Képviselők nagyító alatt

bbsk
Besztercebánya/Rimaszombat |

Online követhetik nyomon a képviselőik aktivitását Besztercebánya megye lakosai. Átlátható, grafikus formában kereshetünk rá, hogy a választott képviselők hány ülésen vettek részt, hogyan szavaztak, mennyire voltak aktívak a megyei üléseken.

A képviselők aktivitását a www.bbsk.sk/aktivitaposlancov weblapon tudjuk követni. A megye abban bízik, hogy a kimutatásnak köszönhetően transzparensebb lesz a hivatal működése és javul a lakosok informáltsága. A grafikonokban az aktuális választási időszak adatait dolgozták fel, az első alakuló üléstől kezdve, mely 2017 december negyedikén volt. „Az adatok fokozatosan ki lesznek bővítve, ahogy sor kerül a további ülésekre.“ - mondta Dominika Podstaveková, a megyei hivatal stratégiai és analitikai részlegének vezetője.

Megtudhatjuk, ki dolgozik, és ki nem

A grafikonoknak köszönhetően könnyen átláthatóvá válnak az aktivitási adatok, a különböző filtereknek köszönhetően járásokra, képviselői frakciókra, konkrét ülésekre vagy adott képviselőkre kereshetünk rá. „Az emberek név szerint rákereshetnek a képviselőkre nevek és választási körzet alapján és megtudhatják például azt, hogy a testület adott ülésén végig aktív volt-e, vagy hogyan szavazott egy konkrét pontban“ - tette hozzá Podstaveková. Néhány kattintás után megtudhatjuk például, hogy a frakciók közül a „Modern megyét mindenki számára“ (Moderný kraj pre všetkých) képviselői a legaktívabbak (85,66%). Az MKP képviselői a középmezőnyben vannak (átlagosan az ülések 72,16 százalékán mutattak aktivitást). A sor végén a Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) képviselői állnak, akik mindössze az ülések 31,10 százalékán adtak életjelet.

Cziprusz a legaktívabb

Ha a Rimaszombati járás képviselőire keresünk rá, akkor gyorsan kirajzolódik előttünk, hogy Cziprusz Zoltán (MKP) számít közöttük a legaktívabb képviselőnek, aki az ülések 77, 92 százalékán volt aktív. Őt nem sokkal lemaradva követi Rigó László (MKP - 74, 38%), majd Juhász Péter (MKP - 67,31%), Auxt Ferenc (MKP -57,07%) és Michal Bagačka (Smer – 42,76%) jönnek. A sor végén Jozef Šimko (független) kullog, 40,81 százalékos aktivitással. Az alacsony eredményt némileg magyarázhatja, hogy Šimko a megyi képviselet mellett polgármester is, és 2020 márciusától parlamenti képviselő is egyben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?