Pozsony bevörösödött: komolyabbra fordult a járványügyi helyzet

korona pozsony

Vörös színűre kellett váltani Pozsonyban az epidemiológiai fázist jelölő COVID–19 jelzőlámpát, állapították meg a járványügyi szakemberek. Megteszik a megelőző intézkedéseket.

Pozsony város járványügyi szakemberei a friss adatokon végzett alapos vizsgálataik után megállapították, hogy a város epidemiológiai fázist jelölő COVID-19 jelzőlámpája vörös színűre kell, hogy váltson. Ez a szín mutatja, ha a járványügyi helyzet komolyra fordul a fővárosban. A város ezért megteszi a kompetenciájából adódó megelőző intézkedéseket, melyek az egyes rendezvényeket és az idősotthonokat érintik. Ezenkívül karanténközpontot készítenek elő a hajléktalanok számára. Ezt Katarína Rajčanová, Pozsony város szóvivője erősítette meg a TASR-nek.

Mint elmondta, az elmúlt napok adatai azt igazolták, hogy

Pozsonyban romlott a járványügyi helyzet.

A város a vörös fázis miatt törli a tömegrendezvényeket és a város által szervezett programokat, amelyek a fertőzés rendkívül gyors terjedését segíthetik elő. Ezenkívül korlátozzák a látogatók számát a városi létesítményekben, illetve ezekben szigorú egészségügyi és biztonsági intézkedések lépnek érvénybe.

„Mivel a jelzőlámpa vörös színűre váltott, a Nők választójogának 100 éve c. rendezvényt, amelyet az amerikai nagykövetséggel közösen, kedd délutánra szerveztünk, a megelőzés érdekében online formában valósítjuk meg. A Prímás-palota udvaráról fogunk közvetíteni, ahol a rendezvény közönség nélkül valósul meg” - közölte Rajčanová.

A város figyelmeztetett: ismét kulcsfontosságú szerepet kap a járványügyi intézkedések betartása. Pozsony intézkedéseket fogad el az idősek védelmében. Felerősíti a tájékoztató kampányt, és egy ingyenesen hívható vonalat is fenntart az idősek számára (0800 242 000). A városháza továbbá élénkíteni fogja a kapcsolatait azokkal a szolgáltatókkal, akik szociális szolgáltatást biztosítanak az idősotthonok, illetve a város területén élő hajléktalanok számára. „Átmenetileg szigorúbb rendtartást vezetünk be az idősotthonokban és a város által fenntartott gondozói szolgálatoknál – legkorábban szeptember 2-i hatállyal. A járványügyi helyzetet és az ezekben a létesítményekben fennálló helyzetet is napi szinten fogjuk figyelni” - magyarázta Rajčanová.

Átmenetileg korlátozzák a látogatást a főváros által fenntartott idősotthonban, és átmenetileg leállítják azokat a csoportos tevékenységeket is, amelyek zárt helyen történnek, mint például a miséket, találkozókat, ünnepségeket és szakköröket.

A város egyúttal karanténközpontot hoz létre a hajléktalanok számára, illetve az egyes létesítmények legfontosabb alkalmazottainak tesztelését is előkészíti. A városháza munkabeosztását szintén az aktuális járványügyi helyzethez igazítják. A városi terepmunkások fokozottabb figyelmet fordítanak a szociális szolgáltatásokra, és elkezdik az egészségügyi segédeszközök osztását.

„Fontos hangsúlyozni, hogy a járványügyi intézkedések bevezetése a Közegészségügyi Hivatal és a kormány kompetenciájába tartozik. A városháza kompetenciájába csak a megelőző intézkedések tartoznak. A város például nem tilthat be olyan tömegrendezvényt, amelyet nem ő maga rendez” – jegyezte meg Rajčanová. A város ugyanakkor arra figyelmeztet mindenkit, hogy épp a tömegrendezvények jelentik a legnagyobb veszélyt a romló járványügyi helyzet idején.

 

Az államfő lemondta nyitrai teendőit

Zuzana Čaputová államfő a romló járványügyi helyzet miatt elhalasztotta a Nyitra megyébe (Nitriansky kraj) tervezett kétnapos munkaútját. Erről a közösségi oldalán tájékoztatott. Az államfő emlékeztetett: Nyitra megyében több fontos találkozón is részt kellett volna vennie.

„A vörös színű jelzőlámpa Pozsonyban azonban rám is vonatkozik. Mindenképpen felelősségteljesen szeretnék eljárni, ezért nem megyek munkaútra olyan helyzetben, mikor sem én, sem a munkatársaim nem tudják kizárni a vírus továbbterjedésének kockázatát. Ezt felelőtlenségnek tartanám”

– közölte Čaputová.

Az államfő elmondta: fontos, hogy az emberek betartsák az egészségügyi szakértők, az állam vagy az önkormányzat rendeleteit. Szerinte ismét körültekintőnek kell lennünk, és mérlegelnünk kell, hogy szükséges-e részt vennünk egyes találkozókon.

(TASR, ujszo.com)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?