Magyar pártok: legyen újra szabad az állampolgárság!

útlevél k
Pozsony |

A szlovákiai magyar politikai pártok egyformán kritizálják az állampolgársági törvény módosítását. Kiemelik, hogy a szlovákiai magyarok tíz éve tartó problémáját nem oldja meg, a Magyar Közösség Pártja (MKP) ezért bekapcsolódna a tárcaközi egyeztetésbe.

A belügyminisztérium által tárcaközi egyeztetésre bocsátott állampolgársági törvény ugyan a határon túli és a (cseh)szlovák felmenőkkel rendelkező külföldi állampolgároknak engedményeket adna, ha felvennék a szlovák állampolgárságot, a szlovák útlevelüktől megfosztott magyarokra nem gondol. A törvény ugyanis továbbra is bejelentett külföldi lakhelyhez köti, hogy egy hazai személy megszerezhesse egy másik ország állampolgárságát anélkül, hogy elveszítené a szlovákot. 
A szlovákiai magyar pártok elégedetlenek a tervezett módosítás mértékével, hiányolják, hogy a javaslat nem gondol a szlovák állampolgárságuktól megfosztott magyarokra. 

A Magyar Közösség Pártja (MKP) a 10 évvel ezelőtti, a első Fico-kormány által hozott ellentörvény előtti állapot visszaállítását szeretné, ezért egy erre irányuló javaslatot dolgoz ki a törvénytervezethez, és külön véleményezi a belügyminisztérium jelenlegi módosításait is. „Az MKP megfelelő számú aláírás összegyűjtésével kíván bekapcsolódni a tárcaközi egyeztetésbe” – részletezte lapunknak Králik Róbert, az MKP sajtótitkára. A párt szerint a jelenlegi kormány nyitottabb az állampolgársági ügyekben, mint a korábbi kormányok, de elfogadhatatlan számukra, hogy a belügyminisztérium tervezete továbbra sem számol a kettős állampolgárság 2010 előtti formájának visszaállításával, amely összhangban lenne az alkotmánnyal. Az alaptörvény szerint az akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától. 

A Híd célja megegyezik az MKP törekvéseivel. „Számunkra csak egy jó megoldás van, ez pedig nem más, mint a 2010 előtti állapot visszaállítása” – tájékoztatott Sólymos László, a Híd elnöke. A párt egy „nesze semmi, fogd meg jól” tervezetnek tartja a módosítást, amelyet a kormány már a kormányprogramban is megpróbált a kettős állampolgárság rendezéseként eladni. 

Kapcsolódó cikkünk

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke lapunknak botrányosnak nevezte, hogy tíz évvel a Fico–Kaliňák-féle ellentörvény után már az ötödik kormány van hatalmon, amely képtelen eltörölni a magyarellenes rendelkezést. „A törvény ezután is alkotmányellenes lesz, hiszen polgárok egy csoportjától el fogja venni a szlovák állampolgárságot” – mondja Mózes. 

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke szerint a tervezet a Mátyás király mesebeli, „hozzon is ajándékot, meg ne is” megoldáshoz hasonlít. „A Magyar Fórum azt szeretné, ha semmiféle megkötéshez nem lenne kötve a magyar állampolgárság felvétele” – jelentette ki a pártelnök. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?