Megmentenék a pozsonyeperjesi malmot

Pozsonyeperjes
Pozsonyeperjes |

Eredeti állapotába állítanák helyre a pozsonyeperjesi malmot, mely az egyetlen olyan műemlék, mely kiállta az idő próbáját és a szakszerűtlen felújítás ellenére rendkívüli értéket képvisel.

A Duna Pozsonyeperjest övező szakaszán egykor 13 malom működött. Egyet sikerült darabokra szedni és elszállítani a turócszentmártoni múzeum raktárába, egy pedig a mai napig ott áll a falu Duna menti szakaszán. A többi menthetetlenül elveszett. Ha minden jól megy, pár éven belül eredeti szépségében láthatjuk viszont az egyetlen megmaradt fűrészmalmot. A megmentés és felújítás szándékáról a malom tulajdonosa által megbízott kivitelező, a Pozsonyi Képzőművészeti Egyetem hallgatóival és az önkormányzat képviselőivel tartott tájékoztatót az érdeklődők számára. 

„Fűrészmalom volt eredetileg, de villamos energiát is termelt. Utolsó tulajdonosa, Nagy István helyi lakos halála után, örökös híján, a malom tulajdonjoga a Nyugat-szlovákiai Energetikai Vállalatra szállt. A vállalat számos más feleslegesnek vélt ingatlannal eladásra kínálta. Így került a Zobor Rt. tulajdonába, ahol sokáig nem is tudták, hogy többek közt egy műemlék malom van a tulajdonukban” – kezdi mesélni a történetet Ribánszky Jarmila polgármester. Az új tulajdonos végül néhány év után úgy döntött, hogy helyreállítja a malmot. A tervek előkészítésével egy főleg műemlékek felújításával foglalkozó építészeti irodát bíztak meg.

"Szerencsére sikerült felkutatni a nagyszombati levéltárban a malom eredeti tervrajzait, ezek nagyban segíteni fogják a munkálatokat. Paradox módon az idő vasfogán kívül éppen a kilencvenes évek elején elvégzett részleges felújítások okoztak több kárt, mint hasznot az épületben. Akkoriban az volt a trend, hogy a sérült, korhadt részeket egyszerűen újakra cserélték, meg sem próbálva esetleges korhű javításukat. Emiatt sajnos a malom és a hozzá tartozó épületek több eredeti tartozéka is végérvényesen elveszett, de szerencsére megmaradtak például az eredeti malomkerekek és a gépezet nagyobb, fontos tartozékai is” – tájékoztatott Martin Paulíny építész, aki a felújítás terveiről tartott részletes beszámolót.

A tervek szerint a malmot teljes mértékben eredeti állapotába szeretnék visszaállítani, azt szeretnék, hogy ismét olyan fűrészmalommá váljon, amely még elektromos energiát is fog termelni. Nem hagyják parlagon a malomhoz tartozó több száz négyzetméternyi Duna-parti terület sem. A Pozsonyi Képzőművészeti Egyetem diákjai több tervet készítettek egy kempingtábor kiépítésére, szigorúan szem előtt tartva a kivételes környezet és a malom egyediségét. „A kempingtábor még nagyon a jövő zenéje, először a malmot fogjuk felújítani. Minden lépésünket koordináljuk a község önkormányzatával, akik sok hasznos tanáccsal is ellátnak bennünket. Feltett szándékunk, hogy a felújítás után mielőbb Pozsonyeperjes közkedvelt kirándulóhelyévé váljon a malom és környéke” – nyilatkozták a tulajdonos Zobor Rt. képviselői.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?