Sok a diplomás, kevés a munka, még kevesebb a fizetés

téma

Szlovákiában június végén 5300-an jelentkeztek be a munkanélküliek nyilvántartásába, többségükben frissen érettségizett és diplomás fiatalok. Sokkal nehezebb lesz jó munkahelyet találniuk, mint akár még egy éve is, mert a kínálat azóta jelentősen csökkent. Ha pedig találnak is munkát, 5–10 százalékkal lesz kevesebb a fizetésük, mint lehetett volna, ha nincs a koronavírus.

A mi lett volna, ha kezdetű kérdéseknek ugyan nincs sok értelmük, ez esetben mégis játsszunk el a gondolattal, mennyivel több eséllyel keresett munkát egy friss végzős tavaly, mint idén. Ivana Molnárová, a profesia.sk állásközvetítő portál igazgatója szerint a koronakrízis kitörése óta érezhetően kevesebb az állásajánlat. Míg az év elején heti 5-6 ezer új állásajánlat érkezett hozzájuk, áprilisban már csak heti 1500, most pedig 2500–3000 között mozog az új ajánlatok száma. „Egy ajánlatra több százan is jelentkeznek, de még ennél is lényegesebb, hogy sokkal több felsőfokú végzettséggel rendelkező személy jelentkezik csupán középiskolai végzettséget igénylő állásokra, mint a múltban. Ez egyrészt az ő szakmai fejlődésüket lassítja, másrészt nehéz helyzet elé állítja az érettségivel rendelkező álláskeresőket, mert diplomásokkal kell versenyezniük” – mutat rá Molnárová.

Túl sok a diplomás

A koronakrízis következtében még inkább megmutatkozott, hogy Szlovákiában sokkal több a felsőfokú végzettséggel rendelkező, mint amennyire a munkaerőpiacnak szüksége lenne. Hogy a tudásuk milyen minőségű, egyáltalán jártak-e az előadásokra, maguk írták-e a szakdolgozatukat, arról hosszan lehetne beszélni és írni – foglalkoztunk is a témával a Vasárnap előző számaiban. A lényeg azonban az marad, hogy mégiscsak van diplomájuk, titulusuk, amit senki nem vehet el tőlük, és igényeik, elvárásaik is lennének, csakhogy a szlovákiai valóság ma másról szól. Leginkább arról, hogy az összes állásajánlat alig 20 százaléka kíván meg felsőfokú végzettséget, 40 százaléka érettségit és 40 százaléka érettségi nélküli szakképesítést.

Mivel a munkanélküliek száma emelkedik, az állásajánlatok száma pedig csökken, egyre nagyobb a harc az attraktív helyekért. A jelentkezők 70 százaléka adminisztratív vagy marketinges munkakörben szeretne elhelyezkedni, de alig húsz százalékuknak sikerül. A diplomások iránt a számítógépes, közgazdasági, pénzügyi és gyógyszerészeti ágazatban a legnagyobb a kereslet, az érettségivel rendelkezőket pedig a kereskedelemben, adminisztrációs munkakörökben és a gyártásban keresik” – magyarázza az álláskereső portál igazgatónője. A tetszetős operátor, kereskedelmi képviselő, vagy asszisztens megnevezés ne tévesszen meg senkit, a valóságban gépkezelőkről, termékekkel házaló ügynökökről, bolti eladókról van szó.

Nincs miből válogatni

Ám mivel az ember pénzből él, kezdetnek a fiatalok bármit elfogadnak, ami csak egy kicsit is rokon a szakmájukkal, amivel többet kereshetnek, mint a munkanélküli-segély, vagy legalább közel van a lakhelyükhöz. Nincs miből válogatni, és ez a szakemberek szerint legalább egy évig így is marad. A cégek mindig május-júniusban hirdették meg a legtöbb állásajánlatot, idén még annyit sem tettek közzé, mint az előző években november-decemberben. A munkanélküliek száma ezzel szemben az év végéig még biztosan növekedni fog, a cégek pedig nem biztos, hogy túl hamar új erőre kapnak. Ez fokozottan érvényes az iparra, amely nagyrészt függ a külföldi beszállítóktól és megrendelőktől. És akkor még nem beszéltünk a sajtóról vagy a művészeti ágazatokról, amelyek a karantén idején teljesen leálltak, nyáron szünetelnek, sőt az idén még fesztiválok, rendezvények sincsenek. A koronakrízis ugyanígy érinti a hirdetések és a vásárlók elmaradásával a nyomtatott lapok kiadóit, a látogatók elmaradásával a múzeumokat, képtárakat, sőt talán még jobban, mert válság esetén mindenki azon spórol, ami nem létszükséglet. Kreatív és művészállásokat ritkán hirdetnek meg a foglalkoztatók álláskereső portálokon, ezek olyan szakmák, amelyeket bizalmi alapon, szakmai körökben szerzett ismertségből szokás betölteni. De mivel most ezen a területen egyáltalán nincs állásüresedés, a legnehezebb dolga a frissen végzett művészettörténészeknek, színházi szakembereknek, képzőművészeknek van. Vagy mégsem, mert ezek leginkább azok a szakmák, amelyekben a legtöbbet számítanak a személyes kapcsolatok, az, hogy az ember azokban a körökben mozogjon, ahol felfigyelhetnek rá, és a bajban, elszigeteltségben remélhetőleg arra is sokan ráébredtek, hogy az írott szó, a művészet felemel és megvigasztal.

Nővérek, tanárok kerestetnek

Ivana Molnárová szerint ez minden szakmára érvényes, az a fiatal, aki már a diákévei alatt is munkát vállal a cégnél, ahol dolgozni szeretne, később könnyebben kap állást. „Az ambiciózus fiatalok, akik már a tanulmányaik alatt is felvették a kapcsolatot a kiszemelt cégekkel, biztosan könnyebben elhelyezkednek, mint azok, akik nem különösebben érdeklődnek a tanult szakmájuk iránt, és a recepciós, adminisztratív munkaerő, titkárnő munkakörökben keresgélnek. Évek óta ezen a területen a legnagyobb a kereslet, ami sokat elárul a hazai oktatás színvonaláról is” – mondja.

A helyzet mindenképp a munkáltatóknak kedvez, most ők válogathatnak és szabhatják meg a feltételeket. A friss végzősök esélyeit pedig az is rontja, hogy az álláskeresők között megjelentek azok a sokéves, sőt évtizedes gyakorlattal rendelkező szakemberek is, akik most veszítették el a munkájukat. „Ez a krízis nagyon sokat elárul arról, mennyire nincs köze a realitáshoz a szlovákiai oktatásnak, vagy ha élesebben fogalmazok, mennyire csak az érettségi bizonyítvány vagy a diploma megszerzéséről szól, nem pedig a valódi tudásról. Már vagy tíz éve a pedagógusok, egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók iránt a legnagyobb a kereslet, ugyanakkor ezek az állások a legkevésbé keresettek. Ahhoz viszont, hogy vonzóak legyenek, nem elég a munkaerőpiac, az ország politikai képviselőinek is tenniük kell azért, hogy azok, akik ezeket a szakmákat tanulták, a szakterületükön és itthon akarjanak dolgozni” – jegyzi meg a szakember.

Kevés pénz, lassú karrier

A helyzet még mindig jobb, mint a Mečiar-korszakban, amikor a munkanélküliség elérte a 20%-ot. Vagy a 2008-as gazdasági válságot követően, amikor meghaladta a 14%-ot. A mai friss végzősök számára azonban sovány vigasz, hogy volt már rosszabb is, ők most szeretnének elhelyezkedni.

Ez kompromisszumok árán sikerülhet is nekik, ám szinte biztos, hogy sem a szakmai előmenetelük nem lesz olyan gyors, sem a fizetésük olyan magas, mint a koronakrízis előtt lehetett volna. Philip Oreopoulos, Till von Wachter és Andrew Heisz kanadai közgazdászok még 2012-ben jelentettek meg egy tanulmányt, mely szerint azok a friss diplomások, akik recesszió idején lépnek munkába, a munkanélküliség 5%-os növekedése esetén 9%-os bércsökkenéssel számolhatnak. A gazdasági helyzet javulásával öt éven belül felére csökkenthetik a veszteséget, és tíz éven belül teljesen behozhatják, de összességében 5%-kal kerestek kevesebbet, mint azok, akik jobb starthelyzetből indultak. A kevésbé jó iskolákat végzett, vagy nem annyira keresett szakmával rendelkező végzősök 8%-kal keresnek kevesebbet, mint a válság előtt kereshettek volna, és még a legjobb iskolákat végzettek iránt is kisebb a kereslet. De míg ők már négy-öt éven belül behozzák a kezdeti nehézségekből eredő lemaradást, a többieknek ez tíz éven belül sem feltétlenül sikerül. A legjobb helyzetben azok vannak, akik már dolgoznak, amikor beüt a recesszió. Vagy akik olyan szakmával rendelkeznek, amely iránt mindig nagy a kereslet. Csak hát mindenki nem lehet informatikus, vagy pénzügyi elemző. Az elmúlt időszak megmutatta, milyen nagy szükségünk van elhivatott orvosokra, nővérekre, pedagógusokra – itt az ideje, hogy meg is becsüljük őket.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/32. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?