Panaszkönyv: a pap azt tehet, amit akar?

panaszkönyv

Tisztelt Szerkesztőség!

Egy dél-szlovákiai község lakosa vagyok, és arra szeretném kérni önöket, nézzenek utána, mire jogosult egy pap a hívők beleegyezése nélkül. Szabad-e neki átrendezni a templom berendezését, a hívők tudta nélkül új, oda nem illő tárgyakat vásárolni, festetni, felújíttatni? Mindezt a hívők adakozásból származó pénzből és anélkül, hogy elszámolna. Megteheti ezt úgy, hogy az egyházi törvénykönyvre hivatkozik?

Jelige: papi önkény

 

_____________________________________________

 

Tisztelt Olvasónk!

A pap és a hívők közötti kommunikáció, a gazdasági ügyek intézése és felügyelete céljából minden egyházközségben kell léteznie egyházközségi tanácsnak. Ennek felállását és működését illetően minden püspökség saját statútumot bocsátott ki, de amint Martin Kramarától, a Szlovákiai Püspökök Konferenciájának szóvivőjétől megtudtuk, általánosságban elmondható, hogy az egyháztanács segít felügyelni és védelmezni az egyházközség vagyonát, hogy azt ne érje kár, vagy ne vesszen el semmi abból, ami anyagi vagy kulturális szempontból értékes.

Az egyházi törvénykönyv értelmében az egyháztanács megtárgyalja a következő év költségvetését, az év végén pedig a pap az egyháztanács segítségével jelentést készít a kiadásokról és bevételekről. Az egyháztanács gondoskodik arról is, hogy az egyházközségnek legyenek bevételei, adakozásra és az egyházközség épületeiről és tulajdonairól való gondoskodásra buzdítja a hívőket, valamint segíti a papot az egyházközség vagyonának leltározásában.

„Természetesen az egyházközségi tanácsnak jogkörei is vannak, ezek értelmében megszámolja a hívők adományait, és gondoskodik arról, hogy a pap ezeket az adott célra használja fel (kán. 1267 § 3).

Az egyházközségi tanács véleményének meghallgatása minden nagyobb aktivitásnál szükséges. Ilyen az egyházi épületek felújítása, átalakítása, építkezés, az egyházi vagyon eladása, bérbe adása, vásárlása, a hitelfelvétel, vagy az egyházközség szándékaira meghirdetett adománygyűjtés. Ugyanakkor az egyházközséget a papnak úgy kell tájékoztatnia, hogy minden tagjának áttekintése legyen az egyházközség ingó és ingatlan vagyonáról, gazdálkodásáról és anyagi helyzetéről. Az egyházközség gazdasági eredményeiről a pap minden évben beszámol az egyházközség tagjainak és a híveknek (kán. 1287 §2).

Tanácsról lévén szó, álláspontja nem kötelező érvényű a pap számára, de az egyházi jog feltételezi a jó szándékot, hiszen a papnak is az az érdeke, hogy a rábízott hívekkel egyetértésben mindannyiuk és az egyház javára cselekedjen, és ne keltsen ellenérzést. Ha a hívők nem tudnak egyezségre jutni vele, és továbbra is önkényes döntéseket hoz, azt javaslom, hogy forduljanak a püspökükhöz” – fogalmazott Martin Kramara.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 37. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?