Gröhling ismertette az új tanévre vonatkozó intézkedéseket

Branislav Gröhling
Pozsony |

Az oktatásügyi tárca egyelőre nem tervezi a iskolák zárva tartását a koronavírus-járvány miatt – jelentette Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

Az óvodákban nem lesz kötelező, az alapiskolák alsó tagozatos diákjainak pedig ajánlott lesz a szájmaszk viselése – ismertette a járvány megelőzésére vonatkozó szabályokat Gröhling. Az alapiskolák felső tagozatos tanulóinak, valamint a középiskolák diákjainak szeptember 15-ig kell kötelezően hordaniuk a szájmaszkot. Az iskolakezdés előtt a szülőknek egy becsületbeli nyilatkozatot kell kitölteniük arról, hogy a gyermekükön nem észleltek koronavírus-fertőzésre utaló tünetet.

A megfelelő körülmények biztosítása többletkiadásokat jelent, a tárca ezért négymillió euróval támogatja az iskolákat, ebből a pénzből például fertőtlenítőszereket vásárolhatnak.

A tárca a járványügyi szakértők közreműködésével egy „jelzőlámpát” dolgozott ki az oktatási intézmények számára, amely három különböző fázisból áll. A zöld fázis jelenti, ha az iskolában nincs fertőzött személy, a narancssárga jelzi, ha egy diáknál vagy alkalmazottnál felmerült a fertőzés gyanúja, a vörös pedig nagyobb számú koronavírus-fertőzést jelöl.

Az útmutató szerint a vörös fázisban az alapiskolák 6-9. évfolyamának tanulói visszatérnek a távoktatáshoz. Az 1-5. évfolyamok tanulói ebben a fázisban is járhatnak iskolába, de legfeljebb 15 tagú csoportokban tanulhatnak. A gyermekek testhőmérsékletét csak a vörös fázisban ellenőrzik majd. Amennyiben egy diák testhője nem haladja meg a 37, 2 Celsius-fokot, részt vehet a tanórákon. Gröhling ugyanakkor felhívta a szülők figyelmét, hogy ha gyermekeiken a fertőzés jeleit észlelik, ne küldjék őket iskolába.

A tárca útmutatója szerint az osztályokban gyakran és intenzíven kell szellőztetni, a mosdókat szappannal és egyszer használatos papírkendőkkel kell felszerelni.

Fertőzésgyanú esetén az iskola előbb a szülőt értesíti, aki ezt követően a gyermek általános orvosával veszi fel a kapcsolatot. Amennyiben a gyanú bebizonyosodik, az orvos feladata a regionális közegészségügyi hivatal informálása.

A felsőoktatási intézmények számára a téli szemeszter kezdetét szeptember 28-ra javasolja a tárca.

A tanintézményekben, valamint a diákszállókon is kötelező lesz egy ún. karanténhelység elkülönítése, ahol a fertőzésgyanús diáknak egészen addig kell majd tartózkodnia, ameddig ismertté nem válik a koronavírusteszt eredménye. 

„Mindenkinek, aki vörös zónába sorolt országból érkezik haza, ötnapos karanténba kell vonulnia, valamint abszolválnia kell egy koronavírustesztet. Ez a diákokra is vonatkozik” – mondta Elena Prokopová, az egészségügyi tárca szakembere. Az ötnapos karantént ugyanakkor a diákoknak maguknak kell megfizetniük, a teszt elvégzését azonban az állam téríti. 

(mr, TASR, Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?