunaszerdahelyi lakhelyéhez közelebbi csapatot talált, most Csenkén véd. Példaképe Peter Schmeichel a Manchesterből, nagy szurkolója az egész csapatnak. „Már legalább tíz meccsen voltam kint, kupadöntőn is a Wembleyben. Az én mérkőzéseimre viszont apu jön el mindig, egyet sem hagyna ki.”

Nyaranta három turnusban táboroztat, ami nagyon kimerítő, ugyanakkor fel is töltik a gyerekek. „Az óvodáskor a felhőtlen szórakozásról, a teljes őszinteségről szól, odafutnak hozzám, megölelnek, ez leírhatatlan érzés – magyarázza. – Sok vicces sztorim van velük, a táborok is érdekes szituációkat hoznak. A kisgyerek reakciója őszinte, nem játssza meg magát. Az egyik kislány például bejelentette, arról álmodott, hogy lagzink volt. Mondom, nem fog menni, mert mit csinálunk az én feleségemmel? Sajnálom, új férjet kell találnia, válaszolta.” Ha valakit fegyelmeznie kell, egy-két percre büntetőpadra ülteti, és ott varázsütésre megjavul, aki korábban rakoncátlankodott. „Az egyik kisfiút is leültettem, két perc elteltével szóltam neki, hogy folytathatja a játékot. Aʼsszem még maradok, válaszolta, mert szerintem még nem leszek jó...”

Tavasszal a járvány Ádámot is új kihívások elé állította, át kellett térni az online edzésekre. „Mindenfélével kísérleteztünk, először a szüleim kertjéből, majd egy focipályáról közvetítettünk, de rájöttünk, az a fontos, hogy gyerekek otthon, bent is el tudják végezni a bemutatott gyakorlatokat. Sokkal nehezebb egyébként a notebooknak beszélni, az ember nem látja a közvetlen reakciókat. Meg kellett ezt is tanulni.” Saját tapasztalatai alapján állítja, egy harmadikos-negyedikest már nehezebb rászedni, hogy fusson, addigra ellustulnak a gyerekek, az online tér elvonja őket a mozgástól. „Szívesebben dolgozom ezért a kisebbekkel.”

Szépe Csilla

Ő még apróbb csemetékkel is foglalkozik, babaúszást is oktat. Most szeretne testnevelést tanulni, mert érettségi után először más irányban indult. „Az érsekújvári gimibe jártam, a négy év alatt végig sportoltam, Gútán dzsúdóztam. Sok volt az energiám, valahol le kellett vezetni – meséli. – Valahogy nem találtam meg magam ebben a sportban, elhatároztam, hogy kipróbálom Újvárban a CrossFitet. Ezek az edzések nagyon változatosak, mert a gyakorlatokat variáljuk, mindig más-más összetételben végezzük. Fejleszthető általa a gyorsaság, az erőnlét, az állóképesség, általános jártasságra tesz szert az ember több sportban. Tartalmaz futást, súlyemelést, biciklizést, röplabdát. Egy-két hónapon belül nagyon megváltozott a testem, lefogytam, izomzatom átalakult.”

Csilla közgazdaságtant kezdett tanulni a Selye Egyetemen, így Komáromban folytatta a CrosFitet. Recepciós állást ajánlottak neki az edzőteremben, majd idővel besegített már a gyerekek edzésein is mint asszisztens. „Az első alkalommal azt sem tudtam, mit csináljak. Négyévestől hatévesig tartoztak a csoportba, otthon a családban nem volt kisgyerek, csak álltam, mi lesz ebből, alig tudtam megszólalni. Mostanra rengeteg gyerek jár hetente kétszer, nagyon szeretik. Játékosan fejlesztem őket, ha látom, hogy valamit unnak, váltanom kell. Ez a nehéz benne, hogy az igényeikre spontán kell reagálni, gyorsan kitalálni valamit. Meg a fegyelmezés sem volt eleinte egyszerű.”

Felnőttekkel Keszegfalván kezdett dolgozni, de hamar kinőtték az ottani tornatermet, annyian lettek az érdeklődők. „Be sem mertem vallani, hogy csak húszéves vagyok. Megkérdeztem mindenki motivációját, fogyni szeretne, izmosodni vagy csak jól érezni magát, aszerint tornázunk. Mindig érdeklődöm, milyen napjuk volt, sokat dolgoztak-e, figyelünk a lelki dolgokra is. Igazi közösség lettünk. Szeretem látni, hogy jó érzéssel mennek haza. Nem atlétákat akarok nevelni, csak növelni a kondíciójukat. Szoktam mondani, hogy mindent lehet enni, csak mértékkel. Megkívánod a kalácsot? Ne vond meg magadtól, edd meg, aztán gyere el mozogni. Arra ösztönzöm őket, hogy szeressék a testüket.”

Csillának a pajzsmirigybetegségére is oda kell figyelnie, bár az aktív mozgásnak köszönhetően panaszai enyhültek. „Korábban hullott a hajam, sőt még a szempilláim is. Bizonyos időközönként nagyon gyengének éreztem magam.”

Reggel hattól este kilencig talpon van, de állítja, ha szereti az ember, amit csinál, nem megterhelő. „Nekem mindig jó napom van, egyszerűen nem engedhetem meg magamnak, hogy rossz legyen a kedvem, mindjárt megéreznék a kliensek. A terembe nem vihetem be a problémáimat.”

Nagyon élvezi a gyerekekkel való munkát, naponta írnak neki, több és több edzést követelnek. Szeptembertől bővül a paletta, 7–14 éveseket is vállal, kíváncsi a kamaszokra. Most már valóban minden korosztály mozog.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 38. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?