Egy meglepően jó mild-hybrid

Suzuki Vitara
Pozsony |

A városi SUV kategóriában a Vitara mindig is a kedvenceim közé tartozott. Méreteiben abszolút megfelel, kompakt, s ami a leginkább tetszik, hogy nagyon kényelmes, főleg a széttört utak egyenetlenségeit tudja minőségi szinten elnyelni. Milyen is a hybrid, pontosabban a mild-hybrid változat?

A Vitara az egyik ékes példája annak, mit eredményeznek az Európai Unió egyre szigorúbb, s bátran kijelenthetjük, eltúlzott károsanyag-kibocsátási normái. Az unió nem egy adott modell, hanem az egész autógyár, jelen esetben tehát a Suzuki esetében figyeli, hogy betartja-e az előírásokat. Ha nem, szigorú büntetéseket ró ki, a gyártók ezért minden létező modellbe próbálják bepréselni az alternatív meghajtást, hogy összességében csökkentsék a legyártott járgányok károsanyag-kibocsátását. Ezért kezdték árulni a Vitara hibrid változatát. A járgánynak ugyanis semmi szüksége nem volt a módosításra, az eredeti 1,4-es nagyon jó és megbízható motor volt. Kellő dinamikát tudott biztosítani anélkül, hogy a fogyasztás a csillagos égig ugrott volna. A hatgangos automata váltóval való kombináció is telitalálat volt. 

Suzuki Vitara

Mi változott? 

A Vitara hibrid két dologban különbözik a klasszikus modelltől. Az első a LED-fényszórók kialakítása, a különbség első ránézésre szembetűnő, a lámpatestben egy intenzív világos kékes sáv jelenik meg. A másik változás pedig az autó hátulján található Hybrid felirat. Ezen kívül már minden a régi, persze kivéve a speciális meghajtást. 

a

A hibridmeghajtásnak is több formáját ismerjük. A teljes értékű, úgynevezett full hybridek, korlátozott ideig, de tudnak színtiszta elektromos meghajtással haladni, így az üzemanyag jelentősebb részét is megtakaríthatják. A plug-in hybridek már több kilométert is megtesznek áramra, ám ennek a meghajtásnak csak akkor van igazán értelme, van lehetőségünk és kedvünk gyakran tölteni az elemeket. S mit tud a mild-hybrid? Ez a hibridmeghajtás legegyszerűbb változata: nem képes színtisztán árammal hajtani az autót, ám segíthet a klasszikus motornak az elindulásnál és gyorsulásnál. 

Mit jelent mindez a Vitara esetében? Megemelkedett a maximális forgatónyomaték, ám csökkent a maximális teljesítmény, a motor hengerűrtartalma változatlan maradt. A hivatalos adatok szerint a végsebesség is csökkent, ám a dinamika és a vezetési élmény változatlan maradt, ami főleg a meghajtásban aktívan részt vevő elektromotornak köszönhető. Az elektromotor főleg alacsonyabb fordulatoknál segíti teljesítménnyel a benzinmotort.

Galéria

Végre egy jó Start-Stop

A mild-hybrid előnyét az amúgy nem annyira közkedvelt Start-Stop rendszernél is érzékelni fogják. A Suzuki hibridjei egy azon kevés járgányok közé tartoznak, amelyeknél a motor szüntelen be- és kikapcsolása a kereszteződéseken egyáltalán nem zavaró, sőt észrevehetetlen. Ráadásul, ez a rendszer nem károsítja a technikát, tehát a motort nem rongálja az állandó kikapcsolás és újraindítás. Fel kell készülni arra is, hogy a rekuperáció miatt a Vitara a megszokottnál kicsit erőteljesebben fékez a motorral – mindezt azért, hogy a lehető legtöbb energiát visszanyerje az elem. Ez pedig nem is annyira a dinamikában, mint a fogyasztásban mutatkozik meg. Az 1,4-es Boosterjet erőforrás tavalyi tesztje során a Vitarával 7,7 literes átlagot értem el, a mild-hybrid változattal több mint egy literrel alacsonyabb volt az átlagfogyasztás, 6,6 litert mértem 100/km-en. Ehhez biztos hozzájárult a takarékos Start-Stop rendszer, a rekuperáció, az alacsonyabb teljesítmény, ám főleg az elektromotor aktív segítsége. Személy szerint még egy olyan mild-hybrid járgányban sem ültem, amely ilyen érezhetően spórolta volna az üzemanyagot. 

Akár hibrid, akár nem, a Vitara egy élvezhető járgány. A hibrid változatával hosszabb távon néhány liter üzemanyagot azért megspórolnak. Nem mondom, hogy ez fogja megmenteni a családi költségvetést, de legalább jó érzése lehet a sofőrnek, hogy autója kevesebb üzemanyagot fogyaszt. A kérdés már csak az, hogy megéri-e emiatt a több száz eurós többletkiadás. Szerintem igen, de ez csak a személyes véleményem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?