Vasárnapi asztal

receptek

Parmezános karfiolkrémleves, paradicsomos csirkemell, csirkés rakott krumpli, körtés-kakaós kevert

Parmezános karfiolkrémleves

HOZZÁVALÓK: 70 dkg karfiol, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1,2 l tej, 5 dkg parmezán (vagy más sajt), 1 ek. napraforgóolaj, só, bors, reszelt szerecsendió.

A hagymát apró kockákra vágjuk, s a fokhagymával együtt olajon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított és rózsáira szedett karfiolt, ráöntjük a tejet, megsózzuk, és fedő alatt puhára főzzük. Ha a zöldség megpuhult, botmixerrel pürésítjük, ha sűrű, tejet adunk még hozzá. Reszelt szerecsendióval fűszerezzük, s hozzászórjuk a reszelt parmezánt. Tálalás előtt a tetejére frissen őrölt borsot szórunk.

 

Paradicsomos csirkemell

HOZZÁVALÓK: 2 nagy csirkemell (a csonttal együtt), 4 ek. olaj, 1 közepes vöröshagyma, 2 tk. pirospaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 mk. őrölt kömény, zöldpaprika, paradicsom (télen lehet 10 dkg lecsó), 40 dkg gomba, 1 púpozott ek. sima liszt, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 csapott kk. darált cseresznyepaprika, só.

A csirkemelleket lebőrözzük, a csontot kiszedjük, és a húst 4-4 szeletre vágjuk. Kissé kiveregetjük, megszórjuk sóval, borssal, és az olajban a szeletek mindkét oldalát pirosra sütjük; kiszedjük a lábasból, és félretesszük őket.

A visszamaradt olajban aranysárgára sütjük a finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük 5 dl vízzel. 1 kk. sóval, zúzott fokhagymával és őrölt köménnyel fűszerezzük. A paprikát és a paradicsomot kis kockákra vágjuk, és ezt is hozzáadjuk, végül a csirkecsontot is beletéve, az ételt lefedve, közepes lángon 30 perc alatt összefőzzük.

Közben a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A paprikás levet átszűrjük (a csontot kidobjuk), botmixerrel pürésítjük, majd újra a tűzre tesszük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy kb. 5 dl legyen. Hozzáadjuk a gombát, fölforraljuk, s lefödve, kis lángon 10 percig főzzük. A lisztet a tejföllel és tejszínnel simára keverjük, és a gombás ragut besűrítjük vele. Cseresznyepaprikával ízesítjük, és kevergetve 2-3 percig forraljuk. Tálaláskor a húst a paprikás gombamártásban átforraljuk. A főzés legvégén megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, vagy egy kevés citromlével ízesítjük. Galuskával, főtt tésztával kínálhatjuk.

 

Csirkés rakott krumpli

HOZZÁVALÓK: 2 db csirkemellfilé, 80 dkg krumpli, 20 dkg sajt, 3 dl tejföl, 2 közepes sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, só, bors, olaj.

A megmosott krumplit héjában, sós vízben 25 perc alatt megfőzzük. Megpucoljuk, majd amikor kihűlt, felkarikázzuk. A felaprított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzátesszük a felkarikázott vagy lereszelt répát, és két-három percig pároljuk. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk és megborsozzuk, majd kevés olajon mindkét oldalukat egy-egy percig sütjük.

A hozzávalókat ízlés szerint vajjal kikent tepsibe rétegezzük. A középső részre fokhagymával, sóval, borssal összekevert tejfölt kenünk, a maradékkal befedjük, a tetejét pedig megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt megsütjük. Akkor vehetjük ki, amikor a teteje szép piros.

 

Körtés-kakaós kevert

HOZZÁVALÓK: 30 dkg félgrízes liszt, 25 dkg cukor, 5 dkg kakaó, 4 tojás, 3 körte, 1,5 dl tej, 1,5 dl olaj, 1 sütőpor, 2 kk. fahéj, 1 vaníliás cukor, 1 csipet só.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a cukor felét, a másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, majd hozzádolgozzuk a tejet, az olajat, és adagonként a habhoz adjuk. A lisztet elvegyítjük a sütőporral meg a kakaóval, majd ezt is a masszához forgatjuk. Egyneművé dolgozzuk, és belerakjuk a kis darabokra vágott, fahéjjal és vaníliás cukorral megszórt körtét.

A masszát egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?