Hidratáljon, hogy jobb legyen a sportban!

folyadék

Ha keményen edz, de közben nem iszik, akkor észreveheti, hogy kisebb terhelésre képes, és koncentrálni sem tud. Sportolás közben, főleg nyáron, sok folyadékot és vele értékes ásványi anyagokat veszít: egy forró napon akár 5 liter folyadék is távozhat egy óra alatt a szervezetből.

A folyadékvesztés rontja a teljesítményt és veszélyes, mert csökkenti a szervezet hőleadási képességét, ezzel fokozza a hőterhelést. A megemelkedett maghőmérséklet emeli a pulzust és csökkenti a mentális teljesítményt. A dehidratáció jelentősen csökkenti a fizikai és szellemi teljesítményt, ezért minden sportágban kiemelt jelentősége van a megelőzésének. Labdarúgók körében végzett felmérések szerint például a tíz játékos közül kilenc dehidratált állapotban lép pályára.

A legfontosabb, hogy hidratáljuk a szervezetet, azaz igyunk. A rossz hír az, hogy a folyadék felszívódásának üteme sokkal lassabb, mint az elvesztéséé: a szervezet egy óra alatt egy liternél több vizet nem képes felszívni. Ezért igyekezzünk sportolás közben is apró kortyokban folyadékot inni. Vannak olyan hatóanyagok, mint a glükóz, a fruktóz, a nátrium, egyes fehérjeforrások és aminosavak, amelyek képesek jelentősen növelni a folyadékfelszívódás hatékonyságát. Bátran fogyasszuk ezeket!

(napidoktor)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?