Vasárnapi asztal

recept

Üdítő citromleves, szűzérmék sajtmártással, csirkemellsaláta joghurtöntettel, kókuszos-gyümölcsös muffin, mentás-szedres gyümölcsital

Üdítő citromleves

HOZZÁVALÓK: 3 dkg vaj, 5 dkg sima liszt, 2 nagy citrom vékonyan lehámozott héja és leve, 2 tojássárgája, 5–7 dkg porcukor, 2 dl tejszínhab, személyenként 1 szelet piskóta vagy fehér kenyér.

Egy edényben alacsony hőmérsékleten felolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk a lisztet. Amikor a vaj felvette a lisztet, állandó keverés mellett adagonként hozzáöntünk 1,7 l vizet. Beledobjuk a citromhéjat, és 10 percig főzzük; kicsit lehűtjük.

Ezalatt a tojássárgákat a cukorral habosítjuk, majd a citromlét is hozzátéve tovább verjük. A langyosra hűlt levest rászűrjük a tojásos keverékre (közben állandóan keverjük), végül az egészet visszatesszük a tűzre, és óvatosan összemelegítjük – nem szabad forrnia, nehogy a tojássárgája kicsapódjon. Tejszínhabbal, pirított piskótakockákkal vagy cukros vajon pirított kenyérkockákkal tálaljuk, morzsolt levendulavirággal díszítjük.

 

Szűzérmék sajtmártással

HOZZÁVALÓK: 60 dkg sertésszűz, só, bors, olívaolaj, 25 dkg sajt, (eidami + gouda, lehet füstölt is), 2,5 dl tejszín, petrezselyemzöld, 5–8 dkg vaj.

A sertésszüzet megtisztítjuk, majd egy deszkára sót, borsot szórunk, és a húst minden oldalról beleforgatjuk. Serpenyőben olajat hevítünk, a hús köré kérget sütünk, majd pihenni hagyjuk kb. 15–20 percig. Utána tepsiben vagy nyél nélküli serpenyőben élőmelegített sütőben 20–25 perc alatt a húst megsütjük.

Sajtmártás: a hús elősütésekor serpenyőben megmaradt olajjal, egy kis vajjal, a sajtokkal és a tejszínnel sűrű mártást készítünk. Amikor már majdnem kész, beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.

A sütés után pihentetett húst felszeleteljük, burgonyakrokettel és sajtmártással tálaljuk.

 

Csirkemellsaláta joghurtöntettel

HOZZÁVALÓK: 30 dkg csirkemell, fűszerpaprika, só, bors, oregánó, olívaolaj, mustár, 1 fej (jég)saláta, koktélparadicsom, kígyóuborka, 1 doboz joghurt, kapor.

A csirkemellet felkockázzuk, és olívaolajon megpirítjuk, közben többször megforgatjuk (20–25 perc). Közben sóval, borssal, paprikával és oregánóval fűszerezzük.

A salátát csíkokra vágjuk, vagy leveleire is bontjuk, és kézzel darabokra tépjük. A paradicsomot negyedeljük, az uborkát karikára vágjuk, s mindezt összekeverjük a csirkemellel. Kaporral elkevert joghurttal meglocsolva kínáljuk.

 

Kókuszos-gyümölcsös muffin

HOZZÁVALÓK: 1,5 bögre liszt, 1,5 bögre gyümölcs (meggy, málna, eper, áfonya), 0,5 bögre kókuszreszelék, 1 bögre cukor, 0,5 bögre tej, 0,25 bögre olaj, 3 tojás, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 csipet só; bögre = 2,5 dl.

A megmosott, lecsepegtetett gyümölcsöt szükség szerint feldaraboljuk, kimagozzuk. A lisztet, a sót, a kókuszreszeléket és a sütőport elvegyítjük. A tojásokat jól kikeverjük a kétféle cukorral, majd hozzáöntjük a tejet, az olajat, és részletekben hozzádolgozzuk a száraz hozzávalókat. Amikor a massza sima, beleforgatjuk a gyümölcsöt.

A tésztát kapszlikkal bélelt muffinformákba kanalazzuk, és 180 fokra melegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).

 

Mentás-szedres gyümölcsital

HOZZÁVALÓK: 15 dkg szeder, 4-5 mentalevél, 3 ek. méz, 3 dl víz.

A hozzávalókat turmixoljuk, és behűtve, poharakba töltve kínáljuk.

Tipp: Fagyasztott gyümölcsből is készíthetjük, és víz helyett tejet is használhatunk hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?