A külügyminiszter nem támogatja a határlezárást, a régi rajkai átkelő is megnyílt

koronka

A határok lezárása extrém megoldás, véli a külügyminiszter, a kormányfő arról beszélt, hogy Szlovákia, Csehország és Ausztria határai egyelőre nyitva maradnak, Magyarország irányába pedig újabb átkelő nyílt meg, a régi rajkai.

Ivan Korčok külügyminiszter szerint a határok lezárása extrém megoldás. „Azt szorgalmazom, hogy keressünk olyan megoldásokat, amelyek némi teret engednek nekünk, még mielőtt lezárnánk a határokat. Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a fertőzöttek száma drámai módon emelkedett a szomszédos országokban, különösen Csehországban és Ausztriában" - mondta Korčok a TASR jelentése szerint.

Hozzátette: keresik a lehetőségeket. Szerinte ezekből számos lehetőség van még a határok lezárásán kívül. „Sokféle megoldást el tudunk képzelni, időkorlátokat, a tesztelést, lázmérést" – magyarázta Korčok.

 

Nyitva maradnak Szlovákia Csehországgal és Ausztriával közös határai

Szlovákia, Csehország és Ausztria határai egyelőre nyitva maradnak, hangoztatta Igor Matovič miniszterelnök a slavkovi hármak miniszterelnökeinek bécsi találkozója után. Mindhárom ország nevében felszólította az embereket, hogy viselkedjenek felelősségteljesen a világjárvány második hulláma alatt.

„Akkor tudjuk csak megnyerni ezt a harcot, ha mindannyian felelősségteljesen viselkedünk. Ha tudatosítjuk, hogy a felelősség nélküli szabadság anarchiához vezet" - mondta Matovič.

„Úgy gondoljuk, egy hétköznapi szájmaszk is életeket véd"

- folytatta, és hozzátette, a szájmaszk a felelősségteljes magatartás mellett a második hullám idején is a világjárvány elleni küzdelem kulcsfontosságú eszköze.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a fertőzöttek növekvő számára ellenére Kurz osztrák kancellárral és Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel abban állapodtak meg, mindent megtesznek, hogy „az országhatárok a lehető legtovább nyitva maradjanak”.

 

Átjárható a régi rajkai határátkelő

Újabb határátkelő nyílt meg Magyarország és Szlovákia között: csütörtöktől (szeptember 10.) a régi rajkai határátkelőt is használhatjuk 6:00 és 8:00, valamint 15:00 és 17:00 között. Erről a magyar belügyminisztérium tájékoztatott a közösségi oldalán a  TASR híre szerint.

A magyar kormány a járványhelyzet miatt módosított a határellenőrzéseken. Meghatározta, hogy mely határátkelőkön lehet belépni Magyarország területére. Egyúttal megadta azoknak a személyeknek a körét, akik beléphetnek az országba. Szeptember 1. és október 1. között más országok állampolgárai nem léphetnek Magyarország területére, kivéve azokat, akik magyarországi állandó lakhelyre jogosultak, illetve a rendeletben megadott kivételek közé tartoznak.
 

 

Egységes szabály a tömegrendezvényekre

Csütörtöktől (szeptember 10.) új intézkedések lépnek életbe, amelyek egységesítik a sport-, kulturális, társadalmi vagy egyéb tömegrendezvények szervezésének feltételeit – tájékoztatta szerdán a TASR hírügynőkséget Marek Eliáš, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) kommunikációs osztályának munkatársa.

Legfeljebb 1000 főre korlátozódik a kültéri, és 500 főre a beltéri rendezvények résztvevőinek száma. Ez vonatkozik az egyházi, a polgári esküvőkre és temetésekre, valamint a templomi szertartásokra is.

Eliáš hozzátette, a korlátozás alól továbbra is azok a tömegrendezvények kaphatnak kivételt, amelyek kezdetén minden résztvevő fel tud mutatni egy 12 órásnál nem régebbi, negatív koronavírus-tesztet. „A korlátozás nem vonatkozik az állami szervek, valamint az önkormányzatok üléseire és a törvényben meghatározott ülések résztvevőire" - zárta Marek Eliáš.

(TASR)
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?