Jóízű diéta: Kovács Katalin receptjei

mit főzzek

Nyár végi cukkinirakottas, gyors epres kevert, könnyű túrós kenő

Nyár végi cukkinirakottas

Hozzávalók: 1 közepes sárga cukkini, 25 dkg darált pulykamell, 2 tojásfehérje, 1 tojássárgája, só, őrölt kömény, bazsalikom, 15 dkg zsírszegény sajt (ementáli, Pierko), olívaolaj; szósz: 2,5 dl paradicsomlé, 1,5 dl víz, 3 ek. tönkölyliszt.

A cukkinit meghámozzuk, kibelezzük, majd hosszában vékony szeletekre vágjuk. A húst összekeverjük a tojással, a sóval és a fűszerekkel. Egy üvegtálat kikenünk olajjal, kirakjuk cukkiniszeletekkel, és rárétegezzük a húst, a reszelt sajtot, majd ismét cukkini, arra hús és sajt következik, míg el nem fogy; a tetejére cukkini maradjon. 180 fokos sütőben sütjük kb. 35 percig, majd megszórjuk a tetejét reszelt sajttal, és 5 percre visszatesszük a sütőbe.

A paradicsomszószhoz a lisztet szárazon megpirítjuk, felöntjük paradicsomlével, egy kis vizet adunk hozzá, és édesítőszerrel (vagy cukorra) ízesítjük.

Tipp: A rétegeket mindig ellentétes irányba rakjuk, így szeletelésnél nem esik szét. A kockára szelt rakottast a paradicsomszósszal tálaljuk.

 

Gyors epres kevert

Hozzávalók: 25 dkg félgrízes liszt, 25 dkg félgrízes tönkölyliszt, 10 dkg porcukor (vagy eitrit), 4 tojás, 1 cs. vaníliás cukor (vagy ½ vaníliarúd), 1 cs. sütőpor, csipetnyi szódabikarbóna, 1 dl repceolaj, 4 dl zsírszegény tej, kb. 30 dkg eper.

A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat, a tejet, a lisztet, a vaníliát, a sütőport, a szódát, és jól elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük, és rárakjuk a félbevágott epret a vágott felével felfelé. 170 fokon 35–40 percig sütjük.

Tipp: Ez a tészta picit sűrűbb, mint a hagyományos, és kevésbé édes, ezért édes gyümölcsöt használjunk hozzá (málnát, szedret, szamócát).

 

Könnyű túrós kenő

Hozzávalók: 1 doboz zsírszegény krémtúró, 1 főtt tojás fehérje és fél sárgája, medvehagyma (vagy más zöldfűszer), 1 ek. paradicsompüré, 2 db tömlős krémsajt (Karička light), kevés póréhagyma, só.

A tojásfehérjét finomra lereszeljük, a sárgáját villával szétnyomjuk, a póréhagymát apróra vágjuk, s mindezt egy kis só hozzáadásával összedolgozzuk a túróval. Legfinomabb másnap, amikor az ízek összeérnek. Teljes kiőrlésű (tönkölybúza)kenyérre, zsemlére kenve, paradicsommal fogyasztjuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?