Falu az óceán partján, a sziklák közt

falu

Az egykor az egész Gömör megyében és főleg az Alföldön is híres, tűzálló égetett kerámiájáról ismert falu, Melléte lakói bukolikusan szép környezetben élnek

„Valamit hagyni kell magunk után” – vallják az évszázadok óta festői helyen élő mellétei fazekasok leszármazottjai, akik ma is itt szeretnének boldogulni, még ha ehhez nem a legtökéletesebbek is a körülmények. Fazekas ugyan már nincs a faluban, de tenni akaró ember akad bőven. Nagyot álmodni is mernek, de a hétköznapokon szinte tégláról téglára építik, szépítik a falut. Mellétén jártunk, a faluban, amelyikről nem mellesleg egy óceán kapta a nevét, s ahol 186 ember él, és lassan megáll a létszámfogyatkozás, ahol valami elindulni látszik.

Jelen és jövő

Ahogy azt Husanik Csaba, Melléte polgármestere elmondta, a falu jelenlegi vezetése is az idegenforgalomban látja a fő fejlődési lehetőséget. „Minden adva van, hogy a falu turizmusból és a szolgáltatásokból megélhessen. Szép táj, egészséges környezet, látnivalók, csend, még termálvizünk is lenne. Csak egy komoly gond van, ez pedig az ivóvízellátás és a szennyvízelvezetés hiánya. Enélkül vagy csak nagyon drágán, vagy egyáltalán sehogyan sem tudunk fejleszteni. Hatodik éve vagyok polgármester, a napi gondok mellett állandó szépítésén gondolkodunk, és tesszük a dolgunkat. Befektető kellene, olyan, aki becsületes és tőkeerős. Nagy léptékű tervek vannak, bele is fognánk, de az ivóvíz problémája megállít. Addig sem ülünk karba tett kézzel, próbálunk saját erőből fejleszteni. Idén bárhogy lesz is, aszfaltozni fogunk, folytatjuk a tájház és a hozzá tartozó udvar, a szabadtéri színpad építését. A régi óvodaépület tulajdonjogi viszonyainak tisztázása után ott is fejleszteni akarunk. Egy turisztikai központ a cél.” A Murányka folyó kiváló a kajakozásra, ebben is látnak fantáziát, ahogy az országos kajakos társulások tagjai is, akik szívesen járnak ide. „Minden reklám nélkül évente legalább ezer turista megfordul nálunk. A természetvédőkkel és a vízisport kedvelőivel együtt tevékenyen részt veszünk a folyótisztításban is.”

Kedves, rendes kis falu

Lenne érdeklődő a falu eladó sorban lévő házai iránt is, a polgármester tudomása szerint egyre kevesebb ilyen van. „Két kúria található a faluban, mindkettő magántulajdonban. Van itt olyan harminc-negyven viszonylag fiatal lakos, akik mostanra egy kiváló csapatot alkotnak, és együtt, saját kezükkel építik a falut. Igazi melléteiek, akik a környéken dolgoznak, és hűek maradtak a szülőfaluhoz. Akarat van, még ivóvíz kéne, meg kicsit több telefonos térerő, és még sok és jószándékú segítség a megye s az állam részéről. Hogy felzárkózhassunk. Hozzá kell tenni, ami falunk éves költségvetése, az máshol egy kisvállalkozás forgalma. Ennyiből gazdálkodunk” – mondta el Husanik Csaba.
Seďo Mária 33 éve dolgozik itt mint könyvelő, ügyvivő, mindenki ismeri, ő pedig a falu napi gondjainak legjobb ismerője. „Szeretek ide munkába járni, kedves, rendes kis falu, jó emberek lakják. Csodálatos a környezet, csend, nyugalom, béke. Aki idejön, mind ezt állítja” – teszi hozzá Seďo Mária.

Falutörténet és érdekességek 

Melléte első írásos említése 1243-ból származik, de a róla elnevezett Mellétei óceán léte a földtörténeti triász korszakba nyúlik vissza, kétszáz millió évvel ezelőttre. Olyan jól kutathatóan, mint itt, a falu határában, csak néhány helyen maradt fenn ilyen réteg. A földtani szelvényt a geológusok Mekkájának szokás nevezni. A Murányka folyó kanyonjában található földtani érdekesség mellett nőtt ki a falu, melynek lakói az irtványokon földet műveltek, szenet és meszet égettek, s patakmederben keletkezett agyagból edényt készítettek. 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 37. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti:  https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?